Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!
Spis treści
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w lutowym wydaniu czasopisma „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to słodkie przekąski oraz słodzone napoje, których spożycie prowadzi do rozwoju próchnicy.
Naukowcy z zespołu kierowanego przez dr Jacqueline Burgette z University of Pittsburgh, przeprowadzili dwuletnie badanie z udziałem 126 uczestniczek. W badaniu tym weryfikowano czynniki wpływające na to, czy matki rozmawiają z dziadkami o tym, czym częstują oni wnuczęta.
Tylko co druga matka rozmawia o tym, czym dziadkowie częstują wnuki
Chociaż 72% matek potwierdziło, że ich rodzice podają wnukom słodkie potrawy i napoje, tylko nieco ponad połowa z nich (51%) poruszyła ten problem w rozmowie z dziadkami. – Inicjatywy mające na celu ograniczenie próchnicy wieku dziecięcego powinny uwzględniać to, w jaki sposób zajmować się relacjami rodzinnymi, by skutecznie zmniejszyć podaż cukru (w diecie dzieci) – napisano w pracy pt. „Factors affecting maternal decision making about grandparents’ cariogenic dietary choices for children. A qualitative study”.
Jak powszechnie wiadomo, produkty bogate w cukier w diecie najmłodszych zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy. Mimo to – jak donoszą badacze z Pittsburgha – dziadkowie często dają swoim wnukom takie pokarmy i napoje, które sprzyjają rozwojowi próchnicy, to zaś może prowadzić do nieporozumień między dziadkami a rodzicami.
W badaniu oceniono czynniki, które wpływają na to, czy matki zwracają się do dziadków w tej sprawie. Zgodnie z ustaleniami, podstawowe kwestie, które wpłynęły na to, czy matki przeprowadziły taką rozmowę, to:
– częstość spotkań dziadków z wnukami,
– zależność matek od dziadków w zakresie opieki nad dziećmi,
– ilość słodkich pokarmów i napojów, którymi dzieci są częstowane przez dziadków,
– poziom bliskości między matkami i dziadkami ich dzieci.
– Nie ma nic słodszego niż związek między dziećmi a dziadkami – napisała rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologiczne (ADA) dr Mary Hayes.
Czekolada lepsza niż cukierki
Jednak dr Hayes, która jest specjalistką stomatologii dziecięcej, zachęca rodziców do rozmowy z dziadkami na temat serwowanych maluchom smakołyków. Zdaniem przedstawicielki ADA dzieci mogą być nimi częstowane, ale z umiarem, warto też zachęcać wnuki do picia wody lub mleka zamiast soków czy napojów gazowanych. Jeśli dziadkowie częstują maluchy łakociami, lepszym wyborem jest czekolada, ponieważ ślina wypłukuje ją z jamy ustnej łatwiej niż lepkie lub twarde cukierki, które przyklejają się do zębów.
Jak przypomina Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne, luty to w Stanach Zjednoczonych oficjalnie Narodowy Miesiąc Zdrowia Stomatologicznego Dzieci, a najlepszym sposobem, by obchodziły go rodziny jest wspólne ćwiczenie codziennej higienę jamy ustnej w domu.
O tym, dlaczego profilaktyka w stomatologii dziecięcej jest tak ważna i nowych rozwiązaniach w diagnostyce próchnicy opowiada w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Maciej Mikołajczyk.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=332946
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002817722006146
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zdarzenia niepożądane to nierzadkie zjawisko w trakcie leczenia najmłodszych pacjentów, którzy trafiają do dentysty. Tezę tę potwierdza badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Stanach Zjednoczonych. Jego wyniki przedstawiono jakiś czas temu podcza...
Naukowcy z niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR) przestrzegają przed stosowaniem kosmetyków oraz spożywaniem pokarmów zawierających aluminium. Ekspozycja na duże ilości aluminium zwiększa ryzyko m.in. uszkodzeń kości, wątroby i nerek....
Brytyjska Unia Obrony Stomatologów (Dental Defence Union; DDU) wydała w dniu 31 października wytyczne dotyczące potencjalnych zagrożeń i pułapek związanych z komunikowaniem się lekarzy z pacjentami za pomocą aplikacji do przesyłania wiadomości. Dent...
Zakład Ubezpieczeń Społecznych przypomina, że wniosków – np. o zwolnienie z opłacania składek ZUS czy wypłatę postojowego – nie można składać przez e-maila. Osoby, które chcą złożyć wniosek do ZUS elektronicznie, mogą go przekazać wyłącznie za pośred...
Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową. W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod ki...
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Już jednym kawałkiem ciasta można zaspok...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...