Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności
Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różnego typu produktach, np. jogurtach. – Trzeba nie tylko wpłynąć na nawyki społeczeństwa, lecz także na praktyki producentów żywności – podkreśla Maria Libura z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.
– Polacy są coraz bardziej świadomi, że cukier nie służy zdrowiu. Jednak z drugiej strony, jego spożycie stale rośnie. Dzieje się tak ze względu na konsumpcję tzw. cukru ukrytego, który znajduje się głównie w wyrobach przetworzonych. Dosładzane bywają również produkty uznawane powszechnie za zdrowe, takie jak jogurty. Obecnie jedna osoba w ciągu roku może spożyć nawet do 44 kg cukru pod różnymi postaciami – tłumaczy w rozmowie z agencją Newseria Biznes Maria Libura, ekspert ds. zdrowia z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.
Ubiegłoroczny raport Narodowego Funduszu Zdrowia „Cukier, otyłość – konsekwencje” wskazuje, że w ciągu 10 lat spożycie „czystego” cukru spadło o 5,7 kg, ale o prawie 12 kg wzrosła konsumpcja cukru „ukrytego”. To efekt zmiany naszych nawyków – jemy coraz częściej gotowe potrawy, które często konserwowane są cukrem. Chętniej niż kiedyś kupujemy też słodkie napoje i przekąski. – Zmiany nawyków żywieniowych jednostek nie rozwiążą problemu. Ważne jest, aby wpłynąć na producentów, czyli przemysł spożywczy. Oznakowania powinny być jaśniejsze dla przeciętnego konsumenta, ponieważ niewiele osób podczas zakupów uważnie czyta etykiety. Istotne są również regulacje, które doprowadzą do rzeczywistej redukcji zawartości cukru w produktach, w szczególności tam, gdzie nie jest potrzebny – zwraca uwagę Maria Libura.
Dodatkowo zdarza się, że producenci żywności nie są całkowicie szczerzy wobec konsumentów. Umieszczając na opakowaniu chwytliwe hasła, odwracają uwagę od jego zawartości. – Kupując taki produkt, konsument nie ma bladego pojęcia, że ma on dodatkową wkładkę cukrową – podkreśla ekspertka ds. zdrowia. – Ważne, żeby nie przesładzać produktów. Skuteczne wprowadzenie tego typu regulacji bywa niezwykle trudne – mówi.
Dane przywoływane przez NFZ wskazują, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych, żyły średnio o 15 lat krócej niż pozostałe osoby w ich wieku. – W Polsce nawet 60% dorosłych mężczyzn i 40% kobiet cierpi z powodu nadwagi, a wśród nastolatków te proporcje wynoszą 30% w przypadku chłopców i 15% w przypadku dziewczyn – mówi Maria Libura.
Wiadomo, że nadmierne spożywanie cukru ma związek z występowaniem również innych chorób, np. cukrzycy i próchnicy.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
Źródło: Newseria Biznes
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W bieżącym roku w USA po raz pierwszy odnotowano ponad 100 000 zgonów z powodu przedawkowania narkotyków, w tym przede wszystkim opioidów. Informację tę przekazało Narodowe Centrum Statystyk Zdrowotnych, które jest częścią agencji rządowej Centrum Ko...
Do około 30 wzrosła liczba studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zakażonych koronawirusem – poinformował w czwartek rzecznik uczelni Marcin Tomkiel. Uczelnia czeka na wyniki kolejnych testów. Przypomnijmy – wczoraj pisaliśmy, że u kilkuna...
Kolejny poseł zainteresował się sytuacją publicznej stomatologii, w tym wycenami świadczeń stomatologicznych, niezmienianymi od 13 lat. Tym razem interpelację w tej sprawie wystosował Waldemar Sługocki. - Utrzymanie gabinetów stomatologicznych z roku...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Po kilkumiesięcznej przerwie wznowiona została działalność dentobusu w województwie łódzkim. Mobilny gabinet dentystyczny pracuje też w województwie świętokrzyskim, opolskim i podlaskim. Jak czytamy na stronie łódzkiego NFZ-u, po przerwie związanej ...
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Pojawia się coraz więcej przypadków wariantu delta koronawirusa w Polsce, jednak nadal jest to wariant mniejszościowy – kilka procent w skali poszczególnych województw – powiedział PAP wirusolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie prof. Krzyszt...
Od nieco ponad miesiąca w Polsce obowiązkowe jest e-skierowanie. W tym czasie lekarze wystawili blisko 2,5 mln e-skierowań na konsultacje i badania. Wzrosła liczba podmiotów leczniczych, w których pacjenci mogą zrealizować e-skierowania – porównaniu ...
Według badania CBOS, regularnie spada liczba Polaków, która korzysta z pomocy dentystów – zarówno prywatnie, jak i w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. W ostatnim czasie tylko co trzeci badany (31%) odwiedził dentystę lub protetyka. W 201...