Roślinne gumy do żucia pomogą w walce z koronawirusem?
Roślinne gumy do żucia pomogą w walce z koronawirusem?
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci gum do żucia, płynu do płukania jamy ustnej i gardła, lizaków oraz cukierków.
W ramach poszukiwania alternatywnych naturalnych sposobów do walki z wirusami prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato podjęli się badań nad wykorzystaniem substancji wykazujących działania antywirusowe zawartych w roślinach. Pod lupę wzięto kanawalię szablastą – roślinę z rodziny bobowatych uprawianą głównie na terenie Afryki, Azji Południowej, USA i na Antylach. Spożywana jest jako jarzyna w postaci niedojrzałych strąków.
Kanawalia szablasta zawiera konkanawalinę A (ConA) – mitogen (związek chemiczny pobudzający mitozę komórek, zwłaszcza układu odpornościowego) będący często wykorzystywany w biochemii i biologii molekularnej ze względu na swoją zdolność do wiązania się z cukrami i glikoproteinami, co ma wiele zastosowań w badaniach naukowych i medycynie.
Konkanawalina A ogranicza zakaźność koronawirusa
Jak się okazało, konkanawalina A może wiązać się z białkiem kolca wystającym z zewnętrznej powłoki koronawirusa i fizycznie ograniczać patogenowi zdolności przyłączenia się do receptora wirusa na powierzchni komórki gospodarza. Prowadzone przez prof. Kalaji i dr. Sato badania dowiodły, że podawanie ConA doustnie razem z komponentem alkalicznym pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiego efektu hamowania infekcji wirusowej dzięki synergicznemu działaniu wiązania koronawirusa przez ConA i dezaktywacji patogenu w środowisku alkalicznym. Aplikacja doustna ogranicza więc zakaźność wirusa w obrębie jamy ustnej, gardła lub krtani, a także jego dalsze przenikanie do komórek nabłonka dróg oddechowych lub pęcherzyków płucnych. Substancja może być stosowana w postaci gum do żucia, płynu do płukania jamy ustnej i gardła, lizaków oraz cukierków.
Patent został opublikowany 6 października 2023 r. przez Japoński Urząd Patentowy (JPO). Wcześniej – w 2021 r. – naukowcy otrzymali pierwszy patent JPO dotyczący opracowania półmaski antywirusowej z mchów (pisaliśmy o tym TUTAJ).
– Nawyk mycia rąk przyczynił się do zmniejszenia częstości występowania tzw. chorób brudnych rąk – mówi dr Tomasz Dzieciątkowski, wirusolog, którego zapytaliśmy o to, co pandemia może zmienić w naszym życiu, kiedy już uda nam się ją skutecznie opanować.
Źródło: https://media.sggw.pl
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Stosowane przez pacjentów metody codziennej higieny jamy ustnej mają ogromne znaczenie w redukcji płytki nazębnej. W czasopiśmie „Journal of Dental Hygiene” pojawił się artykuł podsumowujący badania dotyczące skuteczności profesjonalnego szczotkowani...
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej pracują nad materiałami do tworzenia nowego typu opatrunków, uwalniających leki czy regenerujących tkanki implantów. Będzie je przy tym można dopasowywać do potrzeb danego pacjenta. Jak zapowiada zespół z Politechni...
Agencja Reuters podała w poniedziałek powodując się na własne obliczenia, że liczba zakażeń koronawirusem na świecie przekroczyła 250 mln. - Niektóre kraje Europy Wschodniej notują rekordowe bilanse nowych infekcji - poinformował Reuters. Z analizy ...
Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Queensland w Brisbane i University of Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN zaprojektowali i zsyntetyzowali materiały kompozytowe zdolne samoczynnie i nieustannie zabijać bakterie i zapobiegać rozwojowi ich kolonii. Kompozyty można wprowadzać do innych substancji np. do wypełnień dent...
Kanadyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne (CDA) z zadowoleniem przyjęło raport końcowy grupy pod nazwą Canadian Pain Task Force. Jest to ogólnokrajowy plan działania na rzecz zwalczania bólu, opublikowany przez departament federalny Health Canada. ...
Wyniki badań opublikowanych podczas zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine wskazują, że żucie bezcukrowej gumy pozwala poprawiać stan zdrowia dziąseł przyszłych matek, a dzięki temu – może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów. Według WHO, co...
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
60% badanych nie boi się zarażenia koronawirusem SARS-CoV-2, obawy deklaruje 39% – wynika ze zrealizowanego w pierwszej połowie października badania CBOS. Zaszczepienie przeciw COVID-19 zadeklarowało w nim 70% badanych, w tym 15% dwoma dawkami przypo...