Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

„Journal of Dental Research”: próchnica – globalny problem

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
„Journal of Dental Research”: próchnica – globalny problem

„Journal of Dental Research”: próchnica – globalny problem

Ponad 2,4 miliarda ludzi ma całym świecie cierpi na nieleczoną próchnicę zębów stałych – informuje „Journal of Dental Research”.

Jak wskazują eksperci, skala problemu wynika z alarmujących zaniedbań – metody zapobiegania i leczenia są dobrze znane. Wyniki analiz wskazują, że problem nie dotyczy wyłącznie dzieci – to także choroba dorosłych. Próchnica może powodować silny ból i zakażenia, a w konsekwencji – nieobecność w pracy. W przypadku dzieci efektem jest opuszczanie zajęć w szkole oraz problemy rozwojowe.

Międzynarodowy zespół kierowany przez prof. Wagnera Marcenesa z Queen Mary University w Londynie przeanalizował 378 badań z lat 1990-2010, obejmujących około 4,7 mln osób. Na tej podstawie naukowcy obliczyli, że 2,4 miliarda ludzi ma nieleczoną próchnicę zębów stałych, zaś około 621 milionów dzieci – nieleczoną próchnicę zębów mlecznych. Co roku pojawia się ponad 190 milionów nowych zachorowań.

Porównano również częstotliwość występowania próchnicy w różnych krajach. Podczas gdy w Wielkiej Brytanii z powodu nieleczonej próchnicy cierpi około 1/3 populacji, na Litwie odsetek ten jest ponad dwukrotnie wyższy i wynosi około 68%.

Jak wyjaśnia prof. Wagner, główną przyczyną próchnicy jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej oraz niewłaściwa dieta – duże ilości słodkich potraw i napojów oraz częste sięganie po przekąski. Ponadto próchnica dorosłych jest lekceważona – akcje profilaktyczne kierowane są głównie do dzieci.

Choroby dziąseł i zębów to nie jedyne efekty działania próchnicotwórczych bakterii. Odpowiedzialne są one również za inne zmiany – w sercu, nerkach, płucach i innych organach naszego ciała. O niszczącym działaniu próchnicy mówi lek. stom. Cezara Pokorska.

Oprac. Aleksandra Filipiak na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Ostrów Wielkopolski - Dentonet.pl
Ostrów Wielkopolski: program profilaktyki próchnicy dla 5-latków Lekarz

Ostrów Wielkopolski od 2016 r. realizuje program polityki zdrowotnej obejmujący profilaktykę stomatologiczną dzieci 5-letnich. W 2019 r. programem zostały objęte dzieci z rocznika 2014, będące mieszkańcami miasta oraz ich rodzice lub opiekunowie praw...

próchnica - Dentonet.pl
Ministerstwo zdrowia: 90% nastolatków w Polsce ma próchnicę Asysta

Siedmiu na dziesięciu Polaków ma próchnicę. Wśród nastolatków odsetek ten jest znacznie większy i sięga 90%. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. bogata w cukier dieta, podjadanie między posiłkami, niewystarczająca higiena oraz rzadkie wizyty kont...

próchnica - Dentonet.pl
Oregon Health & Science University: rozwój próchnicy zależny od płci? Lekarz

Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...

ROZWIŃ WIĘCEJ
triklosan
Triklosan ma związek z zapaleniem i nowotworami jelita Lekarz

Eksperymenty na myszach sugerują, że triklosan, powszechnie stosowany środek antybakteryjny, znajdujący się m.in. w pastach do zębów, ma związek z zapaleniem jelita grubego i rozwojem nowotworów jelita – informuje pismo "Science Translational Medicin...

Żyrardów - Dentonet.pl
Bezpłatne badania stomatologiczne dla dzieci w Żyrardowie Pacjent

Wszystkie dzieci w wieku 6-13 lat zamieszkujące Żyrardów mogą wziąć udział w bezpłatnych badaniach jamy ustnej w ramach miejskiego programu zapobiegania próchnicy.Działania profilaktyczne dla dzieci w wieku 6-13 lat zamieszkujących Żyrardów finansowa...

cukier - Dentonet.pl
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres