Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%

Publikacja:
Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%

Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%

Badanie prowadzone w centrum medycznym Cleveland Clinic (USA) we współpracy z Niemieckim Instytutem Kardiologicznym Charité (DHZC) dowiodło, że podwyższony poziom we krwi ksylitolu – popularnego słodzika, sprzedawanego nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – wiąże się ze znacznie większym ryzykiem poważnych chorób serca oraz udaru mózgu.

Wyniki badania pt. „Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk” prowadzonego przez zespół dr. hab. Marco Witkowskiego z Niemieckiego Instytutu Kardiologicznego szpitala Charité w Berlinie zostały opublikowane 6 czerwca w czasopiśmie naukowym „European Heart Journal”.

Nie do końca zdrowy substytut cukru

Ksylitol jest reklamowany jako „naturalny słodzik”, ponieważ w niewielkich ilościach występuje także w owocach i warzywach; może być też wytwarzany przez organizm. Słodziki, takie jak ksylitol, zostały sklasyfikowane przez instytucje ochrony zdrowia zarówno w USA, jak i w Unii Europejskiej jako „uznawane za bezpieczne”.

Ich stosowanie było zalecane przez kilka organizacji przygotowujących wytyczne dla osób cierpiących m.in. na otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Według niektórych badań ksylitol ma także działanie przeciwpróchnicowe. Słodzik ten jest zatem sprzedawany nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – jest dodawany do past do zębów, pastylek do ssania czy gumy do żucia.

Słodzik i wyższa reaktywność płytek krwi

Podczas kilkuletniego pobytu w USA dr Marco Witkowski badał, czy spożywanie ksylitolu zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, takich jak zawał serca i udar mózgu. W tym celu najpierw przeanalizowano próbki krwi ponad 3300 pacjentów z chorobami układu krążenia. Następnie pacjentów tych poddano obserwacji przez okres 3 lat. W tym okresie u pacjentów z wysokim stężeniem ksylitolu we krwi znacznie częściej występował udar i zawał serca, częstsze były także przypadki zgonu.

Związek ten został później dodatkowo potwierdzony: w badaniach laboratoryjnych, a także w badaniach na zdrowych uczestnikach wykazano, że ksylitol podwyższa reaktywność płytek krwi, co sprzyja tworzeniu się skrzepów krwi, a zatem może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono, że przy podwyższonym poziomie ksylitolu we krwi ryzyko poważnych zdarzeń sercowych wzrosło o 57%.

„Konsumenci powinni ponownie przemyśleć celowość spożywania ksylitolu”

Nasze badania podkreślają potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem ksylitolu i wskazują, że słodziki niekoniecznie są nieszkodliwymi alternatywami cukru, za jakie często się je uważa. Spożywanie ksylitolu może stwarzać ryzyko dla zdrowia, szczególnie u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowym. Ważne jest, aby konsumenci byli świadomi tych zagrożeń i ponownie rozważyli celowość spożywania tego typu słodzików. A jeśli nie masz pewności, skontaktuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem – wyjaśnia Marco Witkowski.

Biorąc pod uwagę szerokie stosowanie ksylitolu w żywności oraz produktach do pielęgnacji jamy ustnej, autorzy badania uważają, że wskazane jest podjęcie dalszych badań nad potencjalnym zagrożeniem tego rodzaju produktów dla zdrowia.

Warto przypomnieć, że już w 2023 r. zespół dr. Witkowskiego wykazał we wspólnym badaniu Cleveland Clinic i DHZC, że podwyższone ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu należy wiązać także ze spożywaniem innego słodzika – erytrytolu.

U pacjentów, którzy przyjeżdżają na oddziały kardiologiczne z ostrymi zespołami wieńcowymi, czyli zawałami, stan zdrowia jamy ustnej bywa dramatyczny. Po udzieleniu pierwszej pomocy kardiologicznej wielu z nich jest kierowanych na sanację jamy ustnej – mówi dr hab. n. med. Maciej Czerniuk, specjalista w zakresie chirurgii stomatologicznej i periodontologii, adiunkt Zakładu Chorób Błony Śluzowej i Przyzębia WUM.  Jakie są związki między chorobami kardiologicznymi a zdrowiem jamy ustnej? Czy u pacjentów po rozpoznaniu choroby sercowo-naczyniowej świadomość dotycząca roli prawidłowej higieny jamy ustnej się zmienia? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!

T.H.

Źródła: https://www.zm-online.de/

https://academic.oup.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

Fundusz Kompensacyjny Zdarzen Medycznych
Fundusz Kompensacyjny Zdarzeń Medycznych rozpoczął działalność Lekarz

Przy Rzeczniku Praw Pacjenta rozpoczął działalność Fundusz Kompensacyjny Zdarzeń Medycznych. Jego głównym założeniem jest zapewnienie szybkiego i prostego trybu uzyskania rekompensaty finansowej przez osoby, które podczas pobytu w szpitalu doznały us...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdarzenia niepozadane
Obowiązkowe monitorowanie zdarzeń niepożądanych Lekarz

Monitorowanie zdarzeń niepożądanych będzie obowiązkowe we wszystkich podmiotach wykonujących działalność leczniczą (nie tylko w szpitalach), i to bez względu na fakt, czy udzielają świadczeń finansowanych ze środków publicznych, czy prywatnych - wyni...

implantolodzy
Jak minimalizować ryzyko periimplantitis? Dyskusja chirurgów Lekarz

- Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele - zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina - zapomina się o ogólnych ...

Piekoszewska Zietek
Czynniki genetyczne a ryzyko rozwoju próchnicy Lekarz

– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

COVID-19 - Dentonet.pl
Norwegia: COVID-19 a ryzyko w pracy dentystów Lekarz

Powszechna dostępność szczepionek w krajach rozwiniętych znacząco zmniejszyła ryzyko zarażenia się SARS-CoV-2 przez lekarzy dentystów w miejscu pracy. Wcześniej jednak powszechnie uważano, że stomatolodzy, podobnie jak inni pracownicy w zawodach, któ...

Ryncarz news
Choroby ogólne a ryzyko wystąpienia periimplantitis Lekarz

Niekontrolowana cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej, zaburzenia gospodarki wapniowej, choroby tarczycy – to tylko kilka przykładów schorzeń niestomatologicznych, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju periimplantitis u pacjentów. – Powinniśmy mieć...