Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Publikacja:
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to słodkie przekąski oraz słodzone napoje, których spożycie prowadzi do rozwoju próchnicy.

Naukowcy z zespołu kierowanego przez dr Jacqueline Burgette z University of Pittsburgh, przeprowadzili dwuletnie badanie z udziałem 126 uczestniczek. W badaniu tym weryfikowano czynniki wpływające na to, czy matki rozmawiają z dziadkami o tym, czym częstują oni wnuczęta.

Tylko co druga matka rozmawia o tym, czym dziadkowie częstują wnuki

Chociaż 72% matek potwierdziło, że ich rodzice podają wnukom słodkie potrawy i napoje, tylko nieco ponad połowa z nich (51%) poruszyła ten problem w rozmowie z dziadkami. – Inicjatywy mające na celu ograniczenie próchnicy wieku dziecięcego powinny uwzględniać to, w jaki sposób zajmować się relacjami rodzinnymi, by skutecznie zmniejszyć podaż cukru (w diecie dzieci) – napisano w pracy pt. „Factors affecting maternal decision making about grandparents’ cariogenic dietary choices for children. A qualitative study”.

Jak powszechnie wiadomo, produkty bogate w cukier w diecie najmłodszych zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy. Mimo to – jak donoszą badacze z Pittsburgha – dziadkowie często dają swoim wnukom takie pokarmy i napoje, które sprzyjają rozwojowi próchnicy, to zaś może prowadzić do nieporozumień między dziadkami a rodzicami.

W badaniu oceniono czynniki, które wpływają na to, czy matki zwracają się do dziadków w tej sprawie. Zgodnie z ustaleniami, podstawowe kwestie, które wpłynęły na to, czy matki przeprowadziły taką rozmowę, to:

częstość spotkań dziadków z wnukami,

zależność matek od dziadków w zakresie opieki nad dziećmi,

ilość słodkich pokarmów i napojów, którymi dzieci są częstowane przez dziadków,

poziom bliskości między matkami i dziadkami ich dzieci.

– Nie ma nic słodszego niż związek między dziećmi a dziadkami – napisała rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologiczne (ADA) dr Mary Hayes.

Czekolada lepsza niż cukierki

Jednak dr Hayes, która jest specjalistką stomatologii dziecięcej, zachęca rodziców do rozmowy z dziadkami na temat serwowanych maluchom smakołyków. Zdaniem przedstawicielki ADA dzieci mogą być nimi częstowane, ale z umiarem, warto też zachęcać wnuki do picia wody lub mleka zamiast soków czy napojów gazowanych. Jeśli dziadkowie częstują maluchy łakociami, lepszym wyborem jest czekolada, ponieważ ślina wypłukuje ją z jamy ustnej łatwiej niż lepkie lub twarde cukierki, które przyklejają się do zębów.

Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnicy u dzieci i młodzieży – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy ds. stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.

T.H.

źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=332946  

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002817722006146


POWIĄZANE ARTYKUŁY

lizaki
Uwaga na... lizaki w sprayu! "To bardzo niepokojące zjawisko" Lekarz

Lizaki w sprayu robią ostatnio furorę wśród maluchów, ale ostrzegają przed nimi stomatolodzy dziecięcy. Lizaki w sprayu to jedna z nowości na rynku słodyczy dla dzieci. Jest to po prostu słodki płyn zamknięty w niewielkich buteleczkach z atomizerem,...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

komunikacja przez aplikacje
Uwaga na komunikację z pacjentem przez aplikacje! Lekarz

Brytyjska Unia Obrony Stomatologów (Dental Defence Union; DDU) wydała w dniu 31 października wytyczne dotyczące potencjalnych zagrożeń i pułapek związanych z komunikowaniem się lekarzy z pacjentami za pomocą aplikacji do przesyłania wiadomości. Dent...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

choroby jamy ustnej dzieci
Pedodoncja: uwaga na zdarzenia niepożądane u dzieci! Lekarz

Zdarzenia niepożądane to nierzadkie zjawisko w trakcie leczenia najmłodszych pacjentów, którzy trafiają do dentysty. Tezę tę potwierdza badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Stanach Zjednoczonych. Jego wyniki przedstawiono jakiś czas temu podcza...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

wyludzanie danych
Uwaga na próby wyłudzenia danych osobowych pacjentów! Lekarz

Narodowy Fundusz Zdrowia poinformował, że po raz kolejny dotarły do niego informacje o próbach wyłudzenia danych pacjentów z placówek medycznych przez osoby podające się za pracowników departamentu kontroli NFZ-u lub osoby współpracujące z departamen...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...