1 lutego – światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie?
1 lutego – światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie?
Żujemy ją z kilku powodów – chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.
Guma do żucia doczekała się swojego święta, które obchodzimy dzisiaj – 1 lutego. Według badania realizowanego przez SW Research dla Mars Wrigley, co piąty ankietowany deklaruje, że kupuje ją nawet kilka razy w tygodniu. Blisko 46% badanych deklaruje, że gumę do żucia ma zawsze przy sobie. Z kolei 70% ankietowanych przyznaje, że możliwość skorzystania z gumy do żucia jako szybkiej metody odświeżenia oddechu podnosi ich pewność siebie. Ponadto mamy świadomość, że bezcukrowa guma, która wybierana jest przez 88% badanych, pozytywnie wpływa na higienę jamy ustnej. Jak pokazują dane, 61% ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jej żucie pomaga w walce z próchnicą. I mają rację! Z badań realizowanych przez naukowców z King’s College w Londynie wynika, że u osób regularnie żujących bezcukrową gumę wystąpiło o 28% mniej przypadków próchnicy niż u tych, którzy tego nie robili.
Pobudza produkcję śliny
Żując bezcukrową gumę pobudzamy wydzielanie śliny – to fakt, z którego zdaje sobie sprawę aż 70% badanych. Ale dlaczego to ważne? Po jedzeniu i piciu kwasy produkowane przez bakterie w osadzie nazębnym atakują powierzchnię zębów i mogą powodować demineralizację szkliwa, co zwiększa ryzyko ubytków oraz przyczynia się do powstawania próchnicy. Ślina odgrywa ważną rolę w ograniczaniu szkodliwego wpływu tych czynników i stanowi najważniejszą, naturalną ochronę jamy ustnej przed próchnicą. 65% badanych zadeklarowało, że ma świadomość, że dzięki większej produkcji śliny zostaje przywrócone prawidłowe pH w jamie ustnej. Z kolei 57% ankietowanych wie, że większa ilość śliny pomaga wypłukiwać resztki pokarmu z przestrzeni międzyzębowych. Wszystko to pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.
Bezcukrowa guma jako jeden z czterech kroków do zdrowych i czystych zębów
– Żucie bezcukrowej gumy do żucia jest optymalnym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości wyszczotkowania zębów po posiłku. Żucie gumy aż 10-krotnie zwiększa wydzielanie śliny, dodatkowo wzbogacając ją o wapń i fosforany, które pozwalają skuteczniej chronić zęby przed atakiem kwasem. Guma do żucia pomaga także usunąć resztki żywności pozostałe po jedzeniu, zmniejszając ryzyko powstania próchnicy. Dlatego Polskie Towarzystwo Stomatologiczne rekomenduje żucie bezcukrowej gumy przez kilka minut po posiłku jako jeden z czterech prostych kroków do zdrowych i czystych zębów – wyjaśnia prof. Marzena Dominiak, Prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Dokładnie za tydzień – we wtorek 18 kwietnia o godz. 20:00 – hig. stom. Karolina Kopciewicz-Kozicka podczas organizowanego przez firmę Philips Sonicare webinaru przedstawi najważniejsze wytyczne i standardy opieki stomatologicznej nad kobietami w cią...
23 lutego obchodzony jest Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją – ustanowiony w 2001 r. przez ministra zdrowia. Według WHO, do 2030 r. depresja będzie najczęściej występującą chorobą na świecie, a już teraz jest jedną z głównych przyczyn samobójstw. Mo...
Wielu Polaków nie ma możliwości sfinansowania takich inwestycji, jak kupno mieszkania, budowa domu czy zakup samochodu własnymi środkami – pomocny może wówczas okazać się kredyt. Przed wzięciem kredytu warto jednak dowiedzieć, czym tak naprawdę jest ...
Badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Irlandii Północnej potwierdzają, że roślinne i syntetyczne polimery zawarte w gumach do żucia nie tylko poprawiają teksturę i smak gotowego produktu, ale są również źródłem drobinek plastiku, które trafiają...
RTG zębów to jedno z najczęściej wykonywanych badań obrazowych w stomatologii, pozwalające lekarzom precyzyjnie diagnozować problemy z uzębieniem i planować odpowiednie leczenie. Kiedy wykonuje się RTG zębów, jak przebiega ten proces oraz jakie są ro...
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano wskazówki dla przedsiębiorców i usługodawców podlegających kontroli sanitarnej – zaliczają się do nich m.in. lekarze dentyści. GIS przypomina, kto może przeprowadzać kontrolę i czego można się...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...
9 lutego wspomina się postać św. Apolonii – patronki lekarzy dentystów, więc w niektórych krajach obchodzi się wówczas Międzynarodowy Dzień Dentysty. Portal Dentistry.co.uk rozmawiał przy tej okazji z lekarzami z całego świata o tym, jak oceniają kon...
Zgodnie z ustawą o niektórych zawodach medycznych i opisanym w niej obowiązkiem doskonalenia zawodowego, każda higienistka stomatologiczna musi ukończyć w 5-letnim okresie rozliczeniowym kurs doskonalący. Jak długo będzie trwał taki kurs? Jakie zagad...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...
W ostatni dzień lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Chorób Rzadkich. Został on ustanowiony przed szesnastoma laty przez Europejską Federację Rodziców Pacjentów i Pacjentów z Chorobami Rzadkimi (EURORDIS). Według przyjętej klasyfikacji, aby daną jedno...