Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy

Publikacja:
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy

W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzrostu spożycia alkoholu.

Badanie rozpoczęło się już w 2017 r. na reprezentatywnej grupie Polaków (482 osoby) i było finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia. Początkowo ankieterzy co 5-7 dni odwiedzali osobiście biorących udział w badaniu, by zmierzyć masę ciała, obwód talii i bioder oraz ciśnienie. Uczestnicy wypełniali też w obecności ankietera kwestionariusz częstotliwości spożycia posiłków i oceniali swoją wiedzę na temat żywienia i zdrowego stylu życia. Dzięki wykorzystaniu urządzenia Actigraph zbierano dane na temat tygodniowej aktywności fizycznej badanych.

To nie były wyniki deklaratywne, a wszyscy wiemy, jaka to jest duża różnica. To są też jedyne polskie badania jak dotąd, na reprezentatywnej grupie Polaków, gdzie był prowadzony dwukrotny wywiad o spożyciu żywności w ciągu ostatnich 24 godzin. Pod koniec ubiegłego wieku prowadzone były podobne badania, ale w oparciu o jeden wywiad – powiedziała na zorganizowanej w piątek konferencji prasowej dr Iwona Traczyk, kierownik Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Wybuch pandemii COVID-19 spowodował, że osobisty kontakt z uczestnikami badania musiał zostać zamieniony na telefoniczny, ale to zdarzenie losowe przyczyniło się do wzrostu wartości zbieranych informacji – faktycznie można porównać, jak Polacy żyli  i jak się odżywiali przed pandemią oraz czy wpłynęła ona na zmianę nawyków dotyczących zdrowego życia.

Wzrosło spożycie tłuszczu i cukru

Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem. Średnia wartość dziennego spożycia tłuszczów przed pandemią wynosiła 78 gramów, a w trakcie – 83 gramy. Podobnie z sacharozą – odpowiednio było to 56,6 oraz 64,5 grama.  – Podwyższone spożycie tłuszczów, cholesterolu i sacharozy wskazuje na spożywanie słodyczy, ciast – bo tam te składniki występują razem. Spadło spożycie białka roślinnego i błonnika pokarmowego – podsumowała Traczyk.

Polacy od początku pandemii chętniej suplementowali wapń i magnez. Wzrosło spożycie witamin z grupy B (ryboflawiny i niacyny), witaminy E oraz C.

W kategorii zdrowego stylu życia dane nie napawają optymizmem. Wzrosła liczba osób sięgających po tytoń, które wcześniej tego nie robiły. Przed pandemią nie paliło 73%, w trakcie już tylko 65% Naukowcy nie odnotowali natomiast istotnego statystycznie wzrostu spożycia alkoholu. – Wiemy, że spożycie alkoholu to dane wrażliwe i są czasami bardziej obarczone błędem niż inne – zaakcentowała Traczyk.

Mniej ruchu, więcej snu

Niepokoić mogą dane dotyczące aktywności fizycznej – mówiono na konferencji. Z 8,5% do 1,2% spadła liczba osób, która przed pandemią określała swoją aktywność fizyczną jako „wysoką”. Z 37,8% do 50,8% wzrosła liczba osób o „niskiej” aktywności – do tej grupy przepłynęły osoby zaliczające się wcześniej do aktywnych „umiarkowanych”.

Polacy więcej czasu w pandemii poświęcają natomiast na sen. Odsetek osób, które w dni powszednie śpią 7-8 godz. wzrósł z 67% do 75%. Również w weekend więcej osób pozwala sobie na sen powyżej 9 godz. (wzrost z 19% do 25,5%).

Zdaniem dr Iwony Traczyk wyniki zebranych badań można wykorzystać na wielu płaszczyznach. – Badania mogą być wykorzystane bardzo szeroko – zarówno do celów naukowych, edukacyjnych, ale też do budowania polityki poprawy zdrowia publicznego, bo te dane wskazują, że w przyszłości może rosnąć ryzyko zagrożenia chorobami przewlekłymi – podsumowała Traczyk.

– Bardzo często lekarze dentyści rozmawiając z pacjentami mówią o rozwiązaniach. Warto natomiast rozmawiać o efekcie, a nie rozwiązaniach – mówi w rozmowie z Dentonetem Mariusz Oboda, trener rozwoju praktyk stomatologicznych.

