Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku
Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku
Osoby wrażliwe na odczuwanie gorzkiego smaku rzadziej uzależniają się od nikotyny – informuje pismo "American Journal of Human Genetics".
Szczególna wrażliwość na gorzki smak pozwala także unikać potencjalnie toksycznych pokarmów. Zdolność ta uwarunkowana jest genetycznie, inna u każdego osobnika i uzależniona od przynależności do danej grupy etnicznej.
Badacze z University of Virginia Health System wykazali, że geny od których zależy wrażliwość na odczuwanie gorzkiego smaku, odgrywają rolę w procesie uzależnienia od nikotyny.
Badaniami objęto grupę 2 tysięcy osób. Osoby, które intensywniej odczuwały gorzki smak były mniej narażone na uzależnienie od nikotyny w porównaniu z osobami odczuwającymi ten smak mniej intensywnie.
W wynikach swoich badań, naukowcy upatrują szansę na stworzenie testów identyfikujących osoby bardziej narażone na rozwój nałogu nikotynowego. „Wiedza, którą zdobyliśmy może być ważnym narzędziem w przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem” – twierdzi kierujący badaniami dr Ming Li.
Kluczem do sukcesu jest zrozumienie wzajemnego oddziaływania wielu różnych genów od których zależy rozwój uzależnienia od nikotyny. To pozwoli na rozwój metod zapobiegania nałogowi i leczenia palaczy.
Dr Li wraz ze swoimi współpracownikami korzysta z algorytmów i programów komputerowych, które pozwalają badać wzajemne relacje pomiędzy genami i środowiskiem oraz uwzględnić inne ważne czynniki, takie jak wiek, płeć i rasę pacjenta.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...