Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Jak świętować bez wyrzucania żywności?

Publikacja:
Jak świętować bez wyrzucania żywności?

Jak świętować bez wyrzucania żywności?

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia?

Marnowanie żywności to problem, który dotyczy nie tylko obszaru ekonomii, ale też etyki i ekologii. Wyrzucanie jedzenia jest stratą pieniędzy – według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem bardzo dynamicznych podwyżek cen w 2022 r. przeciętna czteroosobowa rodzina w ten sposób uszczuplała swój budżet o 2,5 tys. zł rocznie.

Z drugiej strony, złe wykorzystywanie artykułów spożywczych przez konsumentów z krajów wysoko rozwiniętych jest nieetyczne. Pomimo globalnej nadprodukcji, miliony ludzi na całym świecie wciąż borykają się z problemem niedożywienia. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) wskazują, że w 2022 r. było ich 925 mln – to prawie dwa razy więcej niż liczba mieszkańców Unii Europejskiej.

Wyrzucanie jedzenia to nie tylko marnowanie pieniędzy, ale także cennych zasobów. Często zapominamy o tym, że do wytworzenia żywności niezbędna jest energia, woda i paliwo do transportu. Przykładowo – do wyprodukowania jednego bochenka chleba potrzeba aż 462 litrów wody. To długi proces rozpoczynający się już w momencie upraw zboża, które pochłaniają ogromne ilości tego zasobu. Kolejnym etapem jest dostarczenie zboża do młyna, a następnie do piekarni – co wymaga zużycia paliwa, by ostatecznie pieczywo mogło trafić do naszych domów – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Kto marnuje żywność?

Mogłoby się wydawać, że najwięcej artykułów trafia do kosza w gastronomii, handlu, transporcie czy na etapie produkcji. Okazuje się jednak, że niechlubny rekord bijemy w naszych gospodarstwach domowych. Statystyki wskazują, że to właśnie konsumenci wyrzucają do śmietnika aż 60% wytworzonej żywności.

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w Polsce na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Najczęściej lądują tam owoce (38%), warzywa (36%) i wędliny (32%). Ponadto, aż 52% badanych przyznaje się do wyrzucania chleba – mówi Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Jak świętować z głową?

Po pierwsze należy starannie zaplanować ilość przygotowywanego jedzenia i dostosować ją do liczby zaproszonych gości. Będzie to pomocne w stworzeniu listy zakupów, dzięki której uda się nie kupić niepotrzebnych produktów. Przed wizytą w sklepie warto sprawdzić, jakie składniki znajdują się już na kuchennych półkach. Bardzo ważne jest też, by regularnie kontrolować stan lodówki i zadbać o właściwe przechowywanie nabytych artykułów – w ten sposób można znacznie wydłużyć czas ich przydatności do spożycia.

A co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw? Świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności jest skorzystanie z jadłodzielni, której idea opiera się na food sharingu, czyli po prostu dzieleniu się jedzeniem. Warto pamiętać, że żywność, która tam trafia, musi być pełnowartościowa i w terminie przydatności do spożycia.

Źródło: https://lifestyle.newseria.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...