#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ
#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.
W najbliższą sobotę od 9:00 do 14:00 w siedzibach poszczególnych oddziałów NFZ-u zaproszeni specjaliści będą udzielać porad i informacji na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz szkodliwości nadużywania cukru i słodkich napojów. Osoby, które pojawią się tego dnia w siedzibach NFZ-u, będą mogły zbadać sobie poziom glukozy we krwi, zmierzyć masę i skład ciała, a także ciśnienie. Dowiedzą się także, jak wyeliminować lub ograniczyć spożywanie słodkich produktów.
W Bydgoszczy oraz w Łodzi pojawi się dentobus. Dzieci i młodzież, za zgodą rodzica lub pod jego opieką, będą mogły skorzystać z badania stomatologicznego w mobilnym gabinecie stomatologicznym. W Zielonej Górze odbędą się także pogadanki o szkodliwości nadmiaru słodyczy i słodkich napojów dla zdrowia zębów.
Dokładny harmonogram dnia otwartego oraz adresy miejsc, w których odbędą się badania, znaleźć można na stronie -> http://nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/niecukrz-cukier-szkodzi-dzien-otwarty-w-ow-nfz,355.html.
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.
AF
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badania opublikowane w „Journal of Periodontal Research” wskazują, że warunki mikrograwitacji – takie jak te, których doświadczają astronauci przebywający w przestrzeni kosmicznej – mogą znacząco przyspieszać rozwój zapalenia przyzębia. Naukowcy dowo...
Powszechnie wiadomo, że alkohol pity w zbyt dużych ilościach wywiera negatywny wpływ na zdrowie spożywających go osób – i to bez względu na wiek. W badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych przyjrzano się wpływowi alkoholu na zdrowie osób z róż...
– Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził bezpieczeństwo aspartamu i w najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej lub zmianę warunków j...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Nawet okazjonalne palenie jednego lub dwóch papierosów dziennie przed ciążą lub w jej trakcie może spowodować poważne problemy zdrowotne u noworodka. Wskazuje na to badanie, którego wyniki zostały opublikowane w sierpniu w czasopiśmie naukowym „Journ...
Fluor od lat odgrywa kluczową rolę w profilaktyce próchnicy, jednak w pewnych sytuacjach jego nadmiar może prowadzić do określonych konsekwencji zdrowotnych. Jednym z najczęstszych skutków nadmiernej ekspozycji na fluor w okresie rozwoju zębów jest f...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
Rodzice mają wpływ na większość czynników, które negatywnie wpływają na stan uzębienia dzieci. O jakie nawyki żywieniowe i higieniczne warto dbać od najmłodszych lat? Niektóre porady mogą Cię zaskoczyć! Nadmiar cukru w codziennej diecie Cukry prost...
Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...
Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...