Gazowane napoje rujnują zęby
Gazowane napoje rujnują zęby
Przeciętny amerykański uczeń w wieku 12-19 lat wypija rocznie równowartość aż 868 puszek różnych kolorowych napojów.
W ciągu ostatnich 20 lat konsumpcja tych napojów wzrosła o 1100%, podczas gdy napojów mlecznych spadła o 30%.
Jakkolwiek federalne prawo zabrania sprzedaży napojów gazowanych młodzieży w szkołach w czasie lunchu, to jednak mało kto go przestrzega i napoje są dostępne praktycznie przez cały dzień. Trudno się temu dziwić, jak za sprzedaża stoją ogromne firmy zarabiające na tym 60 mld dolarów rocznie!
Powyższe statystyki zaniepokoiły stomatologów, którzy obserwują wzrastającą plagę próchnicy u amerykańskiej młodzieży. Spędza ona coraz więcej czasu w szkołach, gdzie utrzymywanie odpowiedniej diety nie jest łatwe a dostęp do słodkich napojów z automatów praktycznie nieograniczony.
Taki sposób odżywiania to nie tylko negatywny wpływ na uzębienie, ale większe ryzyko późniejszych chorób, w tym cukrzycy i osteoporozy.
A oto kilka dobrych rad amerykańskich dentystów dla młodzieży:
– Pij tylko jeden mały „kolorowy” napój dziennie
– Pij tylko w czasie posiłków
– Pij przez słomkę
– Myj zęby po wypiciu
– Jeśli nie masz możliwości wypłucz usta i żuj bezcukrową gumę
– Odpowiednio się odżywiaj i spożywaj więcej produktów mlecznych
Pamiętajmy, że 1 puszka kolorowego napoju może zawierać równowartość do 10 łyżeczek cukru! Uważamy, że powyższe zalecenia mogą się przydać również polskiej młodzieży.
(inf.wł.)
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na ...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Palenie papierosów to nałóg bardzo szkodliwy dla całego organizmu człowieka – nie wyłączając jamy ustnej. Substancje zawarte w dymie tytoniowym niszczą szkliwo, prowadzą do chorób przyzębia, a także są jedną z głównych przyczyn nowotworów jamy ustnej...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Z badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuffs (USA) wynika, że napoje słodzone cukrem są odpowiedzialne za ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy, a także 1,1 mln nowych przypadków chorób układu krążenia rocznie na ca...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...