BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier
Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie „BMC Public Health”.
Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej uważają, że cukry są odpowiedzialne za epidemię próchnicy wśród dzieci i dorosłych. Badacze apelują, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła oficjalne wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów w celu ograniczenia kosztów leczenia i poprawy zdrowia społeczeństwa.
Wolne cukry obejmują takie substancje, jak monosacharydy, disacharydy oraz naturalne cukry występujące w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Obecnie zaleca się, aby dzienne spożycie tych związków nie przekraczało 10% (około 50 gramów), a najlepiej 5% (około 25 gramów) energii przyswajanej wraz z pożywieniem. Autorzy badania przekonują, że limity te powinny być bardziej rygorystyczne i wynosić odpowiednio 5% dla maksymalnego, a 3% dla optymalnego spożycia.
Według naukowców ryzyko występowania próchnicy u dorosłych znacznie wzrasta wraz z każdym gramem skonsumowanego cukru. Nawet u dzieci, u których ubytki pojawiają się rzadziej niż u dorosłych, obserwuje się podwojenie liczby przypadków zachorowania na próchnicę, gdy spożycie cukrów wzrasta do 5%. – Próchnica zębów stanowi poważny problem dla współczesnego świata, a ograniczenie spożycia cukrów może znacznie poprawić tę sytuację – komentuje prof. Aubrey Sheiham, współautor badania.
Badacz podaje przykłady obrazujące zgubny wpływ cukru na zdrowie zębów. – Szczególnie interesujące są dane pochodzące z Japonii, gdyż populacja tego kraju nie miała dostępu do cukru w trakcie i krótko po zakończeniu II wojny światowej. Ustaliliśmy, że w tym czasie liczba zachorowań na próchnicę była bardzo ograniczona, ale znacznie wzrosła zaraz po wznowieniu importu cukru – mówi Sheiham. – Podobnie w przypadku Nigerii. W chwili, gdy mieszkańcy żywili się dietą właściwie pozbawioną cukru, zawierającą maksymalnie około 2 gramów tego składnika, na próchnicę cierpiało tylko 2% społeczeństwa. To duży kontrast w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie z próchnicą miało do czynienia 92% obywateli – dodaje.
Autorzy pracy prezentują kilka pomysłów, których realizacja mogłaby doprowadzić do redukcji ogólnego spożycia cukru. Oprócz zmiany wytycznych przez WHO, naukowcy sugerują m.in., by ograniczyć dozwoloną zawartość cukru w produktach spożywczych lub podwyższyć cenę bogatych w cukry towarów.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...
Z badania klinicznego opublikowanego pod koniec września w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości ból...
Pandemia koronawirusa ograniczyła pacjentom dostęp do opieki zdrowotnej, a stomatologom w wielu przypadkach uniemożliwiła uprawianie zawodu i utrzymywanie się z wykonywanej pracy. Ale jak wskazują badania przeprowadzone wśród stomatologów z 30 państw...
Jak wynika z badania opublikowanego 9 marca w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health”, zastosowanie fibryny bogatopłytkowej (ang. platelet-rich fibrin; PRF) do podawania antybiotyków może ograniczyć ryzyko infekcji u pacjentów po przeprowadzonych zabi...
Wpływ pandemii COVID-19 wybiega daleko poza zdrowie fizyczne osób, które zostały zakażone. Obowiązujące obostrzenia dotyczące życia codziennego i pracy rzutują na stan emocjonalny, a w przypadku wielu z nas uderzają w ekonomiczne podstawy naszej egzy...
W dniach 3-5 listopada 2022 r. w hotelu Warszawianka w Jachrance odbędzie się Symposium Laser and Health Academy dedykowane prawdziwym pasjonatom stomatologii i medycyny laserowej, ale również osobom, które chciałyby odkryć technologię laserową i zas...
Wydawać by się mogło, że powszechne niegdyś wypełnienia z amalgamatu są już passé. Nie wszędzie – w Stanach Zjednoczonych do produkcji metalicznych uzupełnień stomatologicznych zużywa się więcej rtęci niż w jakimkolwiek innym dziale gospodarki. Amal...
Z opublikowanej pod koniec marca pracy wynika, że 5-letni pacjent leczony stomatologicznie w znieczuleniu ogólnym doznał zatrzymania akcji serca, wywołanego otwarciem ust. Nadmierne rozwarcie ust wyzwoliło odruch nerwu trójdzielnego i nerwu błędnego,...
Po trwającym trzy tygodnie procesie, na początku sierpnia Lawrence „Larry” Rudolph – dentysta z Pensylwanii – został uznany winnym zabójstwa żony podczas safari w Zambii w 2016 r. Motywem były pieniądze. Przypomnijmy – w 2016 r. dentysta Lawrence „L...
Zdecydowana większość uczelni publicznych zdecydowała się na mieszany tryb nauczania w I semestrze roku akademickiego, zwykle z przewagą nauczania zdalnego – wynika z ustaleń PAP. Oznacza to, że jedynie niektóre zajęcia będą prowadzone stacjonarnie. ...
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...