Producenci napojów zapowiadają ograniczenie ilości cukru w swoich produktach
Producenci napojów zapowiadają ograniczenie ilości cukru w swoich produktach
Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych zrzeszeni w organizacji UNESDA zadeklarowali, że do 2020 r. zredukują ilość cukru w swoich produktach o kolejne 10%. To odpowiedź na apele związane z przeciwdziałaniem otyłości, cukrzycy i próchnicy wśród dzieci.
Do organizacji UNESDA należą najwięksi producenci napojów gazowanych na świecie, tacy jak Coca-Cola, Pepsi, Red Bull, Danone i Nestle. Kilka dni temu poinformowali oni, że do 2020 r. zredukują ilość dodawanego do swoich produktów cukru o kolejne 10%. Zmiany mają być wdrożone w całej Europie. Są one rezultatem negocjacji organizacji UNESDA z Parlamentem Europejskim oraz krajami członkowskimi UE. W latach 2000-2005 ilość cukru w produktach firm należących do organizacji UNESDA zredukowano o 12%.
Deklaracja koncernów to odpowiedź na apele dotyczące obniżania kaloryczności napojów gazowanych, a tym samym zapobiegania otyłości, cukrzycy i próchnicy, zwłaszcza wśród najmłodszych. – Cieszymy się, że udało nam się dojść do porozumienia z Unią Europejską i mamy nadzieję, że przykład z naszych ambitnych działań wezmą również inni producenci żywności w całej Europie – powiedział Stanislas de Gramont, prezes UNESDA.
Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie „słodkich sobót” – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.
AF
Fot. congerdesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ze względu na nadal utrzymujące się ograniczenia lekarze stomatolodzy praktykujący w najludniejszym stanie USA mogą ubiegać się już o wsparcie przeznaczone dla małych firm. Jest ono oferowane przedsiębiorcom w związku ze stratami, jakie prowadzone pr...
Jak informuje „Gazeta Wyborcza”, lekarze muszą uciekać się do mówienia nieprawdy, by móc nadal pomagać wszystkim pacjentom. To efekt rozporządzenia ministerstwa zdrowia, zgodnie z którym lekarze i pielęgniarki zajmujący się pacjentami zakażonymi koro...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Narodowy Fundusz Zdrowia zalecił ograniczenie do niezbędnego minimum lub czasowe zawieszenie udzielania części świadczeń szpitalnych wykonywanych planowo. W komunikacie poinformowano, że ma to minimalizować ryzyko transmisji infekcji COViD-19 oraz za...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące opodatkowania słodzonych napojów – informuje PAP. Przypomnijmy, że zgodnie z propozycją słodzone napoje mają zostać objęte dodatkową opłatą wynoszącą 70 lub 80 gr. Wedle pr...
Wprowadzony z początkiem 2021 r. podatek cukrowy przynosi oczekiwane przez rząd efekty – w styczniu i pierwszych tygodniach lutego spadek sprzedaży słodzonych napojów gazowanych wyniósł ponad 20%. Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w st...
Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider. Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ...
Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej n...
Postępująca cyfryzacja i powszechny dostęp do narzędzi, które pozwalają klientom (i pacjentom) wyrażać opinie – te pozytywne, jak i negatywne – to znak naszych czasów. Tendencji tej nie powinna ignorować branża stomatologiczna: warto raczej zastanowi...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...