Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Leeds University: jogurty „bio” i „organiczne” słodsze niż cola

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo „BMJ Open”, nawet jogurty określane nazwami „bio” czy „organiczne” zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.

Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds University w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod lupę blisko 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g produktu – zawierały tzw. desery jogurtowe. Na drugim miejscu znalazły się jednak uważane za zdrowe jogurty „organiczne” – 13,1 g cukru na 100 g produktu. Do słodkich jogurtów zaliczono również jogurty smakowe (12 g cukru na 100 g produktu) oraz jogurty dla dzieci (10,8 g cukru na 100 g produktu).

Do grupy produktów niskosłodzonych (poniżej 5 g cukru na 100 g produktu) można było zaliczyć jedynie jogurty naturalne oraz typu greckiego. Autorzy badania zalecają więc, by sięgać właśnie po nie i samodzielnie dodawać do nich owoce.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów naturalnych na zęby.

AF

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.W najbliższ...

jagody
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy Lekarz

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mn...

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Minister zdrowia potwierdza: trwają rozmowy o podatku cukrowym Lekarz

Minister zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził, że w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów poruszana jest możliwość wprowadzenia w Polsce tzw. podatku cukrowego.O taką możliwość zapytali ministra Szumowskiego dziennikarze Po...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres