Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

Publikacja:
ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

Aż 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa zębów – wynika z badania ESCARCEL, przeprowadzonego w siedmiu krajach w Europie. Nadwrażliwość zębów stwierdzono u ponad 40% osób w wieku 18-35 lat. – Stomatologia zachowawcza w przeszłości skupiała się na leczeniu próchnicy, natomiast to badanie sugeruje, że rośnie powszechność występowania innych problemów – ocenił jego współautor prof. Denis Bourgeois, dziekan Wydziału Stomatologii na Uniwersytecie w Lyonie.

Badanie o akronimie ESCARCEL jest największym europejskim studium epidemiologicznym dotyczącym ubytków przyszyjkowych zębów, niemających związku z próchnicą. Objęto nim 3187 osób w wieku 18-35 lat z siedmiu krajów Europy o różnym systemie organizacji ochrony zdrowia, profilaktyki i ubezpieczeń zdrowotnych (Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Hiszpanii, Finlandii, Łotwy i Estonii). U pacjentów sprawdzano występowanie ubytków tkanek zębów związanych z erozją szkliwa oraz nadwrażliwość zębiny. Przeprowadzono z nimi również wywiady, by zebrać informacje na temat czynników ryzyka tych problemów

Badanie wykazało, że ubytki szkliwa (i związane z tym zmiany powierzchni i kształtu zębów) miało 29,4% badanych osób. Najsilniej było to związane z częstym spożywaniem kwaśnych produktów – świeżych owoców, soków owocowych oraz napojów izotonicznych, ale też problemami zdrowotnymi, takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy oraz powtarzające się wymioty. Największy odsetek osób z najwyższym stopniem uszkodzenia szkliwa stwierdzono we Francji i we Włoszech.

Badanie ujawniło też, że blisko 42% młodych osób miało nadwrażliwość zębów. – Oznacza to, że problem ten staje się coraz częstszy, gdyż do tej pory jego rozpowszechnienie wśród ludzi młodych szacowano na 30% – powiedziała prof. Nicola West z Dental Hospital and School w Bristolu (Wielka Brytania).

28% pacjentów z nadwrażliwością oceniło, że wpływa ona negatywnie na ich życie. – Ubytki szkliwa i zębiny oraz nadwrażliwość zębów stanowią duże wyzwanie dla dentystów, a u pacjentów powodują ból, cierpienie i inne konsekwencje. Dlatego bardzo ważne jest zrozumienie, jakie czynniki za nie odpowiadają oraz jakie trzeba podejmować kroki, by tym problemom zapobiegać i je łagodzić – skomentował dr Orlando Monteiro de Silva.

Jak ocenił rektor Akademii Stomatologii na Uniwersytecie w Bernie w Szwajcarii prof. Adrian Lussi, z badania wynika, że bardzo ważne jest, byśmy ograniczali częstość jedzenia kwaśnych pokarmów (jak owoce) i picia kwaśnych napojów (w tym soków owocowych) do 3-5 razy dziennie, a nie podjadali czy sączyli je bez przerwy. Można również ograniczyć wpływ kwaśnych napojów na szkliwo pijąc je przez słomkę. – Jeśli cierpimy na refluks żołądkowo-przełykowy, czy zaburzenia odżywiania się, jak bulimia, to oczywiście trzeba zgłosić się do lekarza – tłumaczył ekspert.

Dotychczas uważano, że po zjedzeniu kwaśnego pokarmu lepiej jest odczekać 30-60 minut zanim umyje się zęby, bo mechaniczne tarcie może dodatkowo uszkadzać szkliwo narażone na działanie kwasów. Co ciekawe, badanie ESCARCEL tego nie potwierdziło. Nie znaleziono zależności między ubytkami szkliwa i nadwrażliwością a tym, jak często pacjenci myli zęby, przed czy po posiłku oraz którą ręką.

Jak zaznaczył w rozmowie z PAP prof. Lussi, nie należy z tego wnioskować, że to czy i jak myjemy zęby nie ma znaczenia, ponieważ mycie zębów – co najmniej dwa razy dziennie – jest niezbędnym elementem profilaktyki próchnicy.

Polscy lekarze w czasie projektu organizowanego przez Fundację Nyatri w Tybecie przeprowadzili 278 wizyt. O szczegółach opowiada w rozmowie telefonicznej doktor Bartosz Niedziółka.

Oprac. AF

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

prosecco
Czym jest "uśmiech prosecco"? Wino zabójcze dla szkliwa Asysta

Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...

stomatologia kosmetyczna
UK: stomatologia kosmetyczna popularna wśród młodych Lekarz

W Wielkiej Brytanii rośnie popularność zabiegów mających na celu poprawę wyglądu zębów i całego uśmiechu. Zainteresowani są nimi szczególnie ludzie młodzi – zabiegowi z zakresu stomatologii kosmetycznej w ciągu ostatnich 12 miesięcy poddał się co trz...

leki 1
Stosowanie NLPZ a rozwój wad szkliwa u dzieci - są związki Lekarz

Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...

ROZWIŃ WIĘCEJ
pakiet dla mlodych
Pakiet dla młodych medyków - są pierwsze szczegóły Lekarz

Ministerstwo zdrowia pracuje nad Pakietem dla Młodych, który ma zachęcać do studiowania medycyny i nabycia praktycznych umiejętności przed pójściem na specjalizację - powiedział wiceminister Piotr Bromber w czasie środowego posiedzenia sejmowej Komis...

czerwone wino - Dentonet.pl
Czerwone wino jednak nie przebarwia szkliwa zębów? Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...

cukrzyca1
UK: cukrzyca typu 2 coraz częstsza wśród młodych Lekarz

Przeprowadzone w tym roku w Wielkiej Brytanii badanie wykazało, że o 40% wzrosła liczba zdiagnozowanych przypadków cukrzycy typu 2 wśród młodszych osób. Według danych Diabetes UK, na Wyspach żyje obecnie prawie 168 000 osób poniżej 40. roku życia, kt...

Ryszard III 1
Zęby króla Ryszarda III: próchnica, bruksizm i erozja szkliwa Lekarz

W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...

witamina D
Niedobory witaminy D u ciężarnych a wady szkliwa u ich dzieci Lekarz

Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...

celiakia
Związki celiakii z upośledzeniem rozwoju szkliwa zębów Lekarz

Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...

ubytki w zebach
Jak uzupełnić ubytki w zębach? Pacjent

Ubytki w zębach, czyli fragmenty tkanek zębowych utracone najczęściej w wyniku próchnicy lub ukruszenia korony zębowej, uzupełnia się za pomocą różnych materiałów stomatologicznych. Tradycyjne wypełnienia kompozytowe niekiedy bywają zastępowane trwał...