Czerwone wino zapobiega próchnicy
Czerwone wino zapobiega próchnicy
Naukowcy z Madrytu oraz Zurychu przeprowadzili wspólne badania, które wskazują na to, że czerwone wino oraz ekstrakt z pestek winogron zapobiega próchnicy.
Choroby przyzębia oraz próchnica jest powodem utraty zębów przez około 60 – 90 procent ludności świata. Obie choroby poprzedza tworzenie się specyficznej warstwy bakteryjnej w jamie ustnej. Przeprowadzone badania pokazują, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron oraz wino może spowolnić rozwój bakterii odpowiedzialnych za choroby przyzębia oraz rozwój próchnicy.
Naukowy z Instytutu Badań Nauk o Żywności w Madrycie oraz Uniwersytetu Medycznego w Zurychu, przeprowadzili badania, które potwierdziły przeciwbakteryjne działanie czerwonego wina oraz jego dobry wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej. W czasie badań naukowcy wyróżnili 5 gatunków bakterii z którymi walczy czerwone wino: Actinomyces Oris Nucleatum, Fusobacterium, Streptococcus oralis, Streptococcus mutant, Veillonella Dispar.
Stosowany ekstrakt z pestek winogron był skuteczny przeciwko, F. nucleatum, S. oralis i A. Oris, a czerwone wino przeciwko, F. nucleatum i S. oralis. Obie substancje wykazały wysokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ubytki w zębach to coś, czego za wszelką cenę chcemy uniknąć. Nie są one w stanie naturalnie się zregenerować, a duża dziura może być bardzo bolesna. Jej konsekwencja to zazwyczaj drogie wypełnienie lub usunięcie całego zęba. A za to wszystko odpowi...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...
Sześć czaszek ze średniowiecznego cmentarza odkrytego przed kilkoma laty w Gliwicach zostanie przebadanych przez współczesnych dentystów w Katowicach z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu i technologii 3D. - Już dzisiaj możemy powiedzieć, że próchnic...
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Ministerstwo zdrowia realizuje program edukacyjno-profilaktyczny w zakresie próchnicy zębów. Jest on skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych z wybranych województw. Jego celem jest wzrost wiedzy na temat próchnicy i chorób jamy ustnej oraz spos...
Ruszył program profilaktyki próchnicy dla młodzieży w wieku 15-19 lat, uczęszczającej do szkoły branżowej, technikum, szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy, liceum ogólnokształcącego lub ogólnokształcącej szkoły artystycznej – pod warunkiem, ż...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...