Owocowe soczki nie tak zdrowe
Owocowe soczki nie tak zdrowe
Od zawsze soczki owocowe były uważane za zdrowe dla naszych pociech. Nie jest tak do końca o czym mówią m.in. amerykańscy dentyści.
Chodzi głownie o soczki kwaśne i zagęszczone, które maja kontakt z ząbkami dziecka.
Codzienny kontakt uzębienia z takimi soczkami prowadzić może do erozji szkliwa. Przez to zęby stają się bardziej wrażliwe oraz łatwiej się kruszą.
Co ciekawe, powyższe dotyczy również napojów dietetycznych, które choć nie zawierają cukrów, również mogą rozpuszczać szkliwo.
– Jakkolwiek rodzice sądzą, że robią dla swoich dzieci coś dobrego, podając im zdrowe napoje, zawarty w nich kwas niszczy szkliwo – powiedział amerykański dentysta dr Stemner.
– Obserwuję coraz więcej dzieci, których zęby zostały zniszczone właśnie w ten sposób – dodaje.
Oczywiście najlepsza rada to ograniczenie podawania dzieciom takich soków. Jak twierdzi dentysta, optymalna ilość takiego napoju dla dziecka to jedna szklanka dziennie.
Zaleca też rodzicom, aby podawali kwaśne napoje jednocześnie z posiłkami.
Kolejna dobra rada to dawanie dzieciom słomki, tak aby pijąc przez nią ograniczali kontakt napoju ze szkliwem.
Oczywiście rodzicom zaleca się aby pilnowali regularnego i dokładnego mycia zębów u swoich pociech, najlepiej z pastą z fluorem przeznaczoną dla dzieci.
Jeśli chodzi zaś o samo szorowanie zębów po spożyciu soków, to najlepiej odczekać z tym pół godziny a dopiero potem chwytać za szczoteczkę.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...
Zakończyła się II edycja programu edukacyjnego „Mam zdrowe zęby”, realizowanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną w województwie wielkopolskim. W ramach programu odbywały się zajęcia edukacyjne z instruktażem prawidłowego szczotkowania zębów dla uc...
Na zdrowie jamy ustnej wpływa wiele czynników – codzienna higiena, regularne wizyty u dentysty, a także odpowiednio zbilansowana dieta. Znajdujące się w produktach spożywczych witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrej kondycji z...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Zdrowa jama ustna to nie tylko zdrowe zęby bez ubytków próchnicowych. Kluczowym elementem dobrej kondycji jamy ustnej są również zdrowe dziąsła, którym podczas codziennej higieny zazwyczaj poświęca się o wiele mniej czasu i uwagi niż zębom. Czy jedna...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...