Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?

Brak komentarzy | Publikacja:
Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?

Płatki „fitness” – samo zdrowie na talerzu?

Producenci płatków fit przekonują nas w reklamach, iż że dzięki codziennej porcji tych chrupiących przekąsek bez wysiłku odzyskamy szczupłą figurę, będziemy zdrowsi i pełni energii. Jednak analiza składników odżywczych zawartych w tych produktach prowadzi do diametrialnie odmiennych wniosków.

Większość dostępnych na rynku płatków typu fitness to prawdziwe bomby kaloryczne, pozbawione znaczących wartości odżywczych. W produktach reklamowanych jako „zdrowe” i „naturalne” często znajduje się zatrważająca ilość cukrów prostych (zwłaszcza w płatkach zawierających kawałki czekolady i kandyzowane owoce, a także w płatkach oblewanych karmelem bądź miodem). Oprócz tego większość płatków fit posiada w swoim składzie tłuszcze nasycone, dużą zawartość sodu, a także różne, niezbyt zdrowe dodatki: sztuczne barwniki, emulgatory, aromaty oraz konserwanty.

Efekt? Tak naprawdę płatki fit są produktem o wysokim indeksie glikemicznym (czyli po spożyciu powodują wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi). Warto w tym miejscu przypomnieć, iż żywność o wysokim IG sprzyja tyciu w dwojaki sposób: wywołuje głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działa anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny.

Takie skoki glikemii są zgubne dla naszego zdrowia. Nagła hiperglikemia jest równie szybko obniżana, co skutkuje rychłym pojawieniem się głodu i innych objawów hipoglikemii (takich jak niepokój, poczucie osłabienia, drżenie rąk, w skrajnych przypadkach – podwójne widzenie). Reasumując – wysoki indeks glikemiczny śniadania złożonego z płatków fit i mleka o wysokiej zawartości tłuszczu może sprawić, że już po godzinie – dwóch będziemy mieli ochotę na kolejną przegryzkę.

Cukier zawarty w płatkach fit może również poważnie zaszkodzić naszym zębom. Produkty zawierające duże ilości węglowodanów prostych (takich jak glukoza oraz fruktoza) stają się pożywką dla bakterii zasiedlających jamę ustną, a także dla drobnoustrojów tworzących płytkę nazębną.

Przez mniej więcej pół godziny po jedzeniu bakterie zasiedlające jamę ustną wykorzystują węglowodany do produkcji kwasów. W konsekwencji dochodzi do obniżenia poziomu pH płytki nazębnej, to zaś sprzyja dalszemu rozwojowi drobnoustrojów i wywołuje próchnicę zębów.

Zdaniem stomatologów największy wpływ na rozwój próchnicy ma częste spożywanie produktów bogatych w cukry i jednocześnie charakteryzujących się lepką, gęstą konsystencją, która powoduje, że resztki pokarmu utrzymują się dłużej na powierzchni zębów i w efekcie są łatwiej przekształcane w kwasy przez bakterie płytki nazębnej.

Tak więc pałaszując codziennie śniadanie złożone z płatków fit możemy nie tylko przybrać na wadze, lecz równie szybko zniszczyć swoje zęby.
Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania bez chrupiących płatków śniadaniowych – użyjmy po posiłku bezcukrowej gumy do żucia lub przepłuczmy usta czystą wodą.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

higiena jamy ustnej - Dentonet.pl
USA: czy z powodu COVID-19 pacjenci zaniedbali zdrowie jamy ustnej? Lekarz

Mimo ograniczeń oraz zagrożeń, jakie wiążą się z pandemią koronawirusa, mieszkańcy Stanów Zjednoczonych nie zrezygnowali z dbania o higienę jamy ustnej. Co więcej, pod tym względem jest nawet lepiej niż na krótko przed pojawieniem się COVID-19. Takie...

dziąsła - Dentonet.pl
Jak zdrowie jamy ustnej wpływa na układ krążenia Lekarz

Z badania wykonanego w 2018 r. podczas akcji „Po Pierwsze Zdrowie” przez prof. dr hab. Renatę Górską wynika, że 5% ankietowanych nie myje zębów w ogóle, a 15% robi to raz w tygodniu. Przekłada się to na konkretne dolegliwości: 8 na 10 osób w wieku 35...

hospitalizacje u dzieci - Dentonet.pl
Zdrowie jamy ustnej dzieci? Jest światełko w tunelu!

- Z obserwacji i badań wynika, że sytuacja dotycząca stanu zdrowia jamy ustnej u dzieci w Polsce uległa w ostatnich latach poprawie - mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dieta dzieci - Dentonet.pl
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej Asysta

Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, ...

Bezpieczny produkt w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pacjenta Lekarz

Oferowanie produktów stomatologicznych, będących wyrobami medycznymi, musi odbywać się w taki sposób, żeby nie było wątpliwości co do ich jakości i zgodności z obowiązującym prawem polskim oraz Unii Europejskiej. W ostatnim czasie coraz częściej na r...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji