Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?
Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?
Producenci płatków fit przekonują nas w reklamach, iż że dzięki codziennej porcji tych chrupiących przekąsek bez wysiłku odzyskamy szczupłą figurę, będziemy zdrowsi i pełni energii. Jednak analiza składników odżywczych zawartych w tych produktach prowadzi do diametrialnie odmiennych wniosków.
Większość dostępnych na rynku płatków typu fitness to prawdziwe bomby kaloryczne, pozbawione znaczących wartości odżywczych. W produktach reklamowanych jako „zdrowe” i „naturalne” często znajduje się zatrważająca ilość cukrów prostych (zwłaszcza w płatkach zawierających kawałki czekolady i kandyzowane owoce, a także w płatkach oblewanych karmelem bądź miodem). Oprócz tego większość płatków fit posiada w swoim składzie tłuszcze nasycone, dużą zawartość sodu, a także różne, niezbyt zdrowe dodatki: sztuczne barwniki, emulgatory, aromaty oraz konserwanty.
Efekt? Tak naprawdę płatki fit są produktem o wysokim indeksie glikemicznym (czyli po spożyciu powodują wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi). Warto w tym miejscu przypomnieć, iż żywność o wysokim IG sprzyja tyciu w dwojaki sposób: wywołuje głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działa anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny.
Takie skoki glikemii są zgubne dla naszego zdrowia. Nagła hiperglikemia jest równie szybko obniżana, co skutkuje rychłym pojawieniem się głodu i innych objawów hipoglikemii (takich jak niepokój, poczucie osłabienia, drżenie rąk, w skrajnych przypadkach – podwójne widzenie). Reasumując – wysoki indeks glikemiczny śniadania złożonego z płatków fit i mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może sprawić, że już po godzinie – dwóch będziemy mieli ochotę na kolejną przegryzkę.
Cukier zawarty w płatkach fit może również poważnie zaszkodzić naszym zębom. Produkty zawierające duże ilości węglowodanów prostych (takich jak glukoza oraz fruktoza) stają się pożywką dla bakterii zasiedlających jamę ustną, a także dla drobnoustrojów tworzących płytkę nazębną.
Przez mniej więcej pół godziny po jedzeniu bakterie zasiedlające jamę ustną wykorzystują węglowodany do produkcji kwasów. W konsekwencji dochodzi do obniżenia poziomu pH płytki nazębnej, to zaś sprzyja dalszemu rozwojowi drobnoustrojów i wywołuje próchnicę zębów.
Zdaniem stomatologów największy wpływ na rozwój próchnicy ma częste spożywanie produktów bogatych w cukry i jednocześnie charakteryzujących się lepką, gęstą konsystencją, która powoduje, że resztki pokarmu utrzymują się dłużej na powierzchni zębów i w efekcie są łatwiej przekształcane w kwasy przez bakterie płytki nazębnej.
Tak więc pałaszując codziennie śniadanie złożone z płatków fit możemy nie tylko przybrać na wadze, lecz równie szybko zniszczyć swoje zęby.
Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania bez chrupiących płatków śniadaniowych – użyjmy po posiłku bezcukrowej gumy do żucia lub przepłuczmy usta czystą wodą.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ekonomiczne i społeczne koszty brexitu, konsekwencje pandemii COVID-19 oraz wciąż wysoka inflacja (przez wiele miesięcy dwucyfrowa) mają swoje przełożenie na życie wielu brytyjskich rodzin. Przy relatywnie niskich dochodach oraz braku perspektyw popr...
Stomatolog to profesja, która nierozerwalnie wiąże się ze stresem. Napięta atmosfera, jaka nierzadko towarzyszy pracy w praktyce dentystycznej, często odbija się na zdrowiu psychicznym lekarza, to zaś siłą rzeczy ma przełożenie na jego finanse. W bry...
3 lutego ruszyła akcja "Rozdajemy uśmiechy na zdrowie", realizowana przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, sieć enel-med stomatologia oraz firmę Septodont. W ramach akcji w całym kraju realizowane będą bezpłatne przeglądy i leczenie stomatologicz...
Brytyjski portal Dentistry.co.uk zainspirowany wypowiedzią dr. Nilesha Parmara – eksperta związanego z Forbes Business Council – podjął temat trudności wynikających z poczucia osamotnienia w zawodzie lekarza dentysty i powodów, dla których wszyscy po...
Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez firmę Psynergy Mental Health wykazało, jakie nastroje panują obecnie wśród brytyjskich pracowników branży stomatologicznej, w tym lekarzy dentystów, terapeutów stomatologicznych, higienistek i asystentek...
Od dłuższego czasu nie budzi już wątpliwości relacja zachodząca między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnoustrojowym. Kolejnym potwierdzeniem tego związku jest badanie naukowców z University of Michigan (USA), w którym sprawdzono jak opieka period...
Od problemów związanych z refundacją po wymagających pacjentów – lekarze stomatolodzy w swojej codziennej pracy mają do czynienia z bardzo wieloma stresorami. Kiedy tym stresorom towarzyszy perfekcjonizm lekarza i priorytetowe traktowanie przez niego...
Badanie przeprowadzone przez Bandon Dental miało wykazać, w których miastach w Wielkiej Brytanii mieszkańcy przykładają najwięcej wagi do stanu zdrowia jamy ustnej. Zestawienie otwiera miasto Solihull w hrabstwie West Midlands, które uzyskało 252 pun...
Dwóch na trzech brytyjskich lekarzy stomatologów twierdzi, że ich zdrowie psychiczne uległo pogorszeniu podczas pandemii. Wielu przyznaje, że praca w gabinecie w tym szczególnym okresie sprawiła, że czuli się poddenerwowani, przygnębieni i niepewni. ...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...