Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier

Publikacja:
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier

BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie „BMC Public Health”.

Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej uważają, że cukry są odpowiedzialne za epidemię próchnicy wśród dzieci i dorosłych. Badacze apelują, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła oficjalne wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów w celu ograniczenia kosztów leczenia i poprawy zdrowia społeczeństwa.

Wolne cukry obejmują takie substancje, jak monosacharydy, disacharydy oraz naturalne cukry występujące w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Obecnie zaleca się, aby dzienne spożycie tych związków nie przekraczało 10% (około 50 gramów), a najlepiej 5% (około 25 gramów) energii przyswajanej wraz z pożywieniem. Autorzy badania przekonują, że limity te powinny być bardziej rygorystyczne i wynosić odpowiednio 5% dla maksymalnego, a 3% dla optymalnego spożycia.

Według naukowców ryzyko występowania próchnicy u dorosłych znacznie wzrasta wraz z każdym gramem skonsumowanego cukru. Nawet u dzieci, u których ubytki pojawiają się rzadziej niż u dorosłych, obserwuje się podwojenie liczby przypadków zachorowania na próchnicę, gdy spożycie cukrów wzrasta do 5%. – Próchnica zębów stanowi poważny problem dla współczesnego świata, a ograniczenie spożycia cukrów może znacznie poprawić tę sytuację – komentuje prof. Aubrey Sheiham, współautor badania.

Badacz podaje przykłady obrazujące zgubny wpływ cukru na zdrowie zębów. – Szczególnie interesujące są dane pochodzące z Japonii, gdyż populacja tego kraju nie miała dostępu do cukru w trakcie i krótko po zakończeniu II wojny światowej. Ustaliliśmy, że w tym czasie liczba zachorowań na próchnicę była bardzo ograniczona, ale znacznie wzrosła zaraz po wznowieniu importu cukru – mówi Sheiham. – Podobnie w przypadku Nigerii. W chwili, gdy mieszkańcy żywili się dietą właściwie pozbawioną cukru, zawierającą maksymalnie około 2 gramów tego składnika, na próchnicę cierpiało tylko 2% społeczeństwa. To duży kontrast w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie z próchnicą miało do czynienia 92% obywateli – dodaje.

Autorzy pracy prezentują kilka pomysłów, których realizacja mogłaby doprowadzić do redukcji ogólnego spożycia cukru. Oprócz zmiany wytycznych przez WHO, naukowcy sugerują m.in., by ograniczyć dozwoloną zawartość cukru w produktach spożywczych lub podwyższyć cenę bogatych w cukry towarów.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

Źródło: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

studia w trybie mieszanym - Dentonet.pl
Studia w semestrze zimowym – głównie w trybie mieszanym Lekarz

Zdecydowana większość uczelni publicznych zdecydowała się na mieszany tryb nauczania w I semestrze roku akademickiego, zwykle z przewagą nauczania zdalnego – wynika z ustaleń PAP. Oznacza to, że jedynie niektóre zajęcia będą prowadzone stacjonarnie. ...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

ROZWIŃ WIĘCEJ
wypalenie zawodowe - Dentonet.pl
Brytyjscy dentyści niepewni przyszłości, głównie przez COVID Lekarz

Wpływ pandemii COVID-19 wybiega daleko poza zdrowie fizyczne osób, które zostały zakażone. Obowiązujące obostrzenia dotyczące życia codziennego i pracy rzutują na stan emocjonalny, a w przypadku wielu z nas uderzają w ekonomiczne podstawy naszej egzy...

turystyka stomatologiczna - Dentonet.pl
Obcokrajowcy leczą zęby w Polsce - atutem głównie niskie ceny Lekarz

Turystyka stomatologiczna w Polsce nabiera rozmachu. Z roku na rok polskie gabinety odwiedza coraz więcej Niemców, Brytyjczyków a nawet Skandynawów. Cudzoziemców przyciągają niższe ceny, wysoka jakość leczenia oraz nowocześnie wyposażone, komfortowe ...

amalgamat - Dentonet.pl
Użycie rtęci w USA? Głównie w amalgamacie stomatologicznym! Lekarz

Wydawać by się mogło, że powszechne niegdyś wypełnienia z amalgamatu są już passé. Nie wszędzie – w Stanach Zjednoczonych do produkcji metalicznych uzupełnień stomatologicznych zużywa się więcej rtęci niż w jakimkolwiek innym dziale gospodarki. Amal...

wyrok
Dentysta winny zabójstwa żony, grozi mu dożywocie Lekarz

Po trwającym trzy tygodnie procesie, na początku sierpnia Lawrence „Larry” Rudolph – dentysta z Pensylwanii – został uznany winnym zabójstwa żony podczas safari w Zambii w 2016 r. Motywem były pieniądze. Przypomnijmy – w 2016 r. dentysta Lawrence „L...

clinic 5110540 1920
Retraktor winny zatrzymania akcji serca u 5-latka Lekarz

Z opublikowanej pod koniec marca pracy wynika, że 5-letni pacjent leczony stomatologicznie w znieczuleniu ogólnym doznał zatrzymania akcji serca, wywołanego otwarciem ust. Nadmierne rozwarcie ust wyzwoliło odruch nerwu trójdzielnego i nerwu błędnego,...

powikłania po leczeniu - Dentonet.pl
Powikłania w implantologii? Czasem winny jest pacjent, ale… Lekarz

To prawda, że w pewnych przypadkach za powikłania w leczeniu implantologicznym odpowiada pacjent. - Lekarz dentysta musi zadać sobie jednak pytanie, czy odpowiednio go wyedukował. Jeśli chodzi o powikłania czysto lekarskie, one są z kolei często ... ...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...