WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru
WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) idzie na wojnę z producentami słodyczy oraz słodzonych napojów. O połowę obniża rekomendowaną dawkę spożycia cukru, wszystko po to, by walczyć z otyłością, cukrzycą i próchnicą przede wszystkim u dzieci. Rząd Polski chce nawet wprowadzić podatek od słodzonych napojów.
Od teraz WHO uznaje, że z cukru może pochodzić najwyżej 10 procent wszystkich kalorii, jakie zjadamy. To oznacza, że dorosła kobieta o normalnej wadze może zjeść dziennie około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej).
Pozornie wydaje się to dużo, ale wystarczy, że wypijamy pół litra coli, by na cały dzień wyrobić normę cukru, zjemy 2 batony lub 2 odtłuszczone jogurty (jeden jogurt zawiera od 4-5 łyżeczek cukru). Według takich norm nie ma mowy o zjadaniu na święta wielkanocnych czekoladowych jajek, zajączków, babek, mazurków czy makowców.
WHO, ustalając nowe normy, oparło się nie na danych dotyczących otyłości, ale na wzroście rozwoju próchnicy. Badania przeprowadzone w Newcastle dowiodły, że zmniejszenie dziennego spożycia cukru do 5 procent (w ramach długofalowej diety) minimalizuje ryzyko rozwoju próchnicy.
Jak we wszystkim, tak i w spożywaniu cukru potrzebny jest złoty środek.Trudno odmówić sobie czasem czegoś słodkiego czy owoców, które naturalnie zawierają cukry. Co ważne, WHO wypowiada wojnę także „ukrytemu” cukrowi w różnych produktach. Tę regulację popiera rząd Polski, bo o ile jedząc batonika, spodziewamy się, że zawiera on cukier, o tyle nie spodziewamy się go w śledziach w occie.
W 2011 roku Polacy zjedli 39 kg cukru na głowę: w herbacie, napojach i hamburgerach. Przed wojną jedliśmy go 11 kg rocznie. Ale wtedy cukier był drogi.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Nie stwierdzono, żeby podwariant Omikrona BA.2 powodował inne objawy chorobowe. Wstępne ustalenia wskazują, że dawki przypominające szczepionek są skuteczne przeciwko BA.2 w takim samym stopniu, jak przeciwko BA.1 - oceniła prof. Agnieszka Szuster-Ci...
Z badania przeprowadzanego co roku przez firmę Delta Dental wynika, że po raz pierwszy od pięciu lat popularna w USA Wróżka Zębuszka zmniejszyła wypłaty za utracone przez dzieci mleczaki. Obecnie stawka wynosi średnio 5,84 dolara. Postać Wróżki Zębu...
We współczesnej stomatologii coraz częściej zauważa się korzystną rolę probiotyków w profilaktyce próchnicy, chorób przyzębia i błon śluzowych jamy ustnej, a także jako elementu wspomagającego leczenie różnego rodzaju schorzeń w obrębie jamy ustnej. ...
Zwracamy się z gorącym apelem do wszystkich, którzy wcześniej wykazali się odpowiedzialnością i przyjęli szczepionkę przeciwko COVID-19, o zaszczepienie się dawką przypominającą, gdy tylko stanie się to dla nich możliwe - czytamy w komunikacie zespoł...
Badanie, którego wyniki zostały opublikowane pod koniec października br. w „Journal of the American Dental Association” (JADA), potwierdza, że zaburzenia skroniowo-żuchwowe (TMD) mogą mieć istotny wpływ na jakość życia pacjenta wynikającą ze stanu zd...
Nawet jeśli jakieś osoby z grupy zdefiniowanej jako te z zaburzeniami odporności, wykształciły w pewnym stopniu odporność na koronawirusa, to przyjęcie przez nie trzeciej dawki im nie zaszkodzi, za to wzmocni ochronę – powiedział PAP prof. Krzysztof ...
Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień. Badacze z University of ...
Z najnowszego badania opracowanego przez Tony Blair Institute for Global Change wynika, że koszty otyłości obywateli Wielkiej Brytanii szacowane są obecnie na prawie 100 mld funtów szterlingów rocznie (równowartość 505 mld zł). Oznacza to zarazem, że...
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...
O skutki usuwania złamanych narzędzi endodontycznych dla zdrowia i utrzymania przy życiu zęba pytamy specjalistę w tym zakresie - lek. dent. Piotra Puchałę. Jak się jednak okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. - Ważne, by porozmawia...
Nadmierna suplementacja stała się ogromnym problemem, prowadzi do poważnych dolegliwości zdrowotnych, które mogą skutkować zagrożeniem życia. Pacjenci decydują się nawet na prawdziwie końskie dawki - przyjmowanie preparatów dla tych zwierząt - podkre...