Bakterie bytujące w jamie ustnej mogą wpływać na rozwój ropni mózgu
Bakterie bytujące w jamie ustnej mogą wpływać na rozwój ropni mózgu
Spis treści
Badanie prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Plymouth i University Hospitals Plymouth NHS Trust (Wielka Brytania) poddało ocenie związek jaki zachodzi pomiędzy bakteriami bytującymi w jamie ustnej, przede wszystkim Streptococcus anginosus, a rozwojem ropni mózgu. Artykuł został opublikowany w czasopiśmie naukowym „Journal of Dentistry”.
Ropień mózgu (łac. abscessus cerebri) to ropne zakażenie ośrodkowego układu nerwowego. Abscessus cerebri klinicznie objawia się jako wyraźnie odgraniczone zbiorowisko ropy w tkance mózgowej i zwykle powoduje objawy neurologiczne. Jest to stan zagrażający życiu (bardzo wysoka śmiertelność w przypadku niepodjęcia leczenia), dlatego wymaga pilnej interwencji neurochirurgicznej.
Ocena stanu 87 pacjentów z abscessus cerebri
W ramach prowadzonego badania naukowcy z Wielkiej Brytanii poddali ocenie dokumentację 87 hospitalizowanych pacjentów z ropniami mózgu. Poprzez analizę próbek ropni badacze zebrali dane mikrobiologiczne. Odkryli, że u 52 pacjentów, którzy nie mieli zdiagnozowanej przyczyny ropnia mózgu, trzykrotnie częściej wykrywano bakterie obecne przede wszystkim w jamie ustnej.
Zespół badaczy z Plymouth w szczególności odnotował obecność bakterii z gatunku Streptococcus anginosus. Jak podano w pracy, bakteria ta może prowadzić do zapalenia gardła, bakteriemii oraz infekcji w narządach wewnętrznych, takich jak mózg, płuca czy wątroba. Jak zauważyli autorzy, Streptococcus anginosus często występuje w ropniach zębowych.
„Zaskakująco częsta obecność bakterii z jamy ustnej w ropniach mózgu”
W rozmowie z serwisem EurekaAlert! główna autorka pracy dr Holly Roy z Oddziału Neurochirurgii Szpitala Uniwersyteckiego Plymouth NHS Trust powiedziała: – Podczas gdy wiele potencjalnych przyczyn ropni mózgu jest dobrze poznanych, źródło infekcji często pozostaje klinicznie niezidentyfikowane. Jednak zaskakujące było częste znajdowanie w ropniach mózgu bakterii występujących w jamie ustnej. Podkreśla to znaczenie stosowania bardziej czułych technik oceny stanu jamy ustnej jako potencjalnego źródła bakterii u pacjentów z ropniami mózgu, jak również znaczenie poprawy opieki stomatologicznej i ogólnie higieny jamy ustnej.
Trwające badania są prowadzone w ramach uniwersyteckiej grupy badawczej Oral Microbiome Research Group. Ma ona na celu zbadanie związku pomiędzy mikrobami jamy ustnej a różnymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi oraz neurologicznymi.
– Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele – zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina – zapomina się o ogólnych badaniach krwi, morfologii, OB, poziomie witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza i poziomie witaminy D3, bardzo istotnego składnika dla gojenia kości – mówi dr hab. n. med. Maciej Czerniuk. – U pacjentów z niedoborem witaminy D3 próby leczenia implantologicznego w większości z góry skazane są na niepowodzenie – nie dlatego, że my chirurdzy postępujemy w sposób niewłaściwy, a dlatego że warunki do gojenia są ograniczone – dodaje.
T.H.
źródła: https://www.the-dentist.co.uk/content/news/oral-bacteria-and-brain-abscesses-linked
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300571222004183?via%3Dihub
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Chociaż próchnicy można w większości przypadków zapobiegać, pozostaje ona jedną z najczęstszych chorób przewlekłych u dzieci na całym świecie, szczególnie w krajach rozwijających się. Nieleczone ubytki są nie tylko źródłem bólu, ale mogą też negatywn...
Przegląd opracowany przez autorów z Uniwersytetu Kampanii im. Luigiego Vanvitelliego w Neapolu potwierdza, że symptomy celiakii manifestują się również w jamie ustnej. W uwzględnionych w przeglądzie artykułach szczególnie często opisywano nawracające...
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts poinformowali na łamach pisma „Frontiers in Microbiology”, że zaburzenia w mikrobiomie jamy ustnej mogą wpływać na ostrzejszy przebieg COVID-19. Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts przeprowadzili badania na gr...
Zbliżają się jesienne chłody oraz infekcje związane ze spadkiem odporności. Z doświadczenia wiemy, że jest to czas wzmożonych wizyt w gabinetach dentystycznych pacjentów, u których uaktywniają się stany zapalne w obrębie jamy ustnej i twarzoczaszki. ...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...
Z artykułu opublikowanego w „International Journal of Radiation, Oncology, Biology, Physics” wynika, że osoby, u których w dzieciństwie w leczeniu nowotworu w obszarze głowy i szyi stosowano radioterapię, są w większym stopniu narażone na ryzyko wyst...
Z opisu przypadku opublikowanego w portalu medycznym „BMC Oral Health” wynika, że u 7-letniego chłopca z wrodzoną siniczą wadą serca rozwinęły się liczne ropnie mózgu wywołane przez zapalenie tkanek okołowierzchołkowych w zębach mlecznych. – W omawi...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, skład mikrobiomu ludzkiego organizmu – w tym mikrobiomu jamy ustnej – może mieć wpływ na powstawanie kamieni nerkowych. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma „Microbiome”. ...