„Zdrowe soczki” szkodliwe dla dziecięcych ząbków
„Zdrowe soczki” szkodliwe dla dziecięcych ząbków
Okazuje się, że wysoko cenione zdrowe, owocowe soczki dla dzieci maja bardzo niekorzystny wpływ na uzębienie naszych dzieci.
Tak przynajmniej twierdzą lekarze dentyści z organizacji Teeth for Life. To stomatologiczna organizacja non-profit zajmująca sie edukacja stomatologiczną i promującą regularne korzystanie z opieki dentystycznej.
Okazuje się, że soczki te zawierają tyle samo cukru, co niektóre napoje gazowane.
– Psucie się zębów powodują kwaśne soki owocowe i zagęszczone soki owocowe, które oddziałują na całą powierzchnię zębów. Codzienny kontakt zębów z nimi prowadzi do stopniowej utraty szkliwa. Jednocześnie zęba „ubywa” i łatwiej się on kruszy – ostrzegł dentysta z Teeth For Life, dr Philip Stemmer.
Odnosi sie to także do napojów dietetycznych nie zawierające cukru Te również są bowiem na tyle kwaśne, że mogą niszczyć szkliwo. – Chociaż rodzice sądzą, że robią dla swoich dzieci coś dobrego, dając im „zdrowsze” napoje, zawarty w nich kwas niszczy szkliwo – twierdzi Stemmer. – Obserwuję coraz więcej dzieci, których zęby są niszczone właśnie w ten sposób – dodaje.
Co zatem robić?
Najlepiej ograniczać spożywanie soczków do szklanki dziennie – twierdzi Stemmer. Zaleca też rodzicom, aby podawali kwaśne napoje jednocześnie z posiłkami. Dobrze też, aby dzieci piły te napoje przez słomkę, dzięki czemu zmniejsza się kontakt napoju z powierzchnią zębów. Można tez rozcieńczyć sok wodą.
– A najbezpieczniejsze napoje dla dzieci to woda i mleko – dodaje Dr Gordon Watkins, członek BDA. Odradza tez podawanie dzieciom suszonych owoców.
na podstawie: BBC News
POWIĄZANE ARTYKUŁY
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...
Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...
Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...
Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...