Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Proteza zębowa a dieta

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Proteza zębowa a dieta

Proteza zębowa a dieta

Tradycyjna, ruchoma proteza z akrylu zapewnia zadowalające efekty estetyczne, jednak cechuje się dość niskim komfortem użytkowania – zwłaszcza przez kilka pierwszych tygodni po jej założeniu. Jej stosowanie zazwyczaj powoduje zmianę mowy, upośledzenie w odczuwaniu smaku, nadmierne wydzielanie śliny (albo jej niedobór), przykre uczucie obecności ciała obcego, pozorny brak miejsca na język i pokarm. W miarę upływu czasu te nieprzyjemne wrażenia zanikają, jednak problemem pozostają siły żucia. W tego typu protezach są one przenoszone przez błonę śluzową i okostną na kość szczęki i nie są w pełni fizjologiczne (użytkownik protezy posiada jedynie 25% wyjściowej siły żucia, którą posiadałby mając swoje własne zęby). To zaś oznacza, że jedzenie twardych pokarmów, takich jak jabłuszko, orzechy laskowe czy surowa marchewka, staje się czynnością mocno problematyczną.

Stosowanie ruchomych protez z akrylu wymusza więc na pacjentach zmianę diety, a także zmianę sposobu jedzenia. Aby w miarę szybko nauczyć się gryźć od nowa, warto się zastosować do kilku praktycznych wskazówek.

Dieta dla osób noszących ruchomą protezę zębową

– zacznij od płynnej diety oraz miękkich pokarmów. Jedz przeciery z owoców i warzyw, koktajle owocowe, posiekane gotowane jajka, zupy kremy (możesz zmiksować w zupie mięso, aby posiłek był pożywniejszy),

– pij przestudzone płyny, aby nie poparzyć jamy ustnej – początkowo nie będziesz w stanie prawidłowo ocenić temperatury napoju ze względu na izolacyjne właściwości protezy,

– nie trzymaj płynów w ustach przez dłuższy czas przed połknięciem, gdyż może to spowodować poluzowanie protezy dolnej,

– na początku różne potrawy mogą smakować inaczej niż zwykle, jednak po pewnym czasie ten stan powinien się poprawić,

– z czasem zacznij siekać pokarmy, kroić warzywa i owoce na drobne plasterki. Dokładnie żuj, nie połykaj dużych kawałków żywności,

– ucz się jedzenia obustronnego, równomiernie obciążaj obie strony protezy,

– unikaj bardzo twardych oraz lepkich pokarmów. Jeśli jesz produkty, które mogą się przykleić do zębów lub podniebienia, popijaj je płynem,

– jedz mięsa gotowane lub duszone – na początku siekaj je drobno,

– w pierwszych tygodniach noszenia protezy stosuj pastylki do ssania – pomagają na częstsze przełykanie śliny,

– pamiętaj, że korzystanie z protezy ruchomej może znacznie wydłużać czas spożycia posiłków.

 

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

stłoczenia zębów - Dentonet.pl
Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów Lekarz

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...

proteza zębowa - Dentonet.pl
Wielka Brytania: znaleziono 200-letnią złotą protezę zębową Lekarz

Peter Cross – brytyjski poszukiwacz skarbów – przy pomocy wykrywacza metali znalazł na polu w Buckinghamshire w południowej Anglii około 200-letnią protezę zębową, wykonaną ze złota oraz najprawdopodobniej kości hipopotama. Znalezisko zostanie wystaw...

Proteza to nie wszystko! O perspektywie pacjenta protetycznego Lekarz

Większość Polaków uważa, że zagadnienie utraty zębów, a co za tym idzie – protez zębowych – jest tematem tabu. To niestety budzi w osobach zmagających się z tym problemem poczucie wstydu i negatywnie wpływa na ich samopoczucie. To szokujące, biorąc p...

ROZWIŃ WIĘCEJ
proteza - Dentonet.pl
Aplikacja podpowie, czy pacjentowi przysługuje proteza na NFZ Lekarz

1 września Pomorski Oddział Wojewódzki NFZ-u uruchomił dla lekarzy stomatologów z województwa aplikację, która podpowie, czy pacjentowi przysługuje refundowana proteza zębowa i inne świadczenia limitowane z zakresu stomatologii.Jak poinformował pomor...

Dieta może chronić przed nowotworami - są na to dowody! Asysta

Warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety, jako element profilaktyki zdrowotnej – ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres