Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

Publikacja:
Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

W opinii Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologii oraz Chirurgii Głowy i Szyi pacjenci, którzy doświadczają utraty smaku i powonienia, ale nie mają standardowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, mogą być nosicielami koronawirusa, nieświadomie powodując szybkie rozprzestrzenianie się epidemii.

Stowarzyszenie reprezentujące specjalistów z zakresu medycyny uszu, nosa i gardła wydało oświadczenie, w którym zaleca lekarzom, by zachęcali pacjentów doświadczających utraty i/lub zaburzeń powonienia (ansomii), bez standardowych objawów COVID-19, do izolowania się. Ma to powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się wirusa SARS-CoV-2. Prezes stowarzyszenia prof. Nirmal Kumar dodał, że objawem infekcji mogą być również pojawiające się zaburzenia smaku (hiposmia).

Nawet 40% przypadków anosmii, określonych jako częściowa lub całkowita utrata powonienia, występuje jako skutek infekcji wirusowych. Badacze przypomnieli, że wcześniej opisane koronawirusy u około 15% pacjentów powodowały ansomię. Nie jest więc zaskakujące, że podobny wpływ na zmysł powonienia może wywierać SARS-CoV-2.

Klinicyści związani ze Stowarzyszeniem doszli do tych wniosków obserwując gwałtowny wzrost liczby pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą COVID-19, u których rozwinęła się anosmia i/lub hiposmia. Podobne doniesienia pochodzą między innymi z Korei Południowej, Chin, Iranu, Niemiec, Włoch oraz Stanów Zjednoczonych.

W Niemczech podaje się, że w około 2 na 3 potwierdzonych przypadkach chorzy mają także anosmię. W Korei Południowej, gdzie badania na obecność SARS-CoV-2 są bardzo rozpowszechnione, 30% pacjentów, u których wynik testu był pozytywny, miało problemy ze słuchem jako główny objaw w łagodnych przypadkach COVID-19. Z kolei w Stanach Zjednoczonych poinformowano, że koszykarz klubu Utah Jazz Rudy Gobert, u którego COVID-19 zdiagnozowano w połowie marca, zgłaszał także zaburzenia powonienia i smaku.

Podobny przypadek dotyczy polskiego pacjenta – 17-latka z Ostrowa Wielkopolskiego, który koronawirusem zaraził się prawdopodobnie podczas wyjazdu do Austrii. U pacjenta nie występowały objawy identyfikowane z COVID-19, takie jak wysoka gorączka, kaszel lub duszności, miał natomiast zaburzenia smaku i powonienia. Przeprowadzone u chłopaka badania potwierdziły zakażenie wirusem SARS-CoV-2.

Choć przypadki zaburzeń i utraty smaku oraz powonienia mogą być spowodowane przez znane wcześniej szczepy rinowirusa i koronawirusa, objawy takie należy obecnie zawsze wiązać z odkrytym w listopadzie 2019 roku SARS-CoV-2.

Członkowie brytyjskiego stowarzyszenia zwracają uwagę także na to, aby obecnie – o ile to możliwe – unikać stosowania doustnych steroidów w leczeniu anosmii, szczególnie jeżeli nie jest to związane z urazem głowy lub stanem chorobowym w obrębie zatok przynosowych. Powodem są doniesienie, że stosowanie kortykosteroidów może nasilać chorobę COVID-19.

– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w leczeniu, rozpoznawaniu, profilaktyce nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. dr hab. Wojciech Golusiński z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu. – Lekarz dentysta może spowodować, że chory z nowotworem jamy ustnej czy gardła zgłosi się szybko do leczenia. Natomiast jeśli lekarz dentysta nie zauważy, że nowotwór się rozwija, jest bardzo źle. Znamy przykłady, gdzie tego typu zmiany w obrębie jamy ustnej były leczone przez lekarza dentystę, przez miesiąc czy dwa, były stosowane żele – dodaje.

T.H. / Źródła: DrBicuspid.com, Portal.abczdrowie.pl

Fot. Tumisu, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

leki - Dentonet.pl
Leki doustne przeciwko COVID-19 mogą uchronić przed hospitalizacją Lekarz

Przeciwwirusowe leki doustne przeciwko SARS-CoV-2 są wygodną dla pacjenta formą leczenia, a dodatkowo ich domowe stosowanie przyczyni się do odciążenia systemu opieki zdrowotnej - powiedziała profesor Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologi...

COVID-19 - Dentonet.pl
Zaburzenia węchu i smaku w COVID-19 obecnie bardzo rzadkie Lekarz

Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...

test na COVID
Ból gardła głównym objawem COVID-19 w nowej fali Lekarz

Badania pacjentów z pozytywnym wynikiem testu wykonywane w Wielkiej Brytanii wykazały, że głównym objawem COVID-19 w nowej fali zakażeń jest ból gardła. Badanie React-1 prowadzone jest przez specjalistów Imperial College London. W jego ramach co mie...

ROZWIŃ WIĘCEJ
COVID-19 - Dentonet.pl
Katar coraz częstszym objawem choroby COVID-19 Lekarz

W trzeciej fali pandemii nieżyt nosa jako objaw COVID-19 występuje częściej niż w poprzednich dwóch falach – powiedziała PAP alergolog dr Iwona Poziomkowska-Gęsicka. Wskazała też, że alergicy "nie powinni się wzbraniać przed noszeniem maseczek". – ...

dzieci
Dentyści mogą wykrywać zaburzenia rozwojowe u dzieci Lekarz

Japońscy naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy funkcją jamy ustnej a zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Jak przekonują, pomocne w ich wykryciu, a zarazem wczesnym wdrożeniu odpowiedniego wsparcia są badania przesiewowe. Wyniki badania opublikowano ...

szczepienie przeciw COVID
Lekarze dentyści nadal mogą szczepić przeciw COVID-19 Lekarz

Zgodnie z projektem rozporządzenia ministra zdrowia, nawet po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lekarze dentyści będą mogli kwalifikować i wykonywać szczepienia przeciw COVID-19. Przypomnijmy – 1 lipca 2023 r. w Polsce zostanie odwołany sta...

Ekstrakcja zęba - Dentonet.pl
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku? Lekarz

Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...

zaburzenia smaku
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu Lekarz

Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...

COVID-19 - Dentonet.pl
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej Lekarz

Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...