BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie „BMC Public Health”.
Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej uważają, że cukry są odpowiedzialne za epidemię próchnicy wśród dzieci i dorosłych. Badacze apelują, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła oficjalne wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów w celu ograniczenia kosztów leczenia i poprawy zdrowia społeczeństwa.
Wolne cukry obejmują takie substancje, jak monosacharydy, disacharydy oraz naturalne cukry występujące w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Obecnie zaleca się, aby dzienne spożycie tych związków nie przekraczało 10% (około 50 gramów), a najlepiej 5% (około 25 gramów) energii przyswajanej wraz z pożywieniem. Autorzy badania przekonują, że limity te powinny być bardziej rygorystyczne i wynosić odpowiednio 5% dla maksymalnego, a 3% dla optymalnego spożycia.
Według naukowców ryzyko występowania próchnicy u dorosłych znacznie wzrasta wraz z każdym gramem skonsumowanego cukru. Nawet u dzieci, u których ubytki pojawiają się rzadziej niż u dorosłych, obserwuje się podwojenie liczby przypadków zachorowania na próchnicę, gdy spożycie cukrów wzrasta do 5%. – Próchnica zębów stanowi poważny problem dla współczesnego świata, a ograniczenie spożycia cukrów może znacznie poprawić tę sytuację – komentuje prof. Aubrey Sheiham, współautor badania.
Badacz podaje przykłady obrazujące zgubny wpływ cukru na zdrowie zębów. – Szczególnie interesujące są dane pochodzące z Japonii, gdyż populacja tego kraju nie miała dostępu do cukru w trakcie i krótko po zakończeniu II wojny światowej. Ustaliliśmy, że w tym czasie liczba zachorowań na próchnicę była bardzo ograniczona, ale znacznie wzrosła zaraz po wznowieniu importu cukru – mówi Sheiham. – Podobnie w przypadku Nigerii. W chwili, gdy mieszkańcy żywili się dietą właściwie pozbawioną cukru, zawierającą maksymalnie około 2 gramów tego składnika, na próchnicę cierpiało tylko 2% społeczeństwa. To duży kontrast w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie z próchnicą miało do czynienia 92% obywateli – dodaje.
Autorzy pracy prezentują kilka pomysłów, których realizacja mogłaby doprowadzić do redukcji ogólnego spożycia cukru. Oprócz zmiany wytycznych przez WHO, naukowcy sugerują m.in., by ograniczyć dozwoloną zawartość cukru w produktach spożywczych lub podwyższyć cenę bogatych w cukry towarów.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...
Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...
Z opublikowanej pod koniec marca pracy wynika, że 5-letni pacjent leczony stomatologicznie w znieczuleniu ogólnym doznał zatrzymania akcji serca, wywołanego otwarciem ust. Nadmierne rozwarcie ust wyzwoliło odruch nerwu trójdzielnego i nerwu błędnego,...
Zdecydowana większość uczelni publicznych zdecydowała się na mieszany tryb nauczania w I semestrze roku akademickiego, zwykle z przewagą nauczania zdalnego – wynika z ustaleń PAP. Oznacza to, że jedynie niektóre zajęcia będą prowadzone stacjonarnie. ...
Turystyka stomatologiczna w Polsce nabiera rozmachu. Z roku na rok polskie gabinety odwiedza coraz więcej Niemców, Brytyjczyków a nawet Skandynawów. Cudzoziemców przyciągają niższe ceny, wysoka jakość leczenia oraz nowocześnie wyposażone, komfortowe ...
Wpływ pandemii COVID-19 wybiega daleko poza zdrowie fizyczne osób, które zostały zakażone. Obowiązujące obostrzenia dotyczące życia codziennego i pracy rzutują na stan emocjonalny, a w przypadku wielu z nas uderzają w ekonomiczne podstawy naszej egzy...
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...
Pandemia koronawirusa ograniczyła pacjentom dostęp do opieki zdrowotnej, a stomatologom w wielu przypadkach uniemożliwiła uprawianie zawodu i utrzymywanie się z wykonywanej pracy. Ale jak wskazują badania przeprowadzone wśród stomatologów z 30 państw...
Wydawać by się mogło, że powszechne niegdyś wypełnienia z amalgamatu są już passé. Nie wszędzie – w Stanach Zjednoczonych do produkcji metalicznych uzupełnień stomatologicznych zużywa się więcej rtęci niż w jakimkolwiek innym dziale gospodarki. Amal...
To prawda, że w pewnych przypadkach za powikłania w leczeniu implantologicznym odpowiada pacjent. - Lekarz dentysta musi zadać sobie jednak pytanie, czy odpowiednio go wyedukował. Jeśli chodzi o powikłania czysto lekarskie, one są z kolei często ... ...