Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

BMJ Open: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Publikacja:
BMJ Open: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

BMJ Open: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo „BMJ Open”, nawet jogurty określane nazwami „bio” czy „organiczne” zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.

Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds University w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod lupę blisko 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g produktu – zawierały tzw. desery jogurtowe. Na drugim miejscu znalazły się jednak uważane za zdrowe jogurty „organiczne” – 13,1 g cukru na 100 g produktu. Do słodkich jogurtów zaliczono również jogurty smakowe (12 g cukru na 100 g produktu) oraz jogurty dla dzieci (10,8 g cukru na 100 g produktu).

Do grupy produktów niskosłodzonych (poniżej 5 g cukru na 100 g produktu) można było zaliczyć jedynie jogurty naturalne oraz typu greckiego. Autorzy badania zalecają więc, by sięgać właśnie po nie i samodzielnie dodawać do nich owoce.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów naturalnych na zęby.

Źródło: https://bmjopen.bmj.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...