Dobroczynny wpływ witaminy B6
Dobroczynny wpływ witaminy B6
Uzupełnianie diety witaminą B6 może mieć dobroczynny wpływ na płód dziecka.
Według badań organizacji Cochrane Collaboration witamina ta zażywana podczas ciąży może zapobiegać próchnicy u …nienarodzonego jeszcze dziecka. Badaniom poddano jednorazowo grupę 371 ciężarnych kobiet, którym podawano uzupełniające dawki pirodyksyny, znanej potocznie jako witamina B6.
Podawano ją w formie kapsułek oraz tabletek, gdyż uważa się, że witamina ta powoduje obniżoną skłonność do próchnicy zębów u ciężarnych kobiet. Witamina B6 stosowana w czasie ciąży ma pozytywny wpływ na rozwój centralnego układu nerwowego płodu u dziecka jak również dodatnio wpływa na rozwój komórek mózgowych I funkcji poznawczych. Może także zapobiegać próchnicy oraz chronić siatkę naczyniową łożyska.
Jednak przeprowadzający badania przestrzegają, że nie ma jeszcze wystarczających dowodów na działanie witaminy B6 w czasie trwania ciąży.
Jakkolwiek wyniki tego konkretnego badania wskazują, że działanie tej witaminy może mieć pozytywny wpływ na zwalczanie próchnicy.
źródło: American Dental Association
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...
Zakres zainteresowań zawodowych personelu stomatologicznego w ostatnich latach wciąż się poszerza. Dziś udzielamy pacjentom porad nie tylko na temat zdrowia i prawidłowej higieny jamy ustnej, ale też dzielimy się zaleceniami dotyczącymi aktywności fi...
Migrena zwykle objawia się uporczywymi atakami napadowego, pulsującego bólu głowy, które nasilają się podczas wykonywania rutynowych czynności i którym często towarzyszy nadwrażliwość na światło i hałas, niekiedy również nudności i wymioty. Jak wykaz...
Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...
Regularne uprawianie aktywności fizycznej pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się stanu zapalnego, to zaś zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju zapalenia przyzębia. Jednak, co oczywiste, nie każdy rodzaj aktywności fizycznej ma korzystny wpływ na org...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Zajady to uciążliwa przypadłość, która może mocno uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie. Pękające kąciki ust, bolesne ranki i uczucie pieczenia sprawiają, że jedzenie i mówienie stają się wyzwaniem. Na szczęście istnieje wiele skutecznych metod leczeni...
Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D opracowali naukowcy z zespołu nutrigenomiki w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Proponują podzielenie pacjentów na trzy grupy pod względem stopnia re...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Na zdrowie jamy ustnej wpływa wiele czynników – codzienna higiena, regularne wizyty u dentysty, a także odpowiednio zbilansowana dieta. Znajdujące się w produktach spożywczych witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrej kondycji z...
Szkorbut – znany od wieków jako choroba wyniszczająca marynarzy pozbawionych dostępu do świeżej żywności – jest obecnie dość rzadkim, ale nadal występującym problemem. Choroba ta wynika z długotrwałego braku witaminy C – niezbędnej substancji odgrywa...