Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

Brak komentarzy | Publikacja:
Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia i zaprezentowanego podczas konferencji prasowej w ministerstwie zdrowia.

Nadmierne spożycie cukru jest przyczyną m.in. próchnicy oraz otyłości, która według danych z 2016 roku dotyczy już 23% kobiet i 25% mężczyzn. Z kolei nadwaga jest problemem 53% kobiet i 68% mężczyzn. Wynika stąd, że aż 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Równie niepokojące są dane dotyczące dzieci i młodzieży do 20. roku życia – 44% chłopców i 25% dziewcząt ma nadwagę, z kolei otyłość dotyczy 13% chłopców i 5% dziewcząt.

Nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność na cukrzycę typu 2. Ryzyko zachorowania dla osób z BMI przekraczającym 35 kg/m2 jest 40-krotnie wyższe niż dla osób z BMI poniżej tego progu. W 65% przypadków cukrzyca typu 2 wynika z nadwagi, a w przypadku 13-16% populacji pacjentów dotyczy osób otyłych. W parze ze wzrastającą liczbą osób chorych na cukrzycę rosną koszty jej leczenia – wartość recept wystawionych z powodu cukrzycy w latach 2012-2017 wzrosła ogółem o ponad 373 mln zł.

Z nadwagą są związane też inne schorzenia, np. choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Stale wzrasta też liczba pacjentów leczonych z powodu bezdechu sennego – o 12,5 tysiąca w latach 2012-2017. Niepokoją statystki dotyczące rosnącej liczby dorosłych pacjentów cierpiących na nadciśnienie. W 2017 r. ponad milion dorosłych pacjentów korzystało ze świadczeń z powodu rozpoznanego nadciśnienia – to blisko o 200 tys. osób więcej niż w 2012 r.

Warto zauważyć, że przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także przedwcześnie umieramy. Szacuje się, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia takich napojów, żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku.

Według szacunków, w 2025 r. na leczenie chorób związanych z otyłością wydamy więcej o 0,3–1,0 mld zł niż w 2017 r. Prognozy mówią, że liczba dorosłych pacjentów, którym zostaną udzielone świadczenie, wzrośnie (względem 2017 r.) o 35% w przypadku osób cierpiących na cukrzycę i nadciśnienie, o 53% w przypadku chorujących na bezdech senny, o 14% w przypadku pacjentów z chorobami pęcherzyka i dróg żółciowych.

„Planuję Długie Życie”

Ministerstwo zdrowia podejmuje działania informacyjne, edukacyjne i promocyjne służące profilaktyce przeciwnowotworowej i kształtowaniu postaw prozdrowotnych. Ważnym elementem tych działań jest kampania społeczna „Planuję Długie Życie” realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych.

W związku z prowadzoną kampanią społeczną, ministerstwo przygotowało 8 spotów telewizyjnych i radiowych promujących profilaktykę nowotworową. – To jest kwestia trybu życia, świadomości, w jaki sposób powinniśmy postępować, aby zapewnić sobie długie i zdrowe życie – mówił minister zdrowia Łukasz Szumowski – Wiedząc to, przygotowaliśmy spoty promujące zdrowy tryb życia. Jest to bardzo istotne, ponieważ z raportu NFZ wiemy, ile płacimy za jednostki chorobowe, które są związane z niewłaściwym odżywaniem się i sposobem życia – dodał.  

– Leczenie zaburzeń w stawie skroniowo-żuchwowym jest trudne, skomplikowane, wymaga czasu i nie można iść na ustępstwa. Mówię o tym na bazie swojego dosyć dużego doświadczenia, bo pracuję tylko z takimi pacjentami – mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Michał Paulo.

AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

stres
Rośnie ryzyko depresji u pracowników medycznych Asysta

W okresie pandemii pracownicy służby zdrowia w USA borykają się z szeregiem wyzwań związanych ze zdrowiem psychicznym. Są m.in. narażeni na większe – niż ogół społeczeństwa – ryzyko wystąpienia depresji. Do takich wniosków doszedł zespół psycholożek ...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

ROZWIŃ WIĘCEJ
stłoczenia zębów - Dentonet.pl
Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów Lekarz

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

e-zwolnienia - Dentonet.pl
Zakład Ubezpieczeń Społecznych: liczba e-zwolnień wciąż rośnie Lekarz

Jak poinformował ZUS, liczba e-zwolnień wystawionych od 1 grudnia przekroczy już pół miliona. Zwolnienia papierowe nie sięgnęły progu 1%. Zakład przypomniał, że od grudnia tylko elektroniczne zwolnienia lekarskie są podstawą do wypłaty zasiłku chorob...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

sharon mccutcheon oKay0q7Pa30 unsplash
Apel Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego ws. cukrzycy dzieci Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne podaje, że liczba dzieci chorych na cukrzycę na świecie systematycznie rośnie. W Polsce jest podobnie, szczególnie wśród najmłodszych grup wiekowych 0-4 i 5-9 lat. Choroba ta, obok astmy oskrzelowej, jest najczęsts...

koronawirus - Dentonet.pl
COVID-19: na całym świecie rośnie liczba zgonów Lekarz

Po sześciu tygodniach spadków, w ostatnim tygodniu liczba zgonów spowodowanych koronawirusem na całym świecie wzrosła – podała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Według danych Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa, od początku pandemii wirus SARS-CoV-2 odpow...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji