1 lutego – światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie?
1 lutego – światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie?
Żujemy ją z kilku powodów – chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.
Guma do żucia doczekała się swojego święta, które obchodzimy dzisiaj – 1 lutego. Według badania realizowanego przez SW Research dla Mars Wrigley, co piąty ankietowany deklaruje, że kupuje ją nawet kilka razy w tygodniu. Blisko 46% badanych deklaruje, że gumę do żucia ma zawsze przy sobie. Z kolei 70% ankietowanych przyznaje, że możliwość skorzystania z gumy do żucia jako szybkiej metody odświeżenia oddechu podnosi ich pewność siebie. Ponadto mamy świadomość, że bezcukrowa guma, która wybierana jest przez 88% badanych, pozytywnie wpływa na higienę jamy ustnej. Jak pokazują dane, 61% ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jej żucie pomaga w walce z próchnicą. I mają rację! Z badań realizowanych przez naukowców z King’s College w Londynie wynika, że u osób regularnie żujących bezcukrową gumę wystąpiło o 28% mniej przypadków próchnicy niż u tych, którzy tego nie robili.
Pobudza produkcję śliny
Żując bezcukrową gumę pobudzamy wydzielanie śliny – to fakt, z którego zdaje sobie sprawę aż 70% badanych. Ale dlaczego to ważne? Po jedzeniu i piciu kwasy produkowane przez bakterie w osadzie nazębnym atakują powierzchnię zębów i mogą powodować demineralizację szkliwa, co zwiększa ryzyko ubytków oraz przyczynia się do powstawania próchnicy. Ślina odgrywa ważną rolę w ograniczaniu szkodliwego wpływu tych czynników i stanowi najważniejszą, naturalną ochronę jamy ustnej przed próchnicą. 65% badanych zadeklarowało, że ma świadomość, że dzięki większej produkcji śliny zostaje przywrócone prawidłowe pH w jamie ustnej. Z kolei 57% ankietowanych wie, że większa ilość śliny pomaga wypłukiwać resztki pokarmu z przestrzeni międzyzębowych. Wszystko to pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.
Bezcukrowa guma jako jeden z czterech kroków do zdrowych i czystych zębów
– Żucie bezcukrowej gumy do żucia jest optymalnym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości wyszczotkowania zębów po posiłku. Żucie gumy aż 10-krotnie zwiększa wydzielanie śliny, dodatkowo wzbogacając ją o wapń i fosforany, które pozwalają skuteczniej chronić zęby przed atakiem kwasem. Guma do żucia pomaga także usunąć resztki żywności pozostałe po jedzeniu, zmniejszając ryzyko powstania próchnicy. Dlatego Polskie Towarzystwo Stomatologiczne rekomenduje żucie bezcukrowej gumy przez kilka minut po posiłku jako jeden z czterech prostych kroków do zdrowych i czystych zębów – wyjaśnia prof. Marzena Dominiak, Prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
4 lutego już po raz dwudziesty obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Onkolodzy podkreślają, że w walce z rakiem jednym z najważniejszych narzędzi są badania przesiewowe, czyli badania, które przeprowadza się wśród osób zdrowych w celu wykryc...
Ponad 800 osób – lekarzy dentystów, studentów stomatologii, techników dentystycznych, asystentek i higienistek stomatologicznych – podczas targów Krakdent 2022 odwiedziło stoisko marki Orbit, poszerzając swoją wiedzę w zakresie właściwości bezcukrowy...
Mimo publikowanych przez różne organizacje, instytucje i konsultantów krajowych wytycznych dotyczących higieny w gabinecie stomatologicznym w dobie pandemii koronawirusa, kwestia ta nadal budzi wiele wątpliwości. Jak zatem po powrocie do pracy chroni...
Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...
Już tylko do najbliższej niedzieli 9 stycznia można uzyskać dostęp do wykładu "Niezawodna diagnostyka ubytków próchnicowych u dzieci i dorosłych – przegląd wszystkich obecnie stosowanych metod" autorstwa dr. n. med. Macieja Mikołajczyka w wyjątkowej ...
W czwartek 4 lutego obchodzony jest 21. Światowy Dzień Walki z Rakiem. Został on ustanowiony w 2000 r. podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu. W tym roku w związku z pandemią COVID-19 nie odbędą się wydarzenia stacjonarne, jak np. dni otw...
W piątek 4 lutego 2022 r. obchodzimy 22. Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day). Został on ustanowiony w 2000 r. podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu. Zgodnie z najnowszymi danymi przedstawionymi niedawno przez Krajowy Rejes...
Szyny termoformowalne Urządzenia do wytwarzania szyn są aktualnie mocnym punktem wyposażenia nowoczesnego gabinetu stomatologicznego. Możliwość przeszkolenia personelu oraz uczestnictwa w szkoleniach merytorycznych czy praktycznych, jest dziś jedną z...
Od 8 stycznia 2021 r. wszystkie skierowania będą wystawiane w postaci elektronicznej. Według ustawodawcy, wdrożenie tego rozwiązania niesie szereg korzyści dla pacjentów i lekarzy. Jest to m.in. oszczędność czasu i zmniejszenie biurokracji. E-skier...
Szacuje się, że w Polsce zakażonych wirusem HCV jest ok. 150 tys. osób, z których aż 86 proc. nie zdaje sobie z tego sprawy. Wirus ten jest odpowiedzialny za wirusowe zapalenie wątroby typu C i około 60 proc. przypadków raka wątroby, który w Polsce p...
Unity stomatologiczne zasilane wodą są źródłem aerozolu wodno-powietrznego, który może być rezerwuarem różnych mikroorganizmów, również chorobotwórczych. W celu przeciwdziałania powstawaniu zakażeń powinno uwzględniać się jakość wody i wymagania w za...