Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola
Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola
Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo „BMJ Open”, nawet jogurty określane nazwami „bio” czy „organiczne” zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.
Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds University w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod lupę blisko 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g produktu – zawierały tzw. desery jogurtowe. Na drugim miejscu znalazły się jednak uważane za zdrowe jogurty „organiczne” – 13,1 g cukru na 100 g produktu. Do słodkich jogurtów zaliczono również jogurty smakowe (12 g cukru na 100 g produktu) oraz jogurty dla dzieci (10,8 g cukru na 100 g produktu).
Do grupy produktów niskosłodzonych (poniżej 5 g cukru na 100 g produktu) można było zaliczyć jedynie jogurty naturalne oraz typu greckiego. Autorzy badania zalecają więc, by sięgać właśnie po nie i samodzielnie dodawać do nich owoce.
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów naturalnych na zęby.
AF
Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...
Studentka behawiorystyki z University of Exter zauważyła, że zamieszkujące w zoo pawiany nitkują zęby przy pomocy… własnej sierści.Charlotte Morgan z University of Exter w celach badawczych obserwowała pawiany zamieszkujące zoo Paignton Zoo Environme...
Uniwersytet w Hong Kongu najlepiej kształci przyszłych dentystów – wynika z rankingu QS World University Rankings z czerwca 2018 r. QS World University Rankings to zestawienie najlepszych szkół wyższych na świecie, publikowane od 2004 r. przez The Ti...
Jak dowodzą naukowcy z Rutgers University na łamach pisma "Aging Research and Clinical Practice", osoby starsze z brakami zębowymi częściej cierpią z powodu niedożywienia, ale również m.in. demencji.W badaniu prowadzonym przez naukowców z Rutgers Uni...
Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji