Co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby
Co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby
Odpowiednia higiena jamy ustnej i regularne wizyty u stomatologa to tylko część zadań do wykonania w walce o śnieżnobiały uśmiech. Równie istotna jest właściwa dieta. Podpowiadamy co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby.
Większość z nas wie, jakie produkty w niekorzystny sposób wpływają na zęby – od najmłodszych lat dzieciom wpaja się, że częste jedzenie cukierków, batonów, czekolady czy chipsów powoduje próchnicę. Zdecydowanie mniej mówi się o tym, co jeść, aby przez długie lata cieszyć się pięknym, zdrowym uśmiechem.
Nieoceniony wapń
Niezbędnym budulcem zębów oraz składnikiem mającym wpływ na ich strukturę jest wapń. Niedobór tego cennego pierwiastka może powodować częste ukruszenia i złamania zębów, a także próchnicę. Duże ilości wapnia zawiera mleko oraz jego przetwory: jogurt, kefir, maślanka, twaróg oraz ser żółty. Ten ostatni jest polecany z jeszcze jednego względu – żucie żółtego sera zwiększa pH płytki nazębnej i tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy. Dzieje się tak dlatego, że znajdujące się w żółtym serze substancje stymulują produkcję śliny.
Witaminy dla zdrowia zębów
Aby organizm funkcjonował w sposób prawidłowy, konieczne jest dostarczanie mu w postaci pożywienia wszystkich niezbędnych witamin. Niektóre z nich w znacznym stopniu przyczyniają się do zdrowia oraz pięknego wyglądu jamy ustnej. I tak tłuste ryby morskie, przede wszystkim łosoś, tuńczyk i makrela, są bogatym źródłem witaminy D, zwiększającej wchłanianie wapnia przez organizm oraz wpływającej na prawidłową mineralizację szkliwa. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych słodka marchew zawiera duże ilości witaminy A, która wzmacnia dziąsła i mineralizuje zęby. Co więcej, częste chrupanie marchewki stymuluje produkcję zabijającej bakterie śliny. Z kolei świeża papryka, która najsmaczniejsza jest późnym latem i wczesną jesienią, zawiera duże ilości witaminy C zabijającej bakterie, zapobiegającej odsłanianiu się szyjek zębowych oraz krwawieniom z dziąseł.
Ostrożnie z fluorem
Fluor ma nieocenione znaczenie dla zdrowia zębów: wspomaga mineralizację szkliwa, zapobiega próchnicy, działa antybakteryjnie oraz hamuje aktywność szkodliwych dla szkliwa kwasów. Bogatym źródłem fluoru jest zielona herbata (jak wyliczyli naukowcy, jedna filiżanka zielonej herbaty zawiera około 0,3 mg fluoru) oraz soja. Należy jednak pamiętać, że fluor znajduje się także w paście do zębów oraz wodzie mineralnej, a nadmiar tego pierwiastka powoduje chorobę zwaną fluorozą, która prowadzi do tworzenia się na zębach nieestetycznych przebarwień.
Naturalne wybielanie i ochrona dziąseł
Dla zdrowia i pięknego wyglądu zębów warto także spożywać inne produkty. Truskawki są cennym źródłem kwasu jabłkowego, będącego składnikiem past wybielających. Ponadto, ich regularne spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego. Brokuł zawiera duże ilości koenzymu Q10, który korzystnie wpływa na stan przyzębi oraz chroni dziąsła przed paradontozą. Z kolei jabłka zwalczają bakterie odpowiedzialne za tworzenie się próchnicy, zapobiegają chorobom dziąseł, a także odświeżają oddech.
AF
Fot. cocoparisienne, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Przyszłością stomatologii może być hodowla zębów z komórek macierzystych. Naukowcom udało się już stworzyć tzw. pąki zębowe, które po wszczepieniu mogłyby rosnąć i wyglądać jak zwykłe zęby. Dzięki wykorzystaniu komórek można będzie też zregenerować z...
Jedna z białoruskich firm farmaceutycznych planuje produkcję antykoronawirusowej pasty do zębów. Być może do produkcji trafi również płyn do płukania jamy ustnej o takich samych właściwościach – informuje strona internetowa Minsk Nowosti. Jama ustna...
Sezon wakacyjny powoli dobiega końca – przed nami ostatnie wyjazdy zanim dzieci znów zasiądą do szkolnych ławek. Podczas letnich podróży pozwalamy sobie na więcej swobody i niestety częściej niż zazwyczaj zdarza nam się zrobić sobie przerwę od dobryc...
Tłusty czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Tłusty czwartek obchodzony w tym roku 11 lutego rozpoczyna ostatn...
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało o jak najszersze zapewnienie dostępności testów na obecność SARS-CoV-2 personelowi medycznemu w kraju. – Dostępność do tych testów powinna być powszechna w odniesieniu do personelu medycznego uczestnicz...
- Zęby szczotkujemy nie szybciej niż 15 minut po skończeniu posiłku. Bezcukrowa guma do żucia? Pewnie, ale nie dłużej niż kwadrans - oto porady nie tylko na Tłusty Czwartek lek. dent. Bartosza Siekierskiego. A tak właściwie to w jaki sposób cukier mo...
Szałwia to roślina, która od lat jest z powodzeniem wykorzystywana wspomagająco w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Suszone liście szałwii warto zawsze mieć w domowej apteczce – działa ona przeciwbólowo i antybakteryjnie, więc jest nieoceniona w tera...
– Social media to narzędzia, które pozwalają budować wizerunek lekarza dentysty zarówno w stosunku do pacjentów, jak i innych lekarzy – mówiła podczas sobotniego webinaru „Jak Cię widzą, tak Cię piszą” lek. dent. Anna Kuśnierczak, znana również jako ...
Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...
Zachodniopomorski oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia opublikował czwarte już wydanie poradnika stomatologicznego dla dzieci i kobiet w ciąży.Poradnik "Aby zdrowy uśmiech mieć, trzeba tylko chcieć" zawiera najważniejsze zalecenia w kierunk...
Rolę witaminy D w organizmie człowieka sprowadza się często jedynie do udziału w procesach wzrostu i mineralizacji kości. Jej funkcje biologiczne są o wiele szersze i dotyczą również aspektów ważnych w codziennej pracy lekarzy stomatologów. Między in...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji