RFN: 9 landów chce opodatkować słodzone napoje
RFN: 9 landów chce opodatkować słodzone napoje
Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na oszczędność w wysokości 9,5 mld euro.
Zgodnie z protokołem Konferencji Ministrów Ochrony Konsumentów (niem. Verbraucherschutzministerkonferenz), 9 z 16 krajów związkowych Republiki Federalnej wzywa rząd kanclerza Olafa Scholza do wprowadzenia podatku od wysokosłodzonych napojów.
Powołując się na wewnętrzny protokół z konferencji, portal Tagesschau.de donosi, że rządy Brandenburgii, Bremy, Dolnej Saksonii, Hamburga, Meklemburgii-Pomorza Przedniego, Nadrenii-Palatynatu, Saksonii, Saary oraz Turyngii opowiadają się za tym, aby producenci płacili wyższy podatek. – Pomimo dobrowolnych zobowiązań i obietnic ze strony przemysłu spożywczego w Niemczech, średnia zawartość cukru w produkowanych napojach bezalkoholowych, nie spadła w ostatnich latach w takim stopniu, jaki byłby niezbędny dla przestrzegania zdrowej diety – czytamy w komunikacie.
Zdrowsi obywatele i gigantyczne oszczędności
Chociaż federalny minister żywności Cem Özdemir (Zieloni) od pewnego czasu opowiada się za wprowadzeniem „podatku cukrowego”, plan ten jak dotąd nie powiódł się z powodu partnera koalicyjnego – Wolnej Partii Demokratycznej (FDP). Tagessau.de podaje, że wiceprzewodniczący FDP Wolfgang Kubicki określił podatek cukrowy jako przejaw „aktywizmu politycznego”.
Badanie przeprowadzone pod koniec 2023 r. przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium wykazało, że zryczałtowana 20-procentowa dopłata do obecnych cen słodzonych napojów bezalkoholowych (zgodna z zaleceniami m.in. Światowej Organizacji Zdrowia) zmniejszyłaby spożycie cukru średnio o 1 gram na osobę dziennie.
Jeśli wziąć pod uwagę tylko mężczyzn w grupie wiekowej 30-49 lat, spadek spożycia cukru wyniósłby prawie 3 gramy dziennie. A jakie przyniosłoby to skutki dla zdrowia niemieckich konsumentów? Szacunki badaczy z Technische Universität München mówią same za siebie: podatek skutkowałby znacznie mniejszą liczbą przypadków otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia, co zapewniłoby oszczędności w wysokości około 9,5 mld euro w ciągu najbliższych 20 lat.
T.H.
Źródło: https://www.zm-online.de/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało o stworzenie osobnego wykazu leków przeciwwstrząsowych dla gabinetów stomatologicznych. Zdaniem samorządu lekarskiego, obecne propozycje ministerstwa zdrowia nie uwzględniają specyfiki świadczeń dentyst...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Pilna modyfikacja bazy pytań oraz usunięcie z bazy wszystkich wariantów odpowiedzi, a w dłuższej perspektywie czasu całkowita rezygnacja z bazy pytań, zastąpienie jej sylabusem zawierającym dokładny wykaz zagadnień, a także podniesienie progu koniecz...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Z badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuffs (USA) wynika, że napoje słodzone cukrem są odpowiedzialne za ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy, a także 1,1 mln nowych przypadków chorób układu krążenia rocznie na ca...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...