Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Apele PTS w sprawie spożycia cukru. „Próchnica pomijana”

Publikacja:
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. „Próchnica pomijana”

Apele PTS w sprawie spożycia cukru. „Próchnica pomijana”

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. – Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, w szczególności występowanie choroby próchnicowej, chorób przyzębia, nowotworów jamy ustnej oraz innych chorób przewlekłych – mówi prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.

W ocenie PTS-u, próchnica z niewytłumaczalnych powodów pomijana jest w społecznej komunikacji prozdrowotnej. Towarzystwo przygotowuje więc własną kampanię skierowaną do Polaków z apelem o ograniczenie dziennego spożycia cukru, a do krajowych władz o konkretne działania skutkujące redukcją spożycia cukru.

Kulminacja tych działań będzie miała miejsce podczas obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019, ale sama kampania z pewnością zacznie się wcześniej. – Szczegóły projektu zostaną przedstawione wkrótce – zapowiada Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.

– Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, jak sama nazwa wskazuje, jest stowarzyszeniem dotyczącym stomatologii, więc nie powinno zrzeszać tylko lekarzy dentystów, ale też higienistki, techników dentystycznych. Chcemy zaprosić do współpracy przedstawicieli innych dyscyplin, kierunków, specjalizacji – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. Marzena Dominiak.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

poziom cukru
Płukanki do jamy ustnej a poziom cukru we krwi u diabetyków Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...

szczepionka na COVID-19 - Dentonet.pl
Apele o jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19 Lekarz

Nie sposób odróżnić grypy od COVID-19 bez wykonania badań laboratoryjnych. Koinfekcja może wiązać się z ryzykiem bardzo ciężkiego przebiegu zakażenia lub śmierci, dlatego eksperci apelują o szczepienie przeciw grypie i COVID-19 podczas jednej wizyty....

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...