Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Dwudniowy atak cukru

Publikacja:
Dwudniowy atak cukru

Dwudniowy atak cukru

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W Polsce jest podobnie: makowce, pierniki, kutia, ciasteczka maczane w miodzie, gorąca czekolada, ciasteczka z cynamonem, serniki i pączki – wszystkie te delicje rzeczywiście zawierają mnóstwo cukru, który nie jest zbyt zdrowy dla naszych zębów. Jednak w Święta liczy się przede wszystkim tradycja, a nie rygorystyczne zalecenia dietetyczne. Dlatego cieszmy się smakiem świątecznych pierników i makowców, ale pamiętajmy o prawidłowej higienie jamy ustnej!

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. Ciekawe jednak, iż w podobnym tonie wypowiadają się stomatolodzy z Portugalii, Szwecji, Litwy, Kanady, Argentyny czy Nowej Zelandii, nie wspominając o polskich dentystach. Wydaje się więc, że w święta Bożego Narodzenia – niezależnie od kręgu kulturowego, kraju czy kontynentu – zapominamy o dietetycznych i zdrowotnych ograniczeniach i bez umiaru pałaszujemy świąteczne słodkości.

Postanowiliśmy sprawdzić, jakie potrawy goszczą na wigilijnych stołach w różnych częściach świata i czy rzeczywiście zagrażają zdrowiu naszych zębów.

Norwegia

słodyczePodczas wieczerzy wigilijnej głównym daniem są żeberka wieprzowe lub baranina podawana z „surkal” – przystawką z drobno posiekanej białej lub czerwonej kapusty z dodatkiem kminku lub octu. Dużą popularnością cieszą się dania rybne, szczególnie z dorsza i halibuta. Tradycyjną wigilijną potrawą jest „lutefisk” – sztokfisz namoczony w wodzie z sodą, a następnie gotowany lub opiekany na grillu. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć szafranowych bułeczek i cynamonowych pierniczków oraz „Kransekake” – migdałowego ciasta w kształcie pierścienia, składającego się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Inną popularną potrawą jest „riskrem” – kaszka ryżowa z bitą śmietaną i jagodowym sosem oraz ciasteczka z marcepanu w kształcie świnki.

Grecja

Najważniejsze danie podczas wigilijnej kolacji stanowi jagnięcina lub wieprzowina, pieczona w piecu lub na otwartym ruszcie, w towarzystwie sałatek i warzyw. W ramach deseru podawane są różne słodycze: baklawa, „melomakarona” (ciasteczka orzechowe maczane w miodzie) oraz „kourambiedes” – białe ciasteczka posypane cukrem-pudrem.

Austria

W zależności od regionu, głównym daniem wigilijnym jest smażony karp lub pieczona kaczka. Do świątecznych przysmaków należą także pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. Natomiast dzieci chętnie podjadają słodkie ozdoby, które wcześniej dekorowały choinkę: czekoladki wypełnione likierem lub galaretką, bezy w kształcie gwiazdek lub choinek.

Rumunia

Tradycyjną wigilijną potrawą jest pieczony prosiak, gołąbki z mięsem i specjalnie wędzona słonina. Królują także świńskie ozory w galarecie i pasztet z wieprzowych podrobów. Na deser podaje się „cozonac” – chleb na słodko z dodatkiem owoców oraz „gogosi” – domowe pączki oraz serniki z rodzynkami.

słodyczKraje Ameryki Południowej

W Argentynie każdy z uczestników przynosi przygotowane przez siebie danie. Na stole zjawiają się potrawy z kurczaka, sałatki, lody i słodycze. W Hondurasie i Dominikanie ozdobą stołu jest pieczony świński udziec, popijany specjalnym wigilijnym napojem na bazie wódki, mleka i jajek. Podobny napój, jednak z dodatkiem kawy i anyżu, podaje się w Chile i Boliwii, natomiast w Peru popija się potrawy gorącą czekoladą. W Boliwii dodatkowo serwuje się pikantną zupę przypominającą rosół. Z kolei w Meksyku na wigilijnym stole nie może zabraknąć indyka, wieprzowiny w sosie z mango czy kurczaka z chili i ananasem.

W niemal całej Ameryce Południowej świąteczne bożonarodzeniowe śniadanie jest tradycyjnie podawane na słodko. W tym dniu nie może zabraknąć gorącej czekolady, ciast, pączków, orzechów oraz „turrona” – krojonego w kostkę nugatu.

Japonia

Japońskie Święta Bożego Narodzenia są przede wszystkim imprezą komercyjną. W tym dniu Japończycy zapraszają ukochaną osobę na wigilijną kolacją do KFC (które tego dnia zarabiają ponad 20% swojego rocznego dochodu) i delektują się pieczonym kurczakiem. Kupują też tzw. „kurisumasu keiki”, czyli przeraźliwie słodkie, tortowe ciasto, pięknie udekorowane i oblane grubą warstwą czekolady.

Kraje prawosławne

W krajach prawosławnych wigilijna wieczerza nie może się obejść bez kutii, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć „prosfory”, czyli poświęconego chleba ofiarnego oraz kompotu z suszu, tzw. „wzwaru”, Podczas prawosławnej wigilii podawane są również ryby oraz różnego rodzaju potrawy, których składnikami są kasze i olej (na Ukrainie są to np. gołąbki z kaszą gryczaną).

Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia składa zespół redakcyjny Dentonetu!


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Choroby układu krążenia: szkodliwy nadmiar i brak cukru Lekarz

Wbrew temu, co głosił najsłynniejszy slogan reklamowy międzywojennej Polski, cukier nie krzepi, a raczej pozbawia zdrowia. Okazuje się jednak, że także całkowita eliminacja cukru z diety jest niekorzystna dla zdrowia. Znajduje to potwierdzenie w bada...

guma bez cukru
UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii Lekarz

Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

grizzly
USA: lekarz dentysta przeżył atak niedźwiedzia grizzly Lekarz

Jak podają lokalne media, lekarz stomatolog z amerykańskiego stanu Wyoming, który przypadkowo postrzelił się w nogę odpierając atak niedźwiedzia grizzly, wraca w domu do zdrowia po odniesionych obrażeniach. Przed zmierzchem 21 października dentysta...

slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

cukier1
Przeciętny Polak zjada 45 kg cukru rocznie Lekarz

Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...

atak serca
University of Michigan: zdrowie przyzębia a atak serca Lekarz

Od dłuższego czasu nie budzi już wątpliwości relacja zachodząca między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnoustrojowym. Kolejnym potwierdzeniem tego związku jest badanie naukowców z University of Michigan (USA), w którym sprawdzono jak opieka period...

oliwki
Kwas elenolowy obniża poziom cukru we krwi Lekarz

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...