Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?

Publikacja:
Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?

Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia kwasowej erozji szkliwa.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, kwasowa erozja szkliwa może dotyczyć nawet 30% polskiego społeczeństwa, choć częstotliwość jej występowania jest zależna od wieku pacjentów.

Najczęstszą przyczyną schorzenia jest szkodliwe działanie kwasów. Długotrwała ekspozycja zębów na ich działanie sprawia, że szkliwo staje się bardziej miękkie, kruche i podatne na uszkodzenia. W literaturze wyróżnia się trzy stadia kwasowej erozji szkliwa: początkowe, zaawansowane i ciężkie. Jej głównym objawem jest nadwrażliwość zębów, a także zmiany w wyglądzie szkliwa, widoczne najpierw pod mikroskopem, a później także gołym okiem.

Kwasy, które niszczą strukturę szkliwa zazwyczaj zawarte są w żywności. Produktami zawierającymi ich największe ilości są m.in. niektóre owoce (cytrusy, truskawki, porzeczki, rabarbar) oraz wyprodukowane z nich soki, napoje energetyczne i gazowane, a także ocet, gotowe marynaty i sosy oraz wino. Występowaniu kwasowej erozji szkliwa sprzyjają niektóre choroby ogólnoustrojowe (bulimia, anoreksja, refluks), ciąża i przyjmowanie leków wpływających na pracę ślinianek.

Kwasowa erozja szkliwa – zasady profilaktyki

Oczywiście spożywanie kwaśnych owoców czy sporadyczna lampka wina nie oznacza od razu, że pacjent jest skazany na kwasową erozję szkliwa. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, które znacznie minimalizują ryzyko wystąpienia choroby. Zalicza się do nich:

• płukanie ust wodą po zjedzeniu kwaśnych owoców,
• picie soków owocowych przez słomkę (w celu ograniczenia ich kontaktu z zębami),
• przeplatanie produktów o niskim pH z produktami o odczynie zasadowym (np. żucie sera podczas picia wina),
• rezygnacja z napojów gazowanych i energetyzujących,
• właściwa higiena jamy ustnej (szczotkowanie zębów po każdym posiłku przez 2-3 minuty z wykorzystaniem pasty z fluorem oraz szczoteczki o miękkim włosiu),
• odczekanie z myciem zębów po zjedzeniu kwaśnych produktów około 20 minut (zmiękczone szkliwo mogłoby zostać dodatkowo uszkodzone),
• żucie bezcukrowej gumy,
• leczenie chorób nadrzędnych,
• stosowanie substytutów śliny w przypadku problemów z produkcją naturalnej śliny.

Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas tegorocznej edycji Endomeetingu.

AF

Fot. aleksandra85foto, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Mariusz Lipski 2
Poszerzony otwór wierzchołkowy – metody postępowania Lekarz

Poszerzony otwór wierzchołkowy stanowi dla lekarzy dentystów spore wyzwanie podczas leczenia endodontycznego. Sposób rozwiązania tego problemu różni się w zależności od stopnia poszerzenia. – W przypadku dość szerokich otworów wierzchołkowych powinni...

afty
Afty – jakie mogą być przyczyny ich powstawania? Asysta

Zmiany o charakterze nadżerek lub owrzodzeń występujące w obrębie jamy ustnej, przede wszystkim na błonach śluzowych policzków, języka, w okolicy podjęzykowej lub na podniebieniu – nie mają jednoznacznie określonych przyczyn, choć istnieje kilka czyn...

witamina D
Niedobory witaminy D u ciężarnych a wady szkliwa u ich dzieci Lekarz

Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Aleksandra Lyzwinska
Jakie wskazania do biologicznego leczenia miazgi? Lekarz

- Zgodnie z ostatnimi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Endodontycznego, wskazania do biologicznego leczenia miazgi znacząco się poszerzyły. To wszystko dzięki doskonałym materiałom - mówi dr Aleksandra Łyżwińska, prowadząca kursy z odbudowy zębów...

opieka stomatologiczna - Dentonet.pl
Jakie plany w sprawie profilaktyki stomatologicznej? Lekarz

Poseł Kazimierz Matuszny skierował do ministra zdrowia interpelację, w której pyta o planowane i realizowane działania z zakresu profilaktyki stomatologicznej dla dzieci i młodzieży. Według posła, profilaktyka chorób zębów i przyzębia jest bardzo wa...

Ryszard III 1
Zęby króla Ryszarda III: próchnica, bruksizm i erozja szkliwa Lekarz

W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Erozja zębów – jak radzą sobie z nią duńscy dentyści? Lekarz

Erozja zębów jest coraz bardziej powszechnym problemem, z którym w swojej praktyce spotykają się stomatolodzy, a także przedmiotem szeroko zakrojonych badań. W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono poziom wiedzy w tym zakresie reprezento...

prosecco
Czym jest "uśmiech prosecco"? Wino zabójcze dla szkliwa Asysta

Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...

celiakia
Związki celiakii z upośledzeniem rozwoju szkliwa zębów Lekarz

Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...

czerwone wino - Dentonet.pl
Czerwone wino jednak nie przebarwia szkliwa zębów? Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...

leki 1
Stosowanie NLPZ a rozwój wad szkliwa u dzieci - są związki Lekarz

Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...