Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?
Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?
Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia kwasowej erozji szkliwa.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, kwasowa erozja szkliwa może dotyczyć nawet 30% polskiego społeczeństwa, choć częstotliwość jej występowania jest zależna od wieku pacjentów.
Najczęstszą przyczyną schorzenia jest szkodliwe działanie kwasów. Długotrwała ekspozycja zębów na ich działanie sprawia, że szkliwo staje się bardziej miękkie, kruche i podatne na uszkodzenia. W literaturze wyróżnia się trzy stadia kwasowej erozji szkliwa: początkowe, zaawansowane i ciężkie. Jej głównym objawem jest nadwrażliwość zębów, a także zmiany w wyglądzie szkliwa, widoczne najpierw pod mikroskopem, a później także gołym okiem.
Kwasy, które niszczą strukturę szkliwa zazwyczaj zawarte są w żywności. Produktami zawierającymi ich największe ilości są m.in. niektóre owoce (cytrusy, truskawki, porzeczki, rabarbar) oraz wyprodukowane z nich soki, napoje energetyczne i gazowane, a także ocet, gotowe marynaty i sosy oraz wino. Występowaniu kwasowej erozji szkliwa sprzyjają niektóre choroby ogólnoustrojowe (bulimia, anoreksja, refluks), ciąża i przyjmowanie leków wpływających na pracę ślinianek.
Kwasowa erozja szkliwa – zasady profilaktyki
Oczywiście spożywanie kwaśnych owoców czy sporadyczna lampka wina nie oznacza od razu, że pacjent jest skazany na kwasową erozję szkliwa. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, które znacznie minimalizują ryzyko wystąpienia choroby. Zalicza się do nich:
• płukanie ust wodą po zjedzeniu kwaśnych owoców,
• picie soków owocowych przez słomkę (w celu ograniczenia ich kontaktu z zębami),
• przeplatanie produktów o niskim pH z produktami o odczynie zasadowym (np. żucie sera podczas picia wina),
• rezygnacja z napojów gazowanych i energetyzujących,
• właściwa higiena jamy ustnej (szczotkowanie zębów po każdym posiłku przez 2-3 minuty z wykorzystaniem pasty z fluorem oraz szczoteczki o miękkim włosiu),
• odczekanie z myciem zębów po zjedzeniu kwaśnych produktów około 20 minut (zmiękczone szkliwo mogłoby zostać dodatkowo uszkodzone),
• żucie bezcukrowej gumy,
• leczenie chorób nadrzędnych,
• stosowanie substytutów śliny w przypadku problemów z produkcją naturalnej śliny.
Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas tegorocznej edycji Endomeetingu.
AF
Fot. aleksandra85foto, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Zgodnie z ostatnimi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Endodontycznego, wskazania do biologicznego leczenia miazgi znacząco się poszerzyły. To wszystko dzięki doskonałym materiałom - mówi dr Aleksandra Łyżwińska, prowadząca kursy z odbudowy zębów...
Ważnym składnikiem tkanek twardych jest hydroksyapatyt, a największe jego stężenie znaleźć można w szkliwie zębów. Ponieważ nieprawidłowo przebiegająca mineralizacja hydroksyapatytu może być przyczyną m.in. próchnicy zębów, zjawisko to wciąż znajduje...
Samorząd lekarski ma wiele uwag dotyczących projektu rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, dotyczącego obowiązku doskonalenia zawodowego lekarzy i lekarzy dentystów. Zdaniem Naczelnej Rady Lekarskiej doprecyzować należy wiele szczegółów związanych z p...
Zgodnie z projektem rozporządzenia ministra zdrowia, od 1 lipca 2020 r. lekarz i lekarz dentysta na stażu podyplomowym będzie otrzymywał wynagrodzenie w kwocie 2900 zł brutto. NIL domaga się podwyższenia tej kwoty. Zgodnie z projektem rozporządzenia...
Poseł Kazimierz Matuszny skierował do ministra zdrowia interpelację, w której pyta o planowane i realizowane działania z zakresu profilaktyki stomatologicznej dla dzieci i młodzieży. Według posła, profilaktyka chorób zębów i przyzębia jest bardzo wa...
Jakie mogą być konsekwencje pojawiania się kolejnych mutacji COVID-19? Czy przy ich specyfice (m.in. większa łatwość zakażenia, wyższa śmiertelność) mogą one „storpedować" proces pokonywania pandemii, związany z akcją szczepień? To pytanie stawiamy d...
Erozja zębów jest coraz bardziej powszechnym problemem, z którym w swojej praktyce spotykają się stomatolodzy, a także przedmiotem szeroko zakrojonych badań. W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono poziom wiedzy w tym zakresie reprezento...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Rzecznik Praw Pacjenta opublikował sprawozdanie dotyczące działalności Telefonicznej Informacji Pacjenta w 2021 r. W jej ramach odebrano 133 tys. połączeń. 1,8% zgłoszeń dotyczyło nieprawidłowości w leczeniu stomatologicznym. Bezpłatna infolinia dla...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...