Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

Brak komentarzy | Publikacja:
WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) idzie na wojnę z producentami słodyczy oraz słodzonych napojów. O połowę obniża rekomendowaną dawkę spożycia cukru, wszystko po to, by walczyć z otyłością, cukrzycą i próchnicą przede wszystkim u dzieci. Rząd Polski chce nawet wprowadzić podatek od słodzonych napojów.

Od teraz WHO uznaje, że z cukru może pochodzić najwyżej 10 procent wszystkich kalorii, jakie zjadamy.  To oznacza, że dorosła kobieta o normalnej wadze może zjeść dziennie około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej).

Pozornie wydaje się to dużo, ale wystarczy, że wypijamy pół litra coli, by na cały dzień wyrobić normę cukru, zjemy 2 batony lub 2 odtłuszczone jogurty (jeden jogurt zawiera od 4-5 łyżeczek cukru). Według takich norm nie ma mowy o zjadaniu na święta wielkanocnych czekoladowych jajek, zajączków, babek, mazurków czy makowców.

WHO, ustalając nowe normy, oparło się nie na danych dotyczących otyłości, ale na wzroście rozwoju próchnicy. Badania przeprowadzone w Newcastle dowiodły, że zmniejszenie dziennego spożycia cukru do 5 procent (w ramach długofalowej diety) minimalizuje ryzyko rozwoju próchnicy.

Jak we wszystkim, tak i w spożywaniu cukru potrzebny jest złoty środek.Trudno odmówić sobie czasem czegoś słodkiego czy owoców, które naturalnie zawierają cukry. Co ważne, WHO wypowiada wojnę także „ukrytemu” cukrowi w różnych produktach. Tę regulację popiera rząd Polski, bo o ile jedząc batonika, spodziewamy się, że zawiera on cukier, o tyle nie spodziewamy się go w śledziach w occie.


W 2011 roku Polacy zjedli 39 kg cukru na głowę: w herbacie, napojach i hamburgerach. Przed wojną jedliśmy go 11 kg rocznie. Ale wtedy cukier był drogi.

 

KL


 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

Dentonet - kobiety wymagają większych dawek leków niż mężczyźni
Większe dawki leków stomatologicznych dla kobiet? Lekarz

Jak informuje Dental Tribune, badania naukowców z Japonii dowiodły, że w trakcie zabiegów stomatologicznych kobiety mogą wymagać większych dawek leków usypiających, uspokajających i znieczulających niż mężczyźni.Badania naukowe przeprowadzone u pacje...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Znana wysokość podatku od cukru, rada ministrów rozpatrzyła projekt Lekarz

Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

cukier - Dentonet.pl
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji