Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności
Spis treści
Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Aby określić wpływ na zdrowie emulgatorów spożywczych, w badaniu naukowców z paryskiej Sorbony przeanalizowano dane medyczne ponad 100 000 dorosłych pacjentów z lat 2009-2023. Pod koniec badania u 1056 uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Ponadto wykazano, że z rozwojem tej choroby powiązanych było także kilka dodatkowych dodatków, w tym guma ksantanowa, cytrynian sodu i guma arabska.
„Emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy”
Autorzy badania pt. „Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study”, które opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, stwierdzili: – Znaleźliśmy bezpośredni związek pomiędzy ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne emulgatory szeroko stosowane w żywności produkowanej na skalę przemysłową.
Powodem tego związku jest to, że emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych, powodując przewlekłe schorzenia, takie jak np. cukrzyca typu 2 oraz choroby kardiologiczne. Naukowcy podkreślili jednocześnie potrzebę dalszych badań w celu potwierdzenia uzyskanych wyników, jak również wprowadzenia stosownych działań przeciwko potencjalnie szkodliwym składnikom żywności.
„Ryzyko śmierci wyższe od 50%”
Przeprowadzone w lutym tego roku badanie przeglądowe wykazało, że żywność UPF jest powiązana z ponad 30 różnymi problemami zdrowia fizycznego i psychicznego. W badaniu za pomocą kwestionariuszy żywieniowych i informacji o diecie przeanalizowano dane 9,9 miliona osób. Naukowcy stwierdzili, że większe spożycie ultraprzetworzonych produktów spożywczych wiązało się z wyższym o 50% ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia. Dodatkowo, o 48-53% wyższe było ryzyko rozwoju stanów lękowych, a o 12% większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
We wcześniej przeprowadzonym badaniu dowiedziono, że 1 na 7 osób dorosłych jest uzależniona od żywności ultraprzetworzonej. Badanie sugeruje, że ten poziom uzależnienia jest zbliżony do innych legalnych substancji u dorosłych: 14% było uzależnionych od alkoholu, a 18% było nałogowymi palaczami. Autorzy badania zasugerowali, że oznaczanie produktów żywnościowych jako „uzależniających” może pomóc konsumentom zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.
T.H.
Źródła: https://dentistry.co.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W licznych badaniach dowiedziono, że stan zdrowia jamy ustnej ma istotne przełożenie na zdrowie ogólne. Kilka opublikowanych dotychczas prac dotyczyło związku pomiędzy stanem jamy ustnej a cukrzycą oraz sarkopenią. Ponieważ jednak dowody są skąpe, a ...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna,...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...
Eksperci ds. zdrowia już od dłuższego czasu ostrzegają przed wzrostem liczby dorosłych Brytyjczyków z młodszych grup wiekowych, zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Zgodnie z analizą przeprowadzoną przez organizację charytatywną Diabetes UK,...
Pacjenci, którzy chorują na cukrzycę typu 2, a przy tym wykazują prawidłowe nawyki w zakresie higieny jamy ustnej, mają niższy poziom glukozy we krwi. Tak wynika ze wspólnego badania przeprowadzonego przez ekspertów Centrum Badań Klinicznych Minami D...
Od 1 listopada 2021 r. personel medyczny otrzyma dodatkowe wynagrodzenie covidowe za każdą godzinę opieki nad pacjentem z podejrzeniem i z zakażeniem wirusem SARS-CoV-2. Dla placówek medycznych, które leczą pacjentów z COVID-19, oznacza to czytelniej...
Przeprowadzone w tym roku w Wielkiej Brytanii badanie wykazało, że o 40% wzrosła liczba zdiagnozowanych przypadków cukrzycy typu 2 wśród młodszych osób. Według danych Diabetes UK, na Wyspach żyje obecnie prawie 168 000 osób poniżej 40. roku życia, kt...