Gazowane napoje rujnują zęby
Gazowane napoje rujnują zęby
Przeciętny amerykański uczeń w wieku 12-19 lat wypija rocznie równowartość aż 868 puszek różnych kolorowych napojów.
W ciągu ostatnich 20 lat konsumpcja tych napojów wzrosła o 1100%, podczas gdy napojów mlecznych spadła o 30%.
Jakkolwiek federalne prawo zabrania sprzedaży napojów gazowanych młodzieży w szkołach w czasie lunchu, to jednak mało kto go przestrzega i napoje są dostępne praktycznie przez cały dzień. Trudno się temu dziwić, jak za sprzedaża stoją ogromne firmy zarabiające na tym 60 mld dolarów rocznie!
Powyższe statystyki zaniepokoiły stomatologów, którzy obserwują wzrastającą plagę próchnicy u amerykańskiej młodzieży. Spędza ona coraz więcej czasu w szkołach, gdzie utrzymywanie odpowiedniej diety nie jest łatwe a dostęp do słodkich napojów z automatów praktycznie nieograniczony.
Taki sposób odżywiania to nie tylko negatywny wpływ na uzębienie, ale większe ryzyko późniejszych chorób, w tym cukrzycy i osteoporozy.
A oto kilka dobrych rad amerykańskich dentystów dla młodzieży:
– Pij tylko jeden mały „kolorowy” napój dziennie
– Pij tylko w czasie posiłków
– Pij przez słomkę
– Myj zęby po wypiciu
– Jeśli nie masz możliwości wypłucz usta i żuj bezcukrową gumę
– Odpowiednio się odżywiaj i spożywaj więcej produktów mlecznych
Pamiętajmy, że 1 puszka kolorowego napoju może zawierać równowartość do 10 łyżeczek cukru! Uważamy, że powyższe zalecenia mogą się przydać również polskiej młodzieży.
(inf.wł.)
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Zęby kołkowate to zaburzenie anatomiczne kształtu koron zębowych, które przyjmują dość charakterystyczną postać przypominającą tzw. kołki. Zazwyczaj są one diagnozowane u osób ze skomplikowanymi zespołami genetycznymi oraz oligondoncją. W stomatolog...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...