W sklepikach i stołówkach szkolnych pojawi się zdrowsza żywność
W sklepikach i stołówkach szkolnych pojawi się zdrowsza żywność
Tzw. rozporządzenie sklepikowe, nad którym pracuje ministerstwo zdrowia, ureguluje, jakie produkty będą mogły być sprzedawane dzieciom i młodzieży w sklepikach szkolnych oraz jakie wymagania będą musiały spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego, czyli na szkolnych stołówkach. Nowe przepisy mają uwzględnić aktualne normy żywienia, rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Jak informuje ministerstwo zdrowia, dzieci spędzają w placówkach oświaty znaczną część dnia, dlatego tak ważne jest, by miały łatwy dostęp do pełnowartościowych i zdrowych posiłków. Celem tzw. „rozporządzenia sklepikowego” jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci i młodzieży poprzez ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości cukru, soli oraz tłuszczu, a także wskazanie zasad prawidłowego komponowania posiłków.
Nowe przepisy zastąpią rozporządzenie z 2016 r. i mają uwzględnić aktualne normy żywienia, rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Wykaz dozwolonych produktów, więcej warzyw, zakaz sprzedaży kawy
Projekt przewiduje m.in. szczegółowy wykaz produktów dozwolonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach i automatach (w tym kryteria dotyczące zawartości cukru, tłuszczu i soli), obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego w tygodniu przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych, zasady planowania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i wiekiem dzieci, a także zakaz sprzedaży kawy na terenie placówek oświatowych.
– Dzieci to grupa szczególnie wrażliwa na skutki nieprawidłowego żywienia i ewentualnego nadmiaru jak i niedoborów energii oraz składników pokarmowych. Dlatego bardzo istotne jest zapewnienie dziecku takich posiłków, które będą wartościowe odżywczo, a nie tylko zaspokajały głód i preferencje smakowe. Nie bez znaczenia jest fakt, że odpowiednie żywienie w okresie dzieciństwa może wpływać na stan zdrowia także w przyszłości, a prozdrowotne nawyki związane ze stylem życia, w tym żywieniem, wykształcone/utrwalane w tym okresie mogą bardzo przysłużyć się dobrej kondycji zdrowotnej w życiu dorosłym. Dlatego tak istotne jest, by uczyć i wspierać dziecko w prozdrowotnych wyborach na różnych etapach jego rozwoju – czytamy w uzasadnieniu do rozporządzenia.
Do 18 lipca swoje uwagi do projektu mogła zgłaszać strona społeczna. Następnym krokiem będzie ich analiza przez ministerstwo.
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właściwie we wszystkich przetworzonych produktach, które spożywamy, nawet w takich, w których się go nie spodziewamy – mówi mgr Paulina Mintzberg-Wachowicz, licencjonowana higienistka stomatologiczna, prezes Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u, edukatorka szkolna, wolontariuszka Fundacji Wiewiórki Julii, autorka artykułów z zakresu profilaktyki stomatologicznej.
Źródło: https://legislacja.rcl.gov.pl
https://www.gov.pl/web/zdrowie/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions), podano, że wysokoprzetworzona żywn...
Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...
Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że tytoń, alkohol, wysokoprzetworzona żywność, paliwa kopalne oraz specyfika wykonywanej pracy odpowiadają każdego roku za śmierć około 2,7 miliona osób na Starym Kontynencie. Z tego powodu WHO wzywa do ...
W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...
O zdrowie zębów i dziąseł można dbać na wiele sposobów. Najbardziej oczywiste to odpowiednio częste wizyty w gabinecie stomatologicznym i gabinecie higieny oraz regularne dbanie o domową pielęgnację jamy ustnej. Na zdrowie stomatologiczne wpływ – poz...
W miarę pojawiania się coraz większej liczby dowodów naukowych na negatywny wpływ żywności ultraprzetworzonej (ang. ultra processed foods; UPF) na zdrowie, eksperci wzywają do organizowania kampanii na rzecz zdrowia publicznego oraz uświadamiania kon...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z NYU College of Dentistry, podstawowe zabiegi wykonywane w ramach tzw. szkolnej stomatologii – czyli w gabinetach zlokalizowanych w placówkach oświatowych – są w większości przypadków wystarczające w p...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...