Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności

Publikacja:
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności

Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różnego typu produktach, np. jogurtach. – Trzeba nie tylko wpłynąć na nawyki społeczeństwa, lecz także na praktyki producentów żywności – podkreśla Maria Libura z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.

Polacy są coraz bardziej świadomi, że cukier nie służy zdrowiu. Jednak z drugiej strony, jego spożycie stale rośnie. Dzieje się tak ze względu na konsumpcję tzw. cukru ukrytego, który znajduje się głównie w wyrobach przetworzonych. Dosładzane bywają również produkty uznawane powszechnie za zdrowe, takie jak jogurty. Obecnie jedna osoba w ciągu roku może spożyć nawet do 44 kg cukru pod różnymi postaciami – tłumaczy w rozmowie z agencją Newseria Biznes Maria Libura, ekspert ds. zdrowia z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.

Ubiegłoroczny raport Narodowego Funduszu Zdrowia „Cukier, otyłość – konsekwencje” wskazuje, że w ciągu 10 lat spożycie „czystego” cukru spadło o 5,7 kg, ale o prawie 12 kg wzrosła konsumpcja cukru „ukrytego”. To efekt zmiany naszych nawyków – jemy coraz częściej gotowe potrawy, które często konserwowane są cukrem. Chętniej niż kiedyś kupujemy też słodkie napoje i przekąski. – Zmiany nawyków żywieniowych jednostek nie rozwiążą problemu. Ważne jest, aby wpłynąć na producentów, czyli przemysł spożywczy. Oznakowania powinny być jaśniejsze dla przeciętnego konsumenta, ponieważ niewiele osób podczas zakupów uważnie czyta etykiety. Istotne są również regulacje, które doprowadzą do rzeczywistej redukcji zawartości cukru w produktach, w szczególności tam, gdzie nie jest potrzebny – zwraca uwagę Maria Libura.

Dodatkowo zdarza się, że producenci żywności nie są całkowicie szczerzy wobec konsumentów. Umieszczając na opakowaniu chwytliwe hasła, odwracają uwagę od jego zawartości. – Kupując taki produkt, konsument nie ma bladego pojęcia, że ma on dodatkową wkładkę cukrową – podkreśla ekspertka ds. zdrowia. – Ważne, żeby nie przesładzać produktów. Skuteczne wprowadzenie tego typu regulacji bywa niezwykle trudne – mówi.

Dane przywoływane przez NFZ wskazują, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych, żyły średnio o 15 lat krócej niż pozostałe osoby w ich wieku. – W Polsce nawet 60% dorosłych mężczyzn i 40% kobiet cierpi z powodu nadwagi, a wśród nastolatków te proporcje wynoszą 30% w przypadku chłopców i 15% w przypadku dziewczyn – mówi Maria Libura.

Wiadomo, że nadmierne spożywanie cukru ma związek z występowaniem również innych chorób, np. cukrzycy i próchnicy.

W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.

Źródło: Newseria Biznes

Fot. condesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodycze - Dentonet.pl
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy Lekarz

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

dentobus
Coraz więcej dentobusów w trasie, są harmonogramy na luty Lekarz

Po kilkumiesięcznej przerwie wznowiona została działalność dentobusu w województwie łódzkim. Mobilny gabinet dentystyczny pracuje też w województwie świętokrzyskim, opolskim i podlaskim. Jak czytamy na stronie łódzkiego NFZ-u, po przerwie związanej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
test na koronawirusa - Dentonet.pl
UMB: coraz więcej zakażeń koronawirusem wśród studentów Lekarz

Do około 30 wzrosła liczba studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zakażonych koronawirusem – poinformował w czwartek rzecznik uczelni Marcin Tomkiel. Uczelnia czeka na wyniki kolejnych testów. Przypomnijmy – wczoraj pisaliśmy, że u kilkuna...

jonathan borba hl6uG9cHW5A unsplash
Polacy coraz rzadziej u dentysty, jeśli idą – to prywatnie Lekarz

Według badania CBOS, regularnie spada liczba Polaków, która korzysta z pomocy dentystów – zarówno prywatnie, jak i w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. W ostatnim czasie tylko co trzeci badany (31%) odwiedził dentystę lub protetyka. W 201...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...

koronawirus - Dentonet.pl
Coraz więcej przypadków wariantu delta koronawirusa Lekarz

Pojawia się coraz więcej przypadków wariantu delta koronawirusa w Polsce, jednak nadal jest to wariant mniejszościowy – kilka procent w skali poszczególnych województw – powiedział PAP wirusolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie prof. Krzyszt...

polskie testy na koronawirusa - Dentonet.pl
Coraz więcej mobilnych punktów testów w całej Polsce Asysta

Do blisko 500 wzrosła liczba mobilnych punktów pobrań wymazów na obecność wirusa SARS-CoV-2. Przybywa ich właściwie codziennie, wraz ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wykonywanie testów. Kolejne będą uruchamiane w najbliższym czasie – informuje Naro...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

e-skierowania - Dentonet.pl
2,5 mln e-skierowań w miesiąc, coraz więcej placówek w systemie Lekarz

Od nieco ponad miesiąca w Polsce obowiązkowe jest e-skierowanie. W tym czasie lekarze wystawili blisko 2,5 mln e-skierowań na konsultacje i badania. Wzrosła liczba podmiotów leczniczych, w których pacjenci mogą zrealizować e-skierowania – porównaniu ...

robert anderson OaaKSThpiI0 unsplash
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...