Owoce są zdrowe, ale…
Owoce są zdrowe, ale…
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki – lato i jesień to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców.
Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający smak.
I zajadamy się nimi przez cały czas, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom…
O tym, że owoce są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Rzadko mówi się jednak o tym, że jedzenie owoców nie pozostaje obojętne dla zdrowia jamy ustnej.
Z jednej strony są niezbędne dla prawidłowego rozwoju zgryzu – jak na przykład twarde jabłka, których miąższ ma działanie oczyszczające i ułatwia prawidłowe kształtowanie się zębów mlecznych, przygotowując szczękę na pojawienie się z stałego uzębienia. Z drugiej – zawarta w owocach witamina C jest niezbędna dla zachowania zdrowych dziąseł.
Jednak istnieje i trzecia strona owocowego łakomstwa – zagrożenie dla szkliwa i zwiększenie podatności na próchnicę. Dziś o wpływie kwasów zawartych w owocach…
Kwasy zawarte zwłaszcza w owocach cytrusowych rozpuszczają szkliwo. To dlatego nie wolno ssać plasterków cytryn czy limonek. Cytrusy powinniśmy spożywać w odpowiedni sposób. Nie chodzi przecież o to, by wyeliminować je z diety, bo to byłoby działanie nieracjonalne, ale o to, aby korzystać ze wszelkich zawartych w nich dobrodziejstw, nie narażając zdrowia zębów.
– Oczywiście, że powinniśmy jeść cytrusy i inne kwaśne owoce, to świetne źródło witaminy C. – mówi Agnieszka Szygenda, lekarz stomatolog, właścicielka poznańskiego centrum stomatologii "Orident".
Ale powinniśmy je jeść w odpowiedni sposób, czyli zjadać konkretną porcję w jednym momencie. Dzięki temu ograniczamy działanie kwasów tylko do tej chwili.
Jeśli przez cały dzień, na przykład co pół godziny, zjadamy kawałek kwaśnego owocu, nasze szkliwo narażone jest na negatywne działanie kwasu przez cały dzień, przez cały ten czas systematycznie obniżamy pH w jamie ustnej. A to nie jest korzystne dla szkliwa. Dlatego pamiętajmy, aby zaraz po zjedzeniu kwaśnego owocu czy wypiciu kwaśnego soku nie myć zębów.
Okazuje się, że szorowanie (szczególnie twardą szczoteczką i złą techniką) zębów poddanych działaniu kwasów owocowych niszczy szkliwo, które na skutek ich działania jest lekko nadtrawione.
Jest to bardzo niebezpieczne zwłaszcza dla odsłoniętych szyjek zębowych, gdzie szkliwo jest bardzo cienkie lub nie ma go wcale, bo odsłonięty jest korzeń. A tkanka, z której zbudowany jest korzeń jest tylko w połowie tak zmineralizowana jak szkliwo, a więc bardziej miękka i podatna na ścieranie.
Zębina, która traci naturalną powłokę staje się nadwrażliwa. O tym, jakie są skutki nadwrażliwości zębów wiedzą wszyscy, którzy wzdrygają się przed zjedzeniem czegoś zimnego, kwaśnego lub słodkiego – wyjaśnia właścicielka "Orident".
Aby uniknąć zniszczenia szkliwa, a w efekcie zapobiec nadwrażliwości zębów, po kwaśnej przekąsce warto przepłukać usta wodą i odczekać około godziny, zanim umyjemy zęby. Na szczęście kwasy, także te owocowe, możemy neutralizować – takie działanie ma mleko, gumy do żucia oraz tzw. "płynne szkliwo" – specjalistyczne, dostępne w dobrych gabinetach, preparaty zawierające minerały neutralizujące działanie kwasów oraz kwasów produkowanych przez bakterie płytki nazębnej.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na zdrowie jamy ustnej wpływa wiele czynników – codzienna higiena, regularne wizyty u dentysty, a także odpowiednio zbilansowana dieta. Znajdujące się w produktach spożywczych witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrej kondycji z...
Zakończyła się II edycja programu edukacyjnego „Mam zdrowe zęby”, realizowanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną w województwie wielkopolskim. W ramach programu odbywały się zajęcia edukacyjne z instruktażem prawidłowego szczotkowania zębów dla uc...
Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...
Zdrowa jama ustna to nie tylko zdrowe zęby bez ubytków próchnicowych. Kluczowym elementem dobrej kondycji jamy ustnej są również zdrowe dziąsła, którym podczas codziennej higieny zazwyczaj poświęca się o wiele mniej czasu i uwagi niż zębom. Czy jedna...