Zdrowszy zamiennik cukru
Zdrowszy zamiennik cukru
Indianie nazwali ją miodowym liściem. Miejscem jej pochodzenia jest Ameryka Południowa. Używana jest do słodzenia powszechnie pitej tam „mate”. Zalicza się ją do tej samej rodziny co chryzantemy.
Mowa o stewii, która coraz częściej wykorzystywana jest jako alternatywa zwykłego, białego cukru. Trudno się temu dziwić skoro jest ona po prostu zdrowsza od pozostałych cukrów.
Roślina jest praktycznie bezkaloryczna, wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, a także obniża ciśnienie krwi. Może być stosowana również przez cukrzyków, ponieważ w żaden sposób nie wpływa na wydzielanie insuliny. Związki zwane stewiozydami sprawiają, że jest ona blisko trzystukrotnie słodsza od cukru.
Jednak najbardziej zainteresowane zamianą cukru na stewię mogą być osoby mające problemy z zębami. Nie ma ona zgubnego wpływu na uzębienie. Nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ jest niestrawna dla bakterii. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom często dodawana jest do past do zębów.
Roślinę możemy zakupić w sklepach ogrodniczych, supermarketach i delikatesach. Sprzedawana jest głównie jako roślina doniczkowa, a w sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest również w postaci suszonych liści, ekstraktu bądź proszku.
opr. pw
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...
Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Wbrew temu, co głosił najsłynniejszy slogan reklamowy międzywojennej Polski, cukier nie krzepi, a raczej pozbawia zdrowia. Okazuje się jednak, że także całkowita eliminacja cukru z diety jest niekorzystna dla zdrowia. Znajduje to potwierdzenie w bada...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...