Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo „BMJ Open”, nawet jogurty określane nazwami „bio” czy „organiczne” zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.

Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds University w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod lupę blisko 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g produktu – zawierały tzw. desery jogurtowe. Na drugim miejscu znalazły się jednak uważane za zdrowe jogurty „organiczne” – 13,1 g cukru na 100 g produktu. Do słodkich jogurtów zaliczono również jogurty smakowe (12 g cukru na 100 g produktu) oraz jogurty dla dzieci (10,8 g cukru na 100 g produktu).

Do grupy produktów niskosłodzonych (poniżej 5 g cukru na 100 g produktu) można było zaliczyć jedynie jogurty naturalne oraz typu greckiego. Autorzy badania zalecają więc, by sięgać właśnie po nie i samodzielnie dodawać do nich owoce.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów naturalnych na zęby.

AF

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Minister zdrowia potwierdza: trwają rozmowy o podatku cukrowym Lekarz

Minister zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził, że w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów poruszana jest możliwość wprowadzenia w Polsce tzw. podatku cukrowego.O taką możliwość zapytali ministra Szumowskiego dziennikarze Po...

słodzik
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit Asysta

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.Jak dowodzą nau...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres