Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

Rośnie spożycie cukru w Polsce – to przyczyna otyłości i cukrzycy

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia i zaprezentowanego podczas konferencji prasowej w ministerstwie zdrowia.

Nadmierne spożycie cukru jest przyczyną m.in. próchnicy oraz otyłości, która według danych z 2016 roku dotyczy już 23% kobiet i 25% mężczyzn. Z kolei nadwaga jest problemem 53% kobiet i 68% mężczyzn. Wynika stąd, że aż 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Równie niepokojące są dane dotyczące dzieci i młodzieży do 20. roku życia – 44% chłopców i 25% dziewcząt ma nadwagę, z kolei otyłość dotyczy 13% chłopców i 5% dziewcząt.

Nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność na cukrzycę typu 2. Ryzyko zachorowania dla osób z BMI przekraczającym 35 kg/m2 jest 40-krotnie wyższe niż dla osób z BMI poniżej tego progu. W 65% przypadków cukrzyca typu 2 wynika z nadwagi, a w przypadku 13-16% populacji pacjentów dotyczy osób otyłych. W parze ze wzrastającą liczbą osób chorych na cukrzycę rosną koszty jej leczenia – wartość recept wystawionych z powodu cukrzycy w latach 2012-2017 wzrosła ogółem o ponad 373 mln zł.

Z nadwagą są związane też inne schorzenia, np. choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Stale wzrasta też liczba pacjentów leczonych z powodu bezdechu sennego – o 12,5 tysiąca w latach 2012-2017. Niepokoją statystki dotyczące rosnącej liczby dorosłych pacjentów cierpiących na nadciśnienie. W 2017 r. ponad milion dorosłych pacjentów korzystało ze świadczeń z powodu rozpoznanego nadciśnienia – to blisko o 200 tys. osób więcej niż w 2012 r.

Warto zauważyć, że przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także przedwcześnie umieramy. Szacuje się, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia takich napojów, żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku.

Według szacunków, w 2025 r. na leczenie chorób związanych z otyłością wydamy więcej o 0,3–1,0 mld zł niż w 2017 r. Prognozy mówią, że liczba dorosłych pacjentów, którym zostaną udzielone świadczenie, wzrośnie (względem 2017 r.) o 35% w przypadku osób cierpiących na cukrzycę i nadciśnienie, o 53% w przypadku chorujących na bezdech senny, o 14% w przypadku pacjentów z chorobami pęcherzyka i dróg żółciowych.

„Planuję Długie Życie”

Ministerstwo zdrowia podejmuje działania informacyjne, edukacyjne i promocyjne służące profilaktyce przeciwnowotworowej i kształtowaniu postaw prozdrowotnych. Ważnym elementem tych działań jest kampania społeczna „Planuję Długie Życie” realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych.

W związku z prowadzoną kampanią społeczną, ministerstwo przygotowało 8 spotów telewizyjnych i radiowych promujących profilaktykę nowotworową. – To jest kwestia trybu życia, świadomości, w jaki sposób powinniśmy postępować, aby zapewnić sobie długie i zdrowe życie – mówił minister zdrowia Łukasz Szumowski – Wiedząc to, przygotowaliśmy spoty promujące zdrowy tryb życia. Jest to bardzo istotne, ponieważ z raportu NFZ wiemy, ile płacimy za jednostki chorobowe, które są związane z niewłaściwym odżywaniem się i sposobem życia – dodał.  

– Leczenie zaburzeń w stawie skroniowo-żuchwowym jest trudne, skomplikowane, wymaga czasu i nie można iść na ustępstwa. Mówię o tym na bazie swojego dosyć dużego doświadczenia, bo pracuję tylko z takimi pacjentami – mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Michał Paulo.

AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Słodko-gorzki problem polskich dzieci - NFZ publikuje raport Asysta

Nawet 30% polskich dzieci przynajmniej raz w tygodniu sięga po słodki napój z bąbelkami. Dosładzany sok lub cola lądują na stole do śniadania lub w szkolnych plecakach. Narodowy Funduszy Zdrowia wspólnie z Ministerstwem Zdrowia alarmują – to słodka d...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

shutterstock_95548030
"Leczenie stawów skroniowo-żuchwowych wymaga czasu" Lekarz

- Leczenie zaburzeń w stawie skroniowo-żuchwowym jest trudne, skomplikowane, wymaga czasu i nie można iść na ustępstwa. Mówię o tym na bazie swojego dosyć dużego doświadczenia, bo pracuję tylko z takimi pacjentami - mówi w rozmowie z Dentonetem dr n....

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres