Gazowane napoje zagrożeniem nie tylko dla zdrowia zębów
Gazowane napoje zagrożeniem nie tylko dla zdrowia zębów
Czy picie gazowanych napojów jest wskaźnikiem określonej postawy dietetycznej? A może postawy akceptacji dla niezdrowej diety, złych nawyków żywieniowych?
Bez względu na przyczynę jaką wskażą miłośnicy słodkich, bąbelkowych przysmaków, faktem jest, że niekorzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu.
Swe antyzdrowotne działanie zaznaczają wpływem na zdrowie zębów, jamy ustnej, a także na przewód pokarmowy, układ krążenia i gospodarkę węglowodanową.
Spożycie bezalkoholowych napojów gazowanych wzrasta w Europie z każdym rokiem.
Stanowią one 34% wszystkich kupowanych przez Polaków, w tym ponad 40% to napoje typu cola.
Dlaczego pite w dużych ilościach i często są niebezpieczne?
Lekarze i specjaliści od żywienia zauważyli związek pomiędzy piciem napojów gazowanych a występowaniem otyłości i cukrzycy typu 2 u dzieci.
Z przeprowadzanych badań wynika, że osoby, które skuszą się na więcej niż jeden gazowany napój dziennie, zagrożone są występowaniem nadwagi lub otyłości, zwłaszcza brzusznej, a także cukrzycy.
Regularne picie jednego lub więcej porcji napoju gazowanego, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości aż o 31%.
Badacze nie poznali jeszcze odpowiedzi na pytanie, dlaczego równie niekorzystny wpływ na zdrowie konsumentów, jak słodzone napoje, mają także te dietetyczne, posiadające minimalną ilość kalorii.
Zależność tą, naukowcy próbują tłumaczyć istnieniem kilku niepotwierdzonych hipotez.
Jedna z nich mówi, że napoje gazowane wpływają na indywidualne preferencje żywieniowe człowieka, przez co częściej sięga on wysokokaloryczne, słodkie potrawy. Ludzie, którzy kupują słodkie napoje, często bywają jednocześnie zwolennikami niezdrowego jedzenia.
Inna grupa naukowców jest zdania, że karmel używany do produkcji tych napojów może powodować uszkodzenia tkanek i stany zapalne, a to z kolei wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego. Jednak żadna z tych teorii nie została jednoznacznie potwierdzona.
Faktem jest jednak to, że pijąc napoje gazowane łatwiej o zbędne kilogramy, z kolei nadwaga i otyłość to większe ryzyko chorób serca, które jest coraz bardziej obciążone pracą.
Nadwaga sprzyja także rozwojowi miażdżycy, szczególnie przy współistnieniu nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych i podwyższonego stężenia cukru we krwi.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
8 lutego Wielkopolska Izba Lekarska zorganizowała konferencję prasową, podczas której poruszono temat niskiej wyceny świadczeń stomatologicznych. Uczestnicy konferencji podkreślali, że wycena świadczeń stomatologicznych pozostaje niezmieniona od 13 l...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Co z tymi szczepionkami przeciwko COVID-19 po trzech latach od wybuchu pandemii? Czy zapobiegają zakażeniu? Redukują transmisję? Chronią nas? Pyta wirusolog prof. Krzysztof Pyrć i odpowiada: COVID-19 przestał paraliżować świat, ale pozostaje zagrożen...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Ministerstwo zdrowia wprowadziło zmiany w projekcie ustawy o jakości w ochronie zdrowia. Jedna z najważniejszych korekt obejmuje obowiązkowe uzyskiwanie autoryzacji przez wszystkie podmioty wykonujące działalność leczniczą, także gabinety stomatologi...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...