Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku

Brak komentarzy | Publikacja:

Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku

Osoby wrażliwe na odczuwanie gorzkiego smaku rzadziej uzależniają się od nikotyny – informuje pismo "American Journal of Human Genetics".
 

 

Szczególna wrażliwość na gorzki smak pozwala także unikać potencjalnie toksycznych pokarmów. Zdolność ta uwarunkowana jest genetycznie, inna u każdego osobnika i uzależniona od przynależności do danej grupy etnicznej.
 

 

Badacze z University of Virginia Health System wykazali, że geny od których zależy wrażliwość na odczuwanie gorzkiego smaku, odgrywają rolę w procesie uzależnienia od nikotyny.
 

 

Badaniami objęto grupę 2 tysięcy osób. Osoby, które intensywniej odczuwały gorzki smak były mniej narażone na uzależnienie od nikotyny w porównaniu z osobami odczuwającymi ten smak mniej intensywnie.
 

 

W wynikach swoich badań, naukowcy upatrują szansę na stworzenie testów identyfikujących osoby bardziej narażone na rozwój nałogu nikotynowego. „Wiedza, którą zdobyliśmy może być ważnym narzędziem w przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem” – twierdzi kierujący badaniami dr Ming Li.
 

 

Kluczem do sukcesu jest zrozumienie wzajemnego oddziaływania wielu różnych genów od których zależy rozwój uzależnienia od nikotyny. To pozwoli na rozwój metod zapobiegania nałogowi i leczenia palaczy.

Dr Li wraz ze swoimi współpracownikami korzysta z algorytmów i programów komputerowych, które pozwalają badać wzajemne relacje pomiędzy genami i środowiskiem oraz uwzględnić inne ważne czynniki, takie jak wiek, płeć i rasę pacjenta.

 

 

inf.wł.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zaburzenia smaku - Dentonet.pl
Wielka Brytania: zaburzenia smaku oficjalnym objawem COVID-19 Asysta

W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...

Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19 Lekarz

W opinii Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologii oraz Chirurgii Głowy i Szyi pacjenci, którzy doświadczają utraty smaku i powonienia, ale nie mają standardowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, mogą być nosicielami koronawirusa, nieświad...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Olej kokosowy może być pomocny w walce z próchnicą Asysta

Ludy zamieszkujące wyspy, na których rosną palmy kokosowe, od dawna używają oleju kokosowego do higieny jamy ustnej. Uważa się, że zapobiega on próchnicy, krwawieniu dziąseł, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, suchości w gardle, a także wzmacnia szkliwo...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji