Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Ponad 90% polskich dzieci w wieku szkolnym cierpi na próchnicę zębów. Jednocześnie dietetycy obserwują gwałtowny wzrost otyłości, dotykający najmłodsze pokolenie Polaków.
Dane statystyczne ujawniają smutną prawdę – liczba dzieci, które cierpią na próchnicę i otyłość stale rośnie. Prawie 60 procent trzylatków ma próchnicę, w wieku 6 lat problem ten dotyczy 85 procent maluchów. Z upływem lat jest coraz gorzej – prawie 93 procent uczniów i nastolatków ma zęby wymagające szybkiej interwencji dentysty. Natomiast z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że 8,3 procent chłopców w wieku 13–15 lat cierpi nadwagę, a 3,3 procent jest nadmiernie otyłych. Jeszcze gorzej problem otyłości wygląda u dziewcząt: 9,2 procent z nich cierpi na nadwagę, a 5,7 procent na znaczną otyłość. Dane te plasują nas na 7 miejscu pośród 39 krajów Europy i Ameryki uczestniczących w badaniu. Ponadto badania prof. J. Charzewskiej i współpracowników (Instytut Żywności i Żywienia), wykazały, że przez ostatnie 30 lat w przedziale wiekowym 11–15 lat nastąpił 3-krotny wzrost otyłości wśród chłopców i aż 10-krotny wśród dziewcząt. Sytuacja z roku na rok staje się więc coraz gorsza i wymaga przedsięwzięcia szybkich środków zaradczych.
Próchnica i otyłość – zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do chorób cywilizacyjnych XXI wieku – niewątpliwie mają jeden wspólny mianownik: nieprawidłowe nawyki żywieniowe i obfitującą w cukier dietę. Dieta dziecka powinna zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe i umożliwią wzrost i rozwój organizmu. Produkty spożywcze i napoje o dużej wartości energetycznej, a małej wartości odżywczej, powinny stanowić jedynie sporadyczny dodatek do prawidłowo zbilansowanej diety.
Zdaniem WHO, najczęstsze błędy w żywieniu dzieci polegają na:
– zbyt wczesnym wprowadzaniu produktów zbożowych, mięsa i słodzonych napojów do diety niemowlęcia;
– zbyt małym i zmniejszającym się wraz z wiekiem spożyciem żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców (głównym warzywem polskich nastolatków stają się ziemniaki w postaci frytek);
– zbyt wczesnym wprowadzaniu słodyczy do diety dziecka – w wieku 19-24 miesięcy około 60% dzieci spożywa ciastka, 20% – inne słodycze, a 44% – słodzone napoje;
– nieregularnym spożywaniu śniadań, zwiększeniu ilości kalorii pochodzących z przekąsek, zwiększeniu spożycia produktów o małej wartości odżywczej, nadmiernym zwiększaniu porcji posiłków, zwiększeniu spożycia napojów słodzonych, zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych, owoców i warzyw (z wyjątkiem ziemniaków) przez starsze dzieci;
– nadmiernym spożyciu cukru, szczególnie przez dzieci w wieku przedszkolnym;
– spożywaniu zbyt małej ilości pierwiastków śladowych, wapnia i potasu, a zbyt dużej ilości sodu w stosunku do zalecanych ilości.
B. Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Proteza zębowa George'a Washingtona, rzymskie narzędzia dentystyczne, zęby prehistorycznych dinozaurów, stare plakaty poświęcone higienie jamy ustnej - to tylko niektóre eksponaty, które można obejrzeć w amerykańskim muzeum poświęconym historii denty...
Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego i Uniwersytetu Południowej Florydy przeprowadzili dokładne badania dotyczące ofiodona - drapieżnej ryby występującej w Pacyfiku, która - jak się okazuje - ma 555 zębów i codziennie wymienia ich 20. Ofiodon (O...
Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wzrasta liczba zgonów spowodowanych wirusowym zapaleniem wątroby (WZW). Choroba ta powoduje co roku około 1,3 mln zgonów i jest tym samym drugą chorobą zakaźną – po gruźlicy – obarczoną największym ...
Liczba przyjęć do szpitali związanych z paleniem tytoniu wzrosła w Anglii w latach 2022-2023 o prawie 5% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wciąż jednak liczba hospitalizowanych palaczy pozostaje niższa niż przed pandemią COVID-19. Najnowsze statysty...
Wyspecjalizowane i dostępne ośrodki leczenia, kompleksowe diagnozy, przeciwdziałanie niedożywieniu pacjentów – tylko w ten sposób, zdaniem lekarzy, możemy powstrzymać prawdziwą „epidemię” nowotworów. Każdego roku w Polsce nawet 170 tys. osób dowiaduj...
Badanie przeprowadzone w październiku tego roku w Stanach Zjednoczonych wykazało, że większość, bo prawie sześciu na dziesięciu pacjentów jest bardziej skłonnych zaufać swojemu stomatologowi, jeżeli w swojej pracy zawodowej wspiera się on sztuczną in...
Jak wynika z raportu firmy badawczej Allied Market Research, rynek bambusowych szczoteczek do zębów osiągnie do 2031 r. poziom 81,1 mln dolarów, rosnąc co roku o około 10,6%. Stomatologia rozwija się i zmienia nie tylko w kontekście narzędzi, sprzęt...
W ciągu dwóch tygodni częstość zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w wariancie omikron w Wielkopolsce wzrosła dziesięciokrotnie - ocenił Instytut Genetyki Człowieka PAN na podstawie analizy przypadków zakażeń, prowadzonej w Innowacyjnym Centrum Medycznym IGC ...
W Wielkiej Brytanii o dwie trzecie wzrosła liczba skarg dotyczących leczenia stomatologicznego w ramach Narodowej Służby Zdrowia (NHS). Najważniejszym powodem niezadowolenia jest to, że pacjenci nadal borykają się z trudnościami z dostępem do dentyst...
– W Polsce stosuje się około 2 razy więcej antybiotyków w przeliczeniu na mieszkańca niż w Szwecji czy Holandii. Mimo działań promujących racjonalną antybiotykoterapię, w naszym kraju zużycie antybiotyków oraz oporność bakterii stale rosną – mówi PAP...
Na wykopaliskach prowadzonych na starożytnym egipskim cmentarzu w Amarnie odkryto szczątki kobiety pochowanej około 3000 lat temu – w jej miednicy naukowcy znaleźli potworniaka, czyli guza jajnika z dwoma znajdującymi się wewnątrz zębami. Jest to naj...