Żucie gumy bez cukru może zapobiegać przedwczesnym porodom
Żucie gumy bez cukru może zapobiegać przedwczesnym porodom
Wyniki badań opublikowanych podczas zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine wskazują, że żucie bezcukrowej gumy pozwala poprawiać stan zdrowia dziąseł przyszłych matek, a dzięki temu – może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów.
Według WHO, co roku przedwcześnie – czyli przed 37. tygodniem ciąży – rodzi się około 15 mln dzieci na całym świecie. Jednym z czynników ryzyka przedwczesnego porodu jest zły stan zdrowia dziąseł przyszłych matek. Najczęściej jest on spowodowany przez niedostateczną higienę i niedokładne usuwanie płytki nazębnej z zębów i poniżej linii dziąseł.
Jak się okazuje, powszechnie dostępnym i niedrogim sposobem na poprawę stanu zdrowia dziąseł kobiet ciężarnych, a co za tym idzie – zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu, jest żucie bezcukrowej gumy. Wyniki dowodzącego tej tezie badania przedstawiono niedawno podczas wirtualnego zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine. Przeprowadzono je w afrykańskim kraju Malawi, gdzie przedwczesnych porodów jest najwięcej na świecie. Trwało 10 lat, zgodę na nie wyraziło tamtejsze ministerstwo zdrowia, a wszystkie uczestniczki zgłosiły do niego dobrowolnie.
Ponad 10 tys. kobiet podzielono na dwie grupy. Obie zostały wyedukowane w zakresie zdrowia okołoporodowego oraz higieny jamy ustnej, ale kobiety z drugiej grupy dwa razy dziennie po 10 minut miały za zadanie żuć gumę z ksylitolem. Okazało się, że to właśnie w tej grupie zanotowano mniej przypadków przedwczesnych porodów (12,6% wobec 16,5% w pierwszej) oraz mniej dzieci miało niską masę urodzeniową (8,9% wobec 12,9% w grupie pierwszej).
– Stosowanie gumy do żucia z ksylitolem jako interwencji przed 20. tygodniem ciąży zmniejszyło liczbę porodów przedwczesnych, a w szczególności porodów przedwczesnych pomiędzy 34. a 37. tygodniem – powiedziała prof. Kjersti Aagaard z Texas Children’s i Baylor College of Medicine w Houston, główna autorka badania.
Teraz naukowcy chcieliby przeprowadzić podobne badanie w USA, gdzie występuje znacznie mniejsze ryzyko przedwczesnych porodów niż w krajach Afryki.
Wypadanie zębów i rak piersi mogą mieć ze sobą dużo wspólnego – do takich wniosków doszli szwedzcy uczeni z Instytut Karolinska, największego w Szwecji ośrodka badawczego w dziadzinie nauk biomedycznych. Przedstawili oni bardzo interesujące wyniki badania klinicznego.
Źródło: https://naukawpolsce.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...
„Chorobom dziąseł można zapobiegać” (ang. Gum diseases are preventable) to hasło tegorocznych obchodów Dnia Zdrowych Dziąseł – międzynarodowej inicjatywy zaproponowanej przez Europejską Federację Periodontologii (EFP), obchodzonej 12 maja na całym św...
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...