Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Alkohol psuje zęby, niszczy wątrąbę, zwiększa ryzyko raka

Publikacja:
Alkohol psuje zęby, niszczy wątrąbę, zwiększa ryzyko raka

Alkohol psuje zęby, niszczy wątrąbę, zwiększa ryzyko raka

Czy wiesz, że regularne spożywanie alkoholu może być przyczyną ponad 60 różnych urazów i jednostek chorobowych? Alkohol w negatywny sposób oddziałuje na wszystkie narządy i tkanki organizmu ludzkiego, ma zwłaszcza szkodliwy wływ na układ nerwowy oraz pokarmowy. Fatalnie wpływa także na układ krążenia, układ moczowy, układ oddechowy oraz hormonalny. Do tego osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Zdaniem naukowców, picie alkoholu w połączeniu z niewłaściwą dietą jest również odpowiedzialne za epidemię otyłości.

Alkohol a zdrowie jamy ustnej
Częste spożywanie tej używki zdecydowanie szkodzi naszej jamie ustnej. Czemu? Ponieważ alkohol przyczynia się do zmniejszonego wydzielania śliny, która ochrania zęby przed atakiem bakterii powodujących próchnicę. Ślina zawiera też substancje istotne dla procesu remineralizacji, czyli samoistnej, naturalnej naprawy uszkodzonego szkliwa. Dodatkowo pod wpływem alkoholu powstaje w jamie ustnej bardziej kwaśne środowisko, oddziałujące na twarde tkanki zęba i powodujące ich erozję. Uwolnione z substancji kwasowych cząsteczki destabilizują część mineralną szkliwa i powoli go rozpuszczają. W efekcie powstają charakterystyczne, płaskie ubytki o zaokrąglonych brzegach, najczęściej obecne na powierzchniach przedsionkowych lub policzkowych zębów.

Silniejsze alkohole, np. czysta wódka czy spirytus, mogą także powodować mechaniczne podrażnienia śluzówki, objawiające się przekrwieniem, nadżerkami i stanem zapalnym. Bez wątpienia jednym z najgroźniejszych powikłań u osób często spożywających alkohol jest rak jamy ustnej, znacznie częściej diagnozowany u pacjentów palących i pijących niż u osób sporadycznie siegających po drinka.

Alkohol a otyłość
Według Fiony Sim, szefowej Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego, drinki przyczyniają się również do epidemii otyłości, dlatego prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale i wyraźnie podawały wartość energetyczną.

Brytyjka wyjaśnia, że w Unii Europejskiej od 2011 r. obowiązuje przepis nakazujący zamieszczanie informacji na temat składu i wartości odżywczej pakowanych produktów, jednak napoje, które zawierają ponad 1,2% alkoholu, są z tego obowiązku zwolnione i konsumenci często nie zdają sobie sprawy, co w nich jest.

Sim dodaje, że choć kwestia jest pilna, na razie nie wiadomo, czy i kiedy zmiany w prawie zostaną wprowadzone. Na łamach "British Medical Journal" Sim przypomina, że choć w przypadku dorosłych, którzy piją, z alkoholu pochodzi ok. 10% dziennej podaży kalorii, to ostatnie badanie pokazało, że aż 80% respondentów (z 2117 ankietowanych) nie miało pojęcia, jaka jest wartość energetyczna popularnych drinków ani tego, że należy ją dodać do ogólnej liczby spożytych kalorii.

– Większość kobiet nie zdaje sobie sprawy, że dwa duże kieliszki wina zawierają 370 kalorii, co stanowi prawie 1/5 ich dziennego zapotrzebowania energetycznego, o przekroczeniu dziennej dawki granicznej alkoholu nie wspominając – podkreśliła Brytyjka.

Szefowa Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego podkreśla, że wielu respondentów opowiedziało się za oznaczaniem napojów alkoholowych. Sim dodaje, że mimo braku zobowiązań prawnych niektórzy producenci sami zaczęli umieszczać informacje o składzie, co oznacza, że takie posunięcie nie szkodzi sprzedaży.

Brytyjka ujawnia, że amerykańska Agencja Żywności i Leków zarządziła, by od grudnia br. sieci restauracji, które działają w 20 lub więcej punktach, obowiązkowo zamieszczały na alkoholu dane na temat liczby kalorii. Jeśli Public Health (Alcohol) Bill 2015 zostanie w Irlandii przyjęty, kraj ten będzie pierwszym członkiem UE zamieszczającym ostrzeżenia dotyczące energetyczności alkoholu.

B.Sz.


 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

papierosy1
Papierosy i alkohol - czynniki ryzyka rozwoju raka głowy i szyi Lekarz

Wielu mieszkańców Polski umiera zbyt wcześnie, zwłaszcza z powodu nowotworów. Eksperci NIZP-PZH wskazują na pilną potrzebę wzmocnienia działań prewencyjnych w odniesieniu do chorób nowotworowych, zwłaszcza że 90-95% wszystkich nowotworów powodowanych...

slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowie dziasel
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

witamina D
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu Lekarz

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...