Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo „BMJ Open”, nawet jogurty określane nazwami „bio” czy „organiczne” zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.

Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds University w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod lupę blisko 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g produktu – zawierały tzw. desery jogurtowe. Na drugim miejscu znalazły się jednak uważane za zdrowe jogurty „organiczne” – 13,1 g cukru na 100 g produktu. Do słodkich jogurtów zaliczono również jogurty smakowe (12 g cukru na 100 g produktu) oraz jogurty dla dzieci (10,8 g cukru na 100 g produktu).

Do grupy produktów niskosłodzonych (poniżej 5 g cukru na 100 g produktu) można było zaliczyć jedynie jogurty naturalne oraz typu greckiego. Autorzy badania zalecają więc, by sięgać właśnie po nie i samodzielnie dodawać do nich owoce.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów naturalnych na zęby.

AF

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

próchnica - Dentonet.pl
Oregon Health & Science University: rozwój próchnicy zależny od płci? Lekarz

Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

seniorzy - Dentonet.pl
Rutgers University: bezzębni seniorzy zagrożeni niedożywieniem Lekarz

Jak dowodzą naukowcy z Rutgers University na łamach pisma "Aging Research and Clinical Practice", osoby starsze z brakami zębowymi częściej cierpią z powodu niedożywienia, ale również m.in. demencji.W badaniu prowadzonym przez naukowców z Rutgers Uni...

ROZWIŃ WIĘCEJ
University of Exter: pawiany nitkują zęby... własną sierścią Lekarz

Studentka behawiorystyki z University of Exter zauważyła, że zamieszkujące w zoo pawiany nitkują zęby przy pomocy… własnej sierści.Charlotte Morgan z University of Exter w celach badawczych obserwowała pawiany zamieszkujące zoo Paignton Zoo Environme...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres