Jagody i żurawina pomogą w walce z próchnicą?
Jagody i żurawina pomogą w walce z próchnicą?
Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Queensland w Brisbane i University of Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mniej żywotne – poinformowano na łamach „European Journal of Oral Sciences”.
O tym, że jagody oraz żurawina są cennym uzupełnieniem codziennej diety człowieka wiadomo nie od dziś. Owoce te zawierają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych, jagody są cenionym od wielu lat środkiem na problemy żołądkowe, z kolei żurawina pomaga zwalczać infekcje pęcherza moczowego. Są one również bogatym źródłem polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników.
Okazuje się, że z zawartych w jagodach i żurawinie polifenoli da się wyodrębnić pewien składnik, określony przez badaczy mianem orofenolu. Jego działaniu poddano szczepy bakterii Streptococcus mutans, które bytują w jamie ustnej człowieka i żywią się sacharozą, fruktozą, laktozą i glukozą, czyli cukrami znajdującymi się w nieusuniętych podczas szczotkowania resztkach pokarmowych. Efektem metabolizmu tych drobnoustrojów jest kwas, który niszczy szkliwo. Okazało się, że orofenol nie dość, że zahamował namnażanie bakterii Streptococcus mutans, to jeszcze znacznie zmniejszył ich ogólną żywotność oraz spowolnił metabolizm, przez co produkowały one mniej kwasów.
Co ciekawe, naukowcy stwierdzili też, że polifenole zawarte w jagodach i żurawinie nie rozpuszczają się w ślinie – oznacza to, że po spożyciu tych owoców i ich dokładnym pogryzieniu, dobroczynne substancje na dłużej pozostają w jamie ustnej, zwalczając szkodliwe drobnoustroje.
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Stosowanie płukanki zawierającej ekstrakt z lukrecji (Glycyrrhiza uralensis) jest skuteczne w ograniczaniu nieświeżego oddechu. Dodatkowo płukanie jamy ustnej płynem zawierającym lukrecję może powstrzymać namnażanie się bakterii powodujących halitozę...
W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono skuteczność diaminofluorku srebra (SDF) i uszczelniaczy w zatrzymywaniu i zapobieganiu próchnicy u uczniów. Naukowcy z Nowego Jorku potwierdzili, że SDF daje wyniki porównywalne z uszczelniaczami, ...
W walce z pandemią to naukowcy są najlepiej ocenianą przez Polaków grupą. Za nimi są pracownicy służby zdrowia. Z kolei w kwestiach zdrowia 80% respondentów bardziej ufa rodzinie niż lekarzom czy pielęgniarkom – wynika z badania socjologa dr. hab. Mi...
Europejski plan walki z rakiem ma za zadanie uchronić przed śmiercią z powodu raka 3 miliony Europejczyków. Warta miliardy euro inicjatywa Komisji Europejskiej to wyraz przekonania, że tylko zintegrowane działania pozwolą uzyskać istotne zmniejszenie...
Stosowane przez pacjentów metody codziennej higieny jamy ustnej mają ogromne znaczenie w redukcji płytki nazębnej. W czasopiśmie „Journal of Dental Hygiene” pojawił się artykuł podsumowujący badania dotyczące skuteczności profesjonalnego szczotkowani...
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
Kanadyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne (CDA) z zadowoleniem przyjęło raport końcowy grupy pod nazwą Canadian Pain Task Force. Jest to ogólnokrajowy plan działania na rzecz zwalczania bólu, opublikowany przez departament federalny Health Canada. ...
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej pracują nad materiałami do tworzenia nowego typu opatrunków, uwalniających leki czy regenerujących tkanki implantów. Będzie je przy tym można dopasowywać do potrzeb danego pacjenta. Jak zapowiada zespół z Politechni...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowiodło, że regularne kontrole dentystyczne znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na zapalenie płuc – informuje Dental Tribune. Regularne kontrole dentystyczne zmniejszają ryzyko zapalenia płuc...
Naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN zaprojektowali i zsyntetyzowali materiały kompozytowe zdolne samoczynnie i nieustannie zabijać bakterie i zapobiegać rozwojowi ich kolonii. Kompozyty można wprowadzać do innych substancji np. do wypełnień dent...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...