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

pandemia koronawirusa - Dentonet.pl
5 scenariuszy rozwoju pandemii koronawirusa w 2021 r. Lekarz

Czy w 2021 r. osiągniemy dzięki szczepieniom odporność zbiorową? A może się to nie powiedzie? Na różne hipotetyczne scenariusze rozwoju pandemii COVID-19 w 2021 r. i w latach najbliższych powinniśmy się przygotować – przekonuje zespół ds. COVID-19 pr...

koronawirus - Dentonet.pl
Zaczyna się trzecia fala pandemii koronawirusa w Polsce Lekarz

– Niewykluczone, że będziemy musieli wrócić do ostrzejszych restrykcji. Nasza odpowiedzialność o tym zadecyduje – mówi rzecznik ministerstwa zdrowia Wojciech Andrusiewicz. Początek trzeciej fali pandemii w Polsce jest już faktem, o czym świadczy nie ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
koronawirus - Dentonet.pl
Coraz więcej przypadków wariantu delta koronawirusa Lekarz

Pojawia się coraz więcej przypadków wariantu delta koronawirusa w Polsce, jednak nadal jest to wariant mniejszościowy – kilka procent w skali poszczególnych województw – powiedział PAP wirusolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie prof. Krzyszt...

hakan nural Z2n r7pg6kM unsplash
Wyniki badania: Polacy nie chcą się szczepić na koronawirusa Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Uniwersytet Warszawski we współpracy z ARC Rynek i Opinia na próbie 1066 osób wynika, że tylko co trzeci badany (37%) skorzystałby ze szczepionki przeciw COVID-19, gdyby była dostę...

dentysta - Dentonet.pl
Polacy w pandemii unikali dentysty - skutki już widać Lekarz

W 2019 r. były przesłanki, by sądzić, że zły stan zdrowia jamy ustnej mieszkańców Polski się poprawia. Pandemia mogła odwrócić ten trend. Jeden z sondaży wykazuje, że w 2020 r. prawie połowa mieszkańców Polski w wieku od 18 do 60 lat mogła nie wybrać...

leczenie stomatologiczne - Dentonet.pl
Chiny: 30% więcej pilnych wizyt u dentysty w szczycie pandemii Lekarz

Państwo Środka było zalążkiem pandemii COVID-19, jednak w porównaniu z innymi krajami, także dużo mniejszymi – jak Polska – poradziło sobie znacznie lepiej. Artykuł opublikowany na początku kwietnia na łamach „BMC Oral Health” przybliża sytuację, z j...

dentobus - Dentonet.pl
Pytania o dentobusy w czasie pandemii koronawirusa Lekarz

Posłanka Joanna Jaśkowiak wystosowała do ministerstwa zdrowia interpelację, w której pyta o funkcjonowanie dentobusów w czasie pandemii koronawirusa. Swoją interpelację posłanka rozpoczyna od przypuszczenia, że po blisko trzech latach funkcjonowania...

bruksizm - Dentonet.pl
Więcej przypadków bruksizmu w czasie pandemii Lekarz

Stres towarzyszący pandemii koronawirusa w bardzo silnym stopniu odbił się na kondycji zębów Polaków. –  Pandemia sprawiła, że nasze zęby wyglądają jakby w ciągu roku postarzały się nawet o kilka lat – mówi lek. dent. Milena Sawicka w rozmowie z port...

antybiotyki - Dentonet
Więcej antybiotyków w stomatologii w czasie pandemii Lekarz

Jak wykazało badanie opublikowane na stronie internetowej „British Dental Journal”, podczas pierwszej blokady, pomiędzy marcem a czerwcem bieżącego roku, angielscy lekarze stomatolodzy przepisali o 1/4 więcej antybiotyków niż w analogicznym okresie 2...

stres
Jak opanować lęk i stres w dobie pandemii koronawirusa? Asysta

Rozmowy z bliskimi, a także różnego rodzaju techniki relaksacyjne i uważności (mindfulness), aktywność fizyczna, a w ostateczności – porada u specjalisty, powinny pomóc w opanowaniu wysokiego poziomu lęku w dobie epidemii koronawirusa – wskazała w ro...