Czerwone wino zapobiega próchnicy
Czerwone wino zapobiega próchnicy
Naukowcy z Madrytu oraz Zurychu przeprowadzili wspólne badania, które wskazują na to, że czerwone wino oraz ekstrakt z pestek winogron zapobiega próchnicy.
Choroby przyzębia oraz próchnica jest powodem utraty zębów przez około 60 – 90 procent ludności świata. Obie choroby poprzedza tworzenie się specyficznej warstwy bakteryjnej w jamie ustnej. Przeprowadzone badania pokazują, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron oraz wino może spowolnić rozwój bakterii odpowiedzialnych za choroby przyzębia oraz rozwój próchnicy.
Naukowy z Instytutu Badań Nauk o Żywności w Madrycie oraz Uniwersytetu Medycznego w Zurychu, przeprowadzili badania, które potwierdziły przeciwbakteryjne działanie czerwonego wina oraz jego dobry wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej. W czasie badań naukowcy wyróżnili 5 gatunków bakterii z którymi walczy czerwone wino: Actinomyces Oris Nucleatum, Fusobacterium, Streptococcus oralis, Streptococcus mutant, Veillonella Dispar.
Stosowany ekstrakt z pestek winogron był skuteczny przeciwko, F. nucleatum, S. oralis i A. Oris, a czerwone wino przeciwko, F. nucleatum i S. oralis. Obie substancje wykazały wysokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...
Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Zaczerwienienie dziąseł u dziecka to sygnał, którego rodzice nie powinni ignorować. Choć niekiedy jest to objaw naturalnych, fizjologicznych procesów – takich jak ząbkowanie, może on również wskazywać na rozwijający się stan zapalny. Warto więc znać ...