Czym jest „uśmiech prosecco”? Wino zabójcze dla szkliwa
Czym jest „uśmiech prosecco”? Wino zabójcze dla szkliwa
Spis treści
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecco – pochodzącego z północnych Włoch orzeźwiającego wina musującego lub lekko musującego (frizzante).
Prosecco to biały lub różowy napój chętnie wybierany przez kobiety, który w ostatnich latach zyskał wielką popularność (także w naszym kraju) ze względu na swoje walory smakowe, niewygórowaną cenę oraz fakt, że zawiera mniej kalorii niż szampan.
Orzeźwiające i zabójcze dla szkliwa
Chociaż prosecco ma wiele zalet, może być także szkodliwe dla zębów. Prof. Damien Walmsley, doradca naukowy Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA) podaje, że prosecco to potrójnie szkodliwe połączenie: dwutlenku węgla, alkoholu oraz cukru, które mogą narazić zęby na ryzyko nadwrażliwości oraz erozji szkliwa.
Co więcej, napoje gazowane mają właściwości musujące dzięki uwalnianiu dwutlenku węgla, który rozpuszcza się w wodzie tworząc kwas węglowy. Z punktu widzenia konsumenta efektem tego jest pożądany, orzeźwiający smak, ale napój taki staje się bardziej kwaśny. Prosecco zawiera też około jednej łyżeczki cukru na typowej wielkości kieliszek do szampana (pojemność 12,5 ml).
Dr Mervyn Druian z London Centre for Cosmetic Dentistry określił szkody wyrządzone przez częste spożywanie tego wina mianem „uśmiechu prosecco”. Zmiany rozpoczynają się od białej linii poniżej dziąseł, co sugeruje początki próchnicy. Pacjenci z „prosecco smile” często zgłaszają także nadwrażliwość zębów. Lekarz stomatolog może stwierdzić, czy erozja w jamie ustnej jest spowodowana przez pokarmy, czy przyjmowane napoje, ponieważ w przypadku tych drugich zęby przednie mają kontakt głównie z płynami i jako pierwsze ulegają uszkodzeniu.
Jak uniknąć „prosecco smile”?
Szczególnie niekorzystne dla zębów jest picie prosecco pomiędzy posiłkami: jeżeli w ciągu dnia spożywa się kwaśne i słodkie napoje oraz pokarmy, zęby są eksponowane na długotrwałe działanie kwasów. Nie trzeba całkowicie rezygnować z prosecco, ale wskazane jest ograniczenie jego picia tylko do posiłku. A po kieliszku prosecco warto wypić szklankę wody, która usunie kwas.
Sposobem na ograniczenie szkodliwego wpływu tego trunku na zęby jest także korzystanie ze słomki, a zjedzenie kawałka sera po kieliszku prosecco pozwoli zniwelować nadmiar kwasu. Należy pamiętać również o tym, że ze względu na obecność kwasu, po wypiciu prosecco nie jest wskazane zbyt szybkie (przed upływem 60 minut) szczotkowanie zębów, ponieważ może to skutkować uszkodzeniem szkliwa.
Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.
T.H.
źródło: https://www.chalethilldental.co.uk/blog/avoid-a-prosecco-smile-this-christmas
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Testosteron, czyli męski hormon płciowy, jest niezbędny do zachowania sprawności seksualnej. Jego obecność w organizmie decyduje także o obecności ważnych męskich cech płciowych, takich jak niski ton głosu, szerokie barki i klatka piersiowa, zarost i...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
O współpracy lekarzy różnych specjalności, ale też fizjoterapeutów czy osteopatów, opowiada prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego prof. dr hab. n. med. Marzena Dominiak. Ta współpraca składa się w promowaną w nowoczesnej stomatologii konc...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
Dentaid to inicjatywa, która ma na celu m.in. udzielanie wsparcia osobom, które wymagają leczenia stomatologicznego, a nie mogą sobie na nie pozwolić. W ramach obchodzonego niedawno w Wielkiej Brytanii Narodowego Tygodnia Wolontariusza dentysta Neil ...
10 kroków do sukcesu w endodoncji - z takim tematem podczas swoich licznych wykładów na konferencjach mierzy się endodonta lek. dent. Bartłomiej Karaś. Podczas jednej z konferencji poprosiliśmy o zdefiniowanie tego sukcesu. Czym właściwie jest? ...
Ważnym składnikiem tkanek twardych jest hydroksyapatyt, a największe jego stężenie znaleźć można w szkliwie zębów. Ponieważ nieprawidłowo przebiegająca mineralizacja hydroksyapatytu może być przyczyną m.in. próchnicy zębów, zjawisko to wciąż znajduje...
Codzienne dbanie o stan naszych zębów to bardzo ważny element rutyny rano, jak i wieczorem. Zdecydowanie łatwiej jest zachować je w zdrowiu, niż później leczyć, szczególnie jeżeli mamy predyspozycje do szybkiego powstawania uszczerbków. Czy szczotecz...
Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych, które w czerwcu 2022 r. odbyły się w Serocku, prof. dr hab. n. med. Beata Kawala - konsultant krajowy w dziedzinie ortodoncji - wygłosiła wykład na temat interceptywnego leczenia ortodontycznego. - Za...
Zjawisko, jakim jest nocebo jest realne i może powodować pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej oraz wywołać inne niepożądane skutki. Tak wynika z artykułu, który został opublikowany na stronie internetowej czasopisma naukowego „Journal of Oral Rehabi...
- Jest naszą podstawą działania, a bazuje na stabilnym stawie skroniowo-żuchwowym - mówi w rozmowie z Dentonetem dr Paweł Niewada, lekarz stomatolog, ale też wykładowca. Rozmowę zarejestrowaliśmy podczas jubileuszu 70-lecia Polskiego Towarzystwa Stom...