Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?
Kwasowa erozja szkliwa – jakie są metody jej zapobiegania?
Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia kwasowej erozji szkliwa.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, kwasowa erozja szkliwa może dotyczyć nawet 30% polskiego społeczeństwa, choć częstotliwość jej występowania jest zależna od wieku pacjentów.
Najczęstszą przyczyną schorzenia jest szkodliwe działanie kwasów. Długotrwała ekspozycja zębów na ich działanie sprawia, że szkliwo staje się bardziej miękkie, kruche i podatne na uszkodzenia. W literaturze wyróżnia się trzy stadia kwasowej erozji szkliwa: początkowe, zaawansowane i ciężkie. Jej głównym objawem jest nadwrażliwość zębów, a także zmiany w wyglądzie szkliwa, widoczne najpierw pod mikroskopem, a później także gołym okiem.
Kwasy, które niszczą strukturę szkliwa zazwyczaj zawarte są w żywności. Produktami zawierającymi ich największe ilości są m.in. niektóre owoce (cytrusy, truskawki, porzeczki, rabarbar) oraz wyprodukowane z nich soki, napoje energetyczne i gazowane, a także ocet, gotowe marynaty i sosy oraz wino. Występowaniu kwasowej erozji szkliwa sprzyjają niektóre choroby ogólnoustrojowe (bulimia, anoreksja, refluks), ciąża i przyjmowanie leków wpływających na pracę ślinianek.
Kwasowa erozja szkliwa – zasady profilaktyki
Oczywiście spożywanie kwaśnych owoców czy sporadyczna lampka wina nie oznacza od razu, że pacjent jest skazany na kwasową erozję szkliwa. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, które znacznie minimalizują ryzyko wystąpienia choroby. Zalicza się do nich:
• płukanie ust wodą po zjedzeniu kwaśnych owoców,
• picie soków owocowych przez słomkę (w celu ograniczenia ich kontaktu z zębami),
• przeplatanie produktów o niskim pH z produktami o odczynie zasadowym (np. żucie sera podczas picia wina),
• rezygnacja z napojów gazowanych i energetyzujących,
• właściwa higiena jamy ustnej (szczotkowanie zębów po każdym posiłku przez 2-3 minuty z wykorzystaniem pasty z fluorem oraz szczoteczki o miękkim włosiu),
• odczekanie z myciem zębów po zjedzeniu kwaśnych produktów około 20 minut (zmiękczone szkliwo mogłoby zostać dodatkowo uszkodzone),
• żucie bezcukrowej gumy,
• leczenie chorób nadrzędnych,
• stosowanie substytutów śliny w przypadku problemów z produkcją naturalnej śliny.
Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas tegorocznej edycji Endomeetingu.
AF
Fot. aleksandra85foto, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W połowie sierpnia na Uniwersytecie stanu Maryland w Baltimore (USA) rozpoczęto badania kliniczne, które mają ocenić nową metodę przytwierdzania zamków ortodontycznych do zębów – bardziej przyjazną dla szkliwa i potencjalnie przełomową dla terapii or...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...
Erozja szkliwa – będąca procesem chemicznego rozpuszczania tkanek twardych bez udziału bakterii – jest jednym z istotnych problemów zdrowia jamy ustnej, z którym coraz częściej spotykają się profesjonaliści stomatologiczni. Choć do jej rozwoju najczę...
Erozja to proces stopniowej utraty tkanek twardych zębów na skutek miejscowego działania kwasów, które powoli rozpuszczają hydroksyapatyt, tworząc ubytki erozyjne. Do głównych przyczyn erozji zalicza się m.in. spożywanie dużych ilości napojów i pokar...
Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...
Hipoplazja szkliwa to zaburzenie rozwojowe zębów, charakteryzujące się niedostatecznym wykształceniem lub całkowitym brakiem szkliwa. Stan ten może prowadzić do zwiększonej wrażliwości zębów oraz ich podatności na uszkodzenia i próchnicę. Aby skutecz...
O domowych i gabinetowych metodach higienizacyjnych zapobiegających demineralizacji szkliwa u pacjentów ortodontycznych mówi dypl. hig. stom. Anna Drobkiewicz, od ponad 12 lat związana w pracy zawodowej z profilaktyką oraz ortodoncją, szkoleniowiec, ...
Periimplantitis to wywoływany przez infekcję bakteryjną przewlekły stan zapalny tkanek wokół implantu, który rozwija się wskutek nieprawidłowej higieny jamy ustnej, przeciążeń okluzyjnych lub predyspozycji pacjenta. Nieleczony może prowadzić do utrat...
Kontrola zakażeń w stomatologii w erze post-COVID, bioaerozole i transmisja drogą powietrzną w klinice stomatologicznej, środki ochrony osobistej wielokrotnego użytku w kontekście zrównoważonego rozwoju – m.in. artykuły o takiej tematyce znalazły się...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które służyło jako parking – szczątków króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwiło naukowcom przebadanie ...