Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów
Spis treści
Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej pojawiają się na powierzchniach policzkowych zębów. Profilaktyka schorzenia polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania kwaśnych potraw i napojów, a także stosowaniu produktów higienicznych z zawartością fluoru.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez prof. dr hab. Danutę Waszkiel z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, kwasowa erozja szkliwa dotyczy blisko 30% osób, choć jej występowanie jest zależne od wieku. Najniższy odsetek pacjentów z kwasową erozją szkliwa stwierdzono w grupie wiekowej 35-44 lata (6,11%), zaś najwyższy – w grupie wiekowej 18-24 lata (33,33%).
Erozja szkliwa – co to jest?
Stomatolodzy fachowo określają erozję szkliwa jako utratę tkanek twardych zęba, będącą efektem procesów chemicznych bez udziału drobnoustrojów. Mówiąc wprost – kwasowa erozja szkliwa to uszkodzenia zębów powstające na skutek niekorzystnego działania kwasów, pochodzących z produktów będących składnikami codziennej diety. Są to przede wszystkim soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy oraz jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Wszystkie one zawierają w sobie kwasy o pH poniżej 4,5 – jest to granica, poniżej której hydroksyapatyty, czyli związki chemiczne tworzące szkliwo, rozpuszczają się. Dodatkowo, uszkodzeniu może ulegać także zębina między- i okołokanalikowa.
Kwasowa erozja szkliwa – przyczyny
Warto też pamiętać, że niekiedy kwasowa erozja szkliwa bywa spowodowana chorobami ogólnoustrojowymi, które narażają zęby na długotrwały kontakt z kwasami lub objawiają się zaburzeniami w pracy ślinianek. Zaliczają się do nich: refluks żołądkowo-przełykowy, bulimia, cukrzyca, przewlekły alkoholizm, któremu towarzyszą wymioty, zaburzenia gospodarki wodnej organizmu oraz zmniejszone wydzielanie śliny na skutek przyjmowania niektórych leków (np. psychotropów).
Czym objawia się kwasowa erozja szkliwa?
Erozja szkliwa objawia się występowaniem charakterystycznych ubytków. Są one płaskie, gładkie i lśniące, rozszerzają się ku obwodowi zębów, ale nie obejmują ich brzegów siecznych, powierzchni stycznych oraz części przyszyjkowej. Zazwyczaj powstają na powierzchniach policzkowych lub przedsionkowych zębów siecznych i przedtrzonowych, rzadziej trzonowych. Dodatkowo, objawem kwasowej erozji szkliwa jest również nadwrażliwość zębów na zimne, gorące i kwaśne pokarmy.
Erozja szkliwa – profilaktyka
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że erozja szkliwa spowodowana działaniem kwasów jest nieodwracalna. Kluczem do zachowania zdrowia zębów jest więc właściwa profilaktyka. W pierwszej kolejności należy ograniczyć spożywanie produktów zawierających kwasy, choć oczywiście z umiarem, bo owoce i warzywa mają przecież mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. W trakcie posiłków warto więc przeplatać pokarmy o kwaśnym pH z tymi o pH zasadowym, a należą dni nich niegazowana woda, mleko, sery, ziemniaki, jaja, zboża i jogurty naturalne. Bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnego posiłku nie wolno również myć zębów – szczotkowanie mogłoby bowiem jeszcze bardziej uszkodzić szkliwo. Najlepiej jest odczekać około 30 minut i dopiero później umyć zęby. Dodatkowo, pasty do zębów oraz płyny do płukania ust stosowane do codziennej higieny powinny zawierać w swoim składzie fluor. Dwa razy do roku należy również zgłaszać się do dentysty w celu przeprowadzenia zabiegów miejscowej fluoryzacji.
Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.
AF
Fot. miradeshazer, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Dokładnie za tydzień – we wtorek 18 kwietnia o godz. 20:00 – hig. stom. Karolina Kopciewicz-Kozicka podczas organizowanego przez firmę Philips Sonicare webinaru przedstawi najważniejsze wytyczne i standardy opieki stomatologicznej nad kobietami w cią...
O domowych i gabinetowych metodach higienizacyjnych zapobiegających demineralizacji szkliwa u pacjentów ortodontycznych mówi dypl. hig. stom. Anna Drobkiewicz, od ponad 12 lat związana w pracy zawodowej z profilaktyką oraz ortodoncją, szkoleniowiec, ...
Zgodnie z ustawą o niektórych zawodach medycznych i opisanym w niej obowiązkiem doskonalenia zawodowego, każda higienistka stomatologiczna musi ukończyć w 5-letnim okresie rozliczeniowym kurs doskonalący. Jak długo będzie trwał taki kurs? Jakie zagad...
RTG zębów to jedno z najczęściej wykonywanych badań obrazowych w stomatologii, pozwalające lekarzom precyzyjnie diagnozować problemy z uzębieniem i planować odpowiednie leczenie. Kiedy wykonuje się RTG zębów, jak przebiega ten proces oraz jakie są ro...
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano wskazówki dla przedsiębiorców i usługodawców podlegających kontroli sanitarnej – zaliczają się do nich m.in. lekarze dentyści. GIS przypomina, kto może przeprowadzać kontrolę i czego można się...
Erozja szkliwa – będąca procesem chemicznego rozpuszczania tkanek twardych bez udziału bakterii – jest jednym z istotnych problemów zdrowia jamy ustnej, z którym coraz częściej spotykają się profesjonaliści stomatologiczni. Choć do jej rozwoju najczę...
Ekstrakcja to zabieg z zakresu chirurgii stomatologicznej, polegający na usunięciu zęba z zębodołu. Najczęściej wykonuje się ją w przypadku zębów mocno zniszczonych przez próchnicę, gdy nie ma możliwości ich skutecznego leczenia oraz odbudowy. Jakie ...
Wielu Polaków nie ma możliwości sfinansowania takich inwestycji, jak kupno mieszkania, budowa domu czy zakup samochodu własnymi środkami – pomocny może wówczas okazać się kredyt. Przed wzięciem kredytu warto jednak dowiedzieć, czym tak naprawdę jest ...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które służyło jako parking – szczątków króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwiło naukowcom przebadanie ...
Erozja to proces stopniowej utraty tkanek twardych zębów na skutek miejscowego działania kwasów, które powoli rozpuszczają hydroksyapatyt, tworząc ubytki erozyjne. Do głównych przyczyn erozji zalicza się m.in. spożywanie dużych ilości napojów i pokar...
Hipoplazja szkliwa to zaburzenie rozwojowe zębów, charakteryzujące się niedostatecznym wykształceniem lub całkowitym brakiem szkliwa. Stan ten może prowadzić do zwiększonej wrażliwości zębów oraz ich podatności na uszkodzenia i próchnicę. Aby skutecz...