Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup

Publikacja:
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup

Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, spożycie cukru nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. W przypadku diety przeciętnej kobiety jest to około 50 g, natomiast przeciętnego mężczyzny – 70 g. Zalecenia te nie dotyczą jedynie cukru dodawanego, lecz także tego, który znajduje się w żywności przetworzonej, m.in. słodyczach i słodkich napojach.

 – W standardowym batoniku może być około 4 łyżeczek, czyli 20 g cukru. W bardzo dużych ilościach cukier występuje w napojach, szczególnie gazowanych, ze względu na to, że napoje gazowane w pewnym stopniu zabijają słodki smak. Mała puszka napoju energetycznego będzie miała około 5 łyżeczek – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Krukowska, dietetyk.

Cukier dodawany jest również do wielu innych, z pozoru niesłodkich produktów, takich jak przyprawy, płatki śniadaniowe, jogurty i przetwory mleczne oraz wszelkiego rodzaju sosy. Przykładowo łyżka keczupu zawiera pół łyżeczki cukru.  

Należy zwrócić uwagę, że cukier nie zawsze występuje w składzie pod taką właśnie. Bardzo często są to różne słody albo syropy, np. syrop glukozowo-fruktozowy czy inwertyna. Nie dajmy się też zwieść temu, że jeżeli używamy cukru brązowego czy trzcinowego, to już odżywiamy się zdrowo. One zawierają ciut więcej wartościowych składników, ale ich kaloryczność i działanie w organizmie jest dokładnie takie samo jak cukru oczyszczonego – tłumaczy Małgorzata Krukowska.

Biały cukier zwiększa kaloryczność diety, natomiast nie dostarcza żadnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Zawiera jedynie śladowe ilości składników mineralnych. Im większy jego udział w diecie, tym większa gęstość kaloryczna diety, a mniejsza gęstość odżywcza. Dieta z wysoką zawartością przetworzonych cukrów prostych zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy. Przyczynia się również do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, a w konsekwencji – do chorób serca.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów cukru.

Źródło: https://info.newseria.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

ROZWIŃ WIĘCEJ
choroby jamy ustnej dzieci
Pedodoncja: uwaga na zdarzenia niepożądane u dzieci! Lekarz

Zdarzenia niepożądane to nierzadkie zjawisko w trakcie leczenia najmłodszych pacjentów, którzy trafiają do dentysty. Tezę tę potwierdza badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Stanach Zjednoczonych. Jego wyniki przedstawiono jakiś czas temu podcza...

ultraprzetworzona zywnosc
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności Lekarz

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...

komunikacja przez aplikacje
Uwaga na komunikację z pacjentem przez aplikacje! Lekarz

Brytyjska Unia Obrony Stomatologów (Dental Defence Union; DDU) wydała w dniu 31 października wytyczne dotyczące potencjalnych zagrożeń i pułapek związanych z komunikowaniem się lekarzy z pacjentami za pomocą aplikacji do przesyłania wiadomości. Dent...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

jogurt
BMJ Open: jogurty "organiczne" i "bio" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola. Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Univers...

lizaki
Uwaga na... lizaki w sprayu! "To bardzo niepokojące zjawisko" Lekarz

Lizaki w sprayu robią ostatnio furorę wśród maluchów, ale ostrzegają przed nimi stomatolodzy dziecięcy. Lizaki w sprayu to jedna z nowości na rynku słodyczy dla dzieci. Jest to po prostu słodki płyn zamknięty w niewielkich buteleczkach z atomizerem,...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...