Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?
Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?
Producenci płatków fit przekonują nas w reklamach, iż że dzięki codziennej porcji tych chrupiących przekąsek bez wysiłku odzyskamy szczupłą figurę, będziemy zdrowsi i pełni energii. Jednak analiza składników odżywczych zawartych w tych produktach prowadzi do diametrialnie odmiennych wniosków.
Większość dostępnych na rynku płatków typu fitness to prawdziwe bomby kaloryczne, pozbawione znaczących wartości odżywczych. W produktach reklamowanych jako „zdrowe” i „naturalne” często znajduje się zatrważająca ilość cukrów prostych (zwłaszcza w płatkach zawierających kawałki czekolady i kandyzowane owoce, a także w płatkach oblewanych karmelem bądź miodem). Oprócz tego większość płatków fit posiada w swoim składzie tłuszcze nasycone, dużą zawartość sodu, a także różne, niezbyt zdrowe dodatki: sztuczne barwniki, emulgatory, aromaty oraz konserwanty.
Efekt? Tak naprawdę płatki fit są produktem o wysokim indeksie glikemicznym (czyli po spożyciu powodują wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi). Warto w tym miejscu przypomnieć, iż żywność o wysokim IG sprzyja tyciu w dwojaki sposób: wywołuje głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działa anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny.
Takie skoki glikemii są zgubne dla naszego zdrowia. Nagła hiperglikemia jest równie szybko obniżana, co skutkuje rychłym pojawieniem się głodu i innych objawów hipoglikemii (takich jak niepokój, poczucie osłabienia, drżenie rąk, w skrajnych przypadkach – podwójne widzenie). Reasumując – wysoki indeks glikemiczny śniadania złożonego z płatków fit i mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może sprawić, że już po godzinie – dwóch będziemy mieli ochotę na kolejną przegryzkę.
Cukier zawarty w płatkach fit może również poważnie zaszkodzić naszym zębom. Produkty zawierające duże ilości węglowodanów prostych (takich jak glukoza oraz fruktoza) stają się pożywką dla bakterii zasiedlających jamę ustną, a także dla drobnoustrojów tworzących płytkę nazębną.
Przez mniej więcej pół godziny po jedzeniu bakterie zasiedlające jamę ustną wykorzystują węglowodany do produkcji kwasów. W konsekwencji dochodzi do obniżenia poziomu pH płytki nazębnej, to zaś sprzyja dalszemu rozwojowi drobnoustrojów i wywołuje próchnicę zębów.
Zdaniem stomatologów największy wpływ na rozwój próchnicy ma częste spożywanie produktów bogatych w cukry i jednocześnie charakteryzujących się lepką, gęstą konsystencją, która powoduje, że resztki pokarmu utrzymują się dłużej na powierzchni zębów i w efekcie są łatwiej przekształcane w kwasy przez bakterie płytki nazębnej.
Tak więc pałaszując codziennie śniadanie złożone z płatków fit możemy nie tylko przybrać na wadze, lecz równie szybko zniszczyć swoje zęby.
Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania bez chrupiących płatków śniadaniowych – użyjmy po posiłku bezcukrowej gumy do żucia lub przepłuczmy usta czystą wodą.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ekonomiczne i społeczne koszty brexitu, konsekwencje pandemii COVID-19 oraz wciąż wysoka inflacja (przez wiele miesięcy dwucyfrowa) mają swoje przełożenie na życie wielu brytyjskich rodzin. Przy relatywnie niskich dochodach oraz braku perspektyw popr...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Powszechnie wiadomo, że złe doświadczenia z wcześniejszych wizyt u dentysty mogą mieć negatywny wpływ na jakość życia powiązaną ze zdrowiem jamy ustnej. Przeprowadzone w Turcji badanie sugeruje, że wyrażany przez rodziców lęk przed leczeniem stomatol...
Brytyjski portal Dentistry.co.uk zainspirowany wypowiedzią dr. Nilesha Parmara – eksperta związanego z Forbes Business Council – podjął temat trudności wynikających z poczucia osamotnienia w zawodzie lekarza dentysty i powodów, dla których wszyscy po...
Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez firmę Psynergy Mental Health wykazało, jakie nastroje panują obecnie wśród brytyjskich pracowników branży stomatologicznej, w tym lekarzy dentystów, terapeutów stomatologicznych, higienistek i asystentek...
Szczepienia dorosłych są równie ważne, jak szczepienia dzieci – uważają lekarze i epidemiolodzy. Dlatego Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przygotował kalendarze szczepień dorosłych dopasowane do wieku, stanu zdrowia, zawodu i stylu życia. O kal...
Dwóch na trzech brytyjskich lekarzy stomatologów twierdzi, że ich zdrowie psychiczne uległo pogorszeniu podczas pandemii. Wielu przyznaje, że praca w gabinecie w tym szczególnym okresie sprawiła, że czuli się poddenerwowani, przygnębieni i niepewni. ...
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...
Badanie przeprowadzone przez Bandon Dental miało wykazać, w których miastach w Wielkiej Brytanii mieszkańcy przykładają najwięcej wagi do stanu zdrowia jamy ustnej. Zestawienie otwiera miasto Solihull w hrabstwie West Midlands, które uzyskało 252 pun...
3 lutego ruszyła akcja "Rozdajemy uśmiechy na zdrowie", realizowana przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, sieć enel-med stomatologia oraz firmę Septodont. W ramach akcji w całym kraju realizowane będą bezpłatne przeglądy i leczenie stomatologicz...
Stomatolog to profesja, która nierozerwalnie wiąże się ze stresem. Napięta atmosfera, jaka nierzadko towarzyszy pracy w praktyce dentystycznej, często odbija się na zdrowiu psychicznym lekarza, to zaś siłą rzeczy ma przełożenie na jego finanse. W bry...