Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa

Aż 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa zębów – wynika z badania ESCARCEL, przeprowadzonego w siedmiu krajach w Europie. Nadwrażliwość zębów stwierdzono u ponad 40% osób w wieku 18-35 lat. – Stomatologia zachowawcza w przeszłości skupiała się na leczeniu próchnicy, natomiast to badanie sugeruje, że rośnie powszechność występowania innych problemów – ocenił jego współautor prof. Denis Bourgeois, dziekan Wydziału Stomatologii na Uniwersytecie w Lyonie.

Badanie o akronimie ESCARCEL jest największym europejskim studium epidemiologicznym dotyczącym ubytków przyszyjkowych zębów, niemających związku z próchnicą. Objęto nim 3187 osób w wieku 18-35 lat z siedmiu krajów Europy o różnym systemie organizacji ochrony zdrowia, profilaktyki i ubezpieczeń zdrowotnych (Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Hiszpanii, Finlandii, Łotwy i Estonii). U pacjentów sprawdzano występowanie ubytków tkanek zębów związanych z erozją szkliwa oraz nadwrażliwość zębiny. Przeprowadzono z nimi również wywiady, by zebrać informacje na temat czynników ryzyka tych problemów

Badanie wykazało, że ubytki szkliwa (i związane z tym zmiany powierzchni i kształtu zębów) miało 29,4% badanych osób. Najsilniej było to związane z częstym spożywaniem kwaśnych produktów – świeżych owoców, soków owocowych oraz napojów izotonicznych, ale też problemami zdrowotnymi, takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy oraz powtarzające się wymioty. Największy odsetek osób z najwyższym stopniem uszkodzenia szkliwa stwierdzono we Francji i we Włoszech.

Badanie ujawniło też, że blisko 42% młodych osób miało nadwrażliwość zębów. – Oznacza to, że problem ten staje się coraz częstszy, gdyż do tej pory jego rozpowszechnienie wśród ludzi młodych szacowano na 30% – powiedziała prof. Nicola West z Dental Hospital and School w Bristolu (Wielka Brytania).

28% pacjentów z nadwrażliwością oceniło, że wpływa ona negatywnie na ich życie. – Ubytki szkliwa i zębiny oraz nadwrażliwość zębów stanowią duże wyzwanie dla dentystów, a u pacjentów powodują ból, cierpienie i inne konsekwencje. Dlatego bardzo ważne jest zrozumienie, jakie czynniki za nie odpowiadają oraz jakie trzeba podejmować kroki, by tym problemom zapobiegać i je łagodzić – skomentował dr Orlando Monteiro de Silva.

Jak ocenił rektor Akademii Stomatologii na Uniwersytecie w Bernie w Szwajcarii prof. Adrian Lussi, z badania wynika, że bardzo ważne jest, byśmy ograniczali częstość jedzenia kwaśnych pokarmów (jak owoce) i picia kwaśnych napojów (w tym soków owocowych) do 3-5 razy dziennie, a nie podjadali czy sączyli je bez przerwy. Można również ograniczyć wpływ kwaśnych napojów na szkliwo pijąc je przez słomkę. – Jeśli cierpimy na refluks żołądkowo-przełykowy, czy zaburzenia odżywiania się, jak bulimia, to oczywiście trzeba zgłosić się do lekarza – tłumaczył ekspert.

Dotychczas uważano, że po zjedzeniu kwaśnego pokarmu lepiej jest odczekać 30-60 minut zanim umyje się zęby, bo mechaniczne tarcie może dodatkowo uszkadzać szkliwo narażone na działanie kwasów. Co ciekawe, badanie ESCARCEL tego nie potwierdziło. Nie znaleziono zależności między ubytkami szkliwa i nadwrażliwością a tym, jak często pacjenci myli zęby, przed czy po posiłku oraz którą ręką.

Jak zaznaczył w rozmowie z PAP prof. Lussi, nie należy z tego wnioskować, że to czy i jak myjemy zęby nie ma znaczenia, ponieważ mycie zębów – co najmniej dwa razy dziennie – jest niezbędnym elementem profilaktyki próchnicy.

Polscy lekarze w czasie projektu organizowanego przez Fundację Nyatri w Tybecie przeprowadzili 278 wizyt. O szczegółach opowiada w rozmowie telefonicznej doktor Bartosz Niedziółka.

Oprac. AF

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

zęby wrażliwe
Zęby wrażliwe – jaka pasta do codziennego mycia będzie najlepsza? Pacjent

Według niektórych statystyk, zęby wrażliwe to przypadłość, z którą borykać się może nawet co druga osoba. Zazwyczaj objawia się ona przenikliwym bólem zębów w reakcji na kontakt z zimnem lub ciepłem. Jedną z najważniejszych metod leczenia nadwrażliwo...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres