Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

FDI „za” ograniczeniem spożycia cukru

Publikacja:
FDI „za” ograniczeniem spożycia cukru

FDI „za” ograniczeniem spożycia cukru

W trakcie 67. Światowego Zgromadzenia Zdrowia szeroko dyskutowano kwestię wprowadzenia regulacji WHO dotyczącej zmniejszenia dawek dziennych spożycia cukru. FDI całkowicie popiera ten projekt. W ocenie dr Margaret Chan zmniejszenie dawek dziennych spożycia cukru to jedyna metoda walki z próchnicą i otyłością na świecie.

WHO uznaje, że z cukru może pochodzić najwyżej 10 procent wszystkich kalorii, jakie zjadamy. To oznacza, że dorosła kobieta o normalnej wadze może zjeść dziennie około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej).

Co ciekawe przy wypracowywaniu nowej dziennej dawki spożycia cukru WHO przede wszystkim odniosła się do danych dotyczących próchnicy zębów na świecie.

Wysoko przetworzona żywność i napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, wygodne i tanie – ostrzega dr Chan .

Dr Chan podkreśla, że profilaktyka jest tu podstawowym kluczem do sukcesu walki o zdrowie, w tym o zdrowe zęby.  Redukcja spożycia cukru to jeden z bardzo ważnych elementów profilaktyki przeciwpróchniczej.
 

 

KL


POWIĄZANE ARTYKUŁY

oliwki
Kwas elenolowy obniża poziom cukru we krwi Lekarz

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...

slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

spozycie cukru w Polsce
Spożycie cukru w Polsce rośnie. „Musimy budować świadomość” Lekarz

– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier1
Przeciętny Polak zjada 45 kg cukru rocznie Lekarz

Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...

guma bez cukru
UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii Lekarz

Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

cukier
Choroby układu krążenia: szkodliwy nadmiar i brak cukru Lekarz

Wbrew temu, co głosił najsłynniejszy slogan reklamowy międzywojennej Polski, cukier nie krzepi, a raczej pozbawia zdrowia. Okazuje się jednak, że także całkowita eliminacja cukru z diety jest niekorzystna dla zdrowia. Znajduje to potwierdzenie w bada...

zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...