Kwasowa erozja szkliwa
Kwasowa erozja szkliwa
Czym jest kwasowa erozja szkliwa?
Kwasowa erozja szkliwa jest uszkodzeniem twardych tkanek zęba na skutek działania związków chemicznych-kwasów bez udziału bakterii. Na tę przypadłość cierpieć może nawet od 30 do 40% populacji i liczba chorych wciąż rośnie.
Co jest przyczyną kwasowej erozji szkliwa?
Kwasowa erozja szkliwa jest zazwyczaj następstwem zmian w naszym stylu życia. Pokarmy i napoje stanowiące podstawę tzw. zdrowej diety, takie jak: soki owocowe (pomarańczowy, grejfrutowy, jabłkowy, porzeczkowy), surowe owoce i warzywa, dressingi do sałatek, tabletki do ssania z witaminą C, napoje gazowane, wino, mogą przyczyniać się do powstawania uszkodzeń szkliwa. Naturalne kwasy wchodzące w skład powyższych produktów zmiękczają szkliwo i są przyczyną jego ścierania.
Jakie są objawy kwasowej erozji szkliwa?
Kwasową erozję szkliwa rozpoznajemy po tym, że staje się ono przezroczyste, na zębach pojawiają się przebarwienia, rowki w okolicy przyszyjkowej, dołki i bruzdy na powierzchniach żujących. Ryzyko wystąpienia erozji szkliwa zwiększa się nocą, gdy zmniejsza się ilość produkowanej śliny. Z kolei nawyki żywieniowe i tzw. zdrowe diety zawierające owoce i warzywa zwiększają ryzyko wystąpienia erozji.
Dlaczego kwasowa erozja szkliwa jest tak poważnym problemem?
Kwasowa erozja szkliwa to powszechny problem, z którym mamy do czynienia od najmłodszych lat. Jeśli nie zostanie w porę zahamowany, może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń szkliwa, nadwrażliwości lub nawet wymagać wielokrotnych i kosztownych zabiegów stomatologicznych. Tak naprawdę, erozja szkliwa dotyka niemal każdego z nas, a miłośników kwaśnego smaku w szczególności.
Jak nie dopuścić do kwasowej erozji szkliwa?
- Unikaj powolnego sączenia soków lub napojów gazowanych
- Delikatnie, lecz dokładnie szczotkuj zęby szczoteczką o miękkim lub średnio twardym włosiu
- Stosuj profesjonalne pasty z fluorkiem, o niskim współczynniku ścieralności
- Unikaj mycia zębów natychmiast po spożyciu kwaśnych pokarmów i napojów – to właśnie wtedy szkliwo jest najbardziej podatne na ścieranie
- Regularnie odwiedzaj lekarza dentystę.
opr. wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Erozja zębów jest coraz bardziej powszechnym problemem, z którym w swojej praktyce spotykają się stomatolodzy, a także przedmiotem szeroko zakrojonych badań. W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono poziom wiedzy w tym zakresie reprezento...