Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru
Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru
W trwającym na łamach naszego portalu konkursie zachęcamy internautów do wyeliminowania z diety słodyczy zawierających cukier i zastąpienia ich produktami opartymi na bazie ksylitolu. Okazuje się, że ta wciąż niedoceniana w Polsce substancja nie tylko działa antybakteryjnie i przeciwpróchniczo, lecz również posiada szereg innych prozdrowotnych właściwości.
Czy wiesz, że ksylitol…
– jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, stanowi więc idealny zamiennik cukru dla diabetyków,
– zawiera o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier i zmniejsza łaknienie na słodycze, powinien być więc stosowany przez osoby zamierzające zrzucić kilka zbędnych kliogramów,
– w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, nie powoduje wzdęć i niestrawności,
– nie zakwasza środowiska jamy ustnej, a tym samym chroni zęby przed demineralizacją szkliwa i powstaniem płytki nazębnej,
– zwiększa produkcję śliny, która pełni w jamie ustnej bardzo ważną rolę, m.in. działa bakteriobójczo i wypłukuje resztki pokarmowe,
– w odróżnieniu od cukru, który jest świetną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, ksylitol nie jest metabolizowany przez te drobnoustroje,
– likwiduje brzydki zapach z ust (jest skuteczny w łagodzeniu objawów halitozy),
– może być spożywany w dowolnych ilościach bez żadnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny przy spożywaniu jego większych ilości, jest łagodna biegunka.
Mało tego – ksylitol ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, w tym grzybów Candida albicans, odpowiedzialnych za przewlekłą drożdżycę przewodu pokarmowego oraz jamy ustnej. Ułatwia również przyswajanie minerałów (np. przyswajanie wapnia przez kości, działa więc wspomagająco przy osteoporozie). Ponadto naukowcy ze stanu Iowa dowiedli, iż ksylitol sprawdza się w przypadku osób na mukowiscydozę w roli środka zapobiegawczego przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli i może być z powodzeniem stosowany w formie aerozolu przy zapaleniu ucha środkowego.
Do tego ksylitol jest produktem całkowicie naturalnym. Powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. W przyrodzie źródłem ksylitolu są niektóre owoce i warzywa, grzyby, kolby kukurydzy oraz twarde drewno, a także ludzki organizm, produkujący ksylitol w niewielkich ilościach.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W specjalnym komunikacie Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (ADA) podkreśliło, że – zgodnie z badaniami naukowymi – zdrowie jamy ustnej opiera się na zrównoważonej diecie, odpowiedniej higienie oraz dostępie do wody z optymalnym poziomem fluoru...
Mimo że złotym standardem w diagnostyce nadal pozostają badania krwi, coraz częściej okazuje się, że markery wielu poważnych chorób można wykryć również w ślinie. To nieinwazyjna, szybka i wygodna alternatywa, która zyskuje poparcie środowiska naukow...
Badanie prowadzone w centrum medycznym Cleveland Clinic (USA) we współpracy z Niemieckim Instytutem Kardiologicznym Charité (DHZC) dowiodło, że podwyższony poziom we krwi ksylitolu – popularnego słodzika, sprzedawanego nie tylko jako substytut cukru,...
W czasopiśmie naukowym „Case Reports in Dentistry” (Hindawi) opublikowana została praca opisująca rzadki przypadek znamienia białego gąbczastego (WSN) u starszej pacjentki użytkującej protezy częściowe w szczęce i żuchwie. W odniesieniu do WSN autorz...
Żucie gumy zawierającej ksylitol może stanowić przydatne uzupełnienie szczotkowania zębów, pomagając w redukcji płytki nazębnej oraz zmniejszając ryzyko próchnicy związanej z obecnością bakterii Streptococcus mutans. Tak wynika z przeglądu badań nauk...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła pierwszy od dziesięcioleci nieopioidowy lek przeciwbólowy – suzetriginę – który okazał się skuteczny w badaniach klinicznych. Lek ten, stosowany doustnie, blokuje kanały sodowe, hamując przewodz...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...