Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów

Publikacja:
Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów

Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów

Napoje energetyczne w ofensywie, czyli moda na uszkodzone szkliwo zębów Problematykę wpływu napojów energetycznych i izotonicznych na stan uzębienia podejmuje artykuł opublikowany w ostatnim numerze (maj/czerwiec 2012) czasopisma "General Dentistry". Autorzy reprezentujący School of Dental Medicine w Alton (USA) wskazują na alarmujący wzrost spożycia napojów energetycznych i sportowych, szczególnie wśród nastolatków, co jest przyczyną nieodwracalnej erozji szkliwa zębów pod wpływem wysokiego poziomu kwasów w jamie ustnej.

Naukowcy z Alton przebadali poziom kwasowości 13 napojów izotonicznych oraz 9 napojów energetycznych dostępnych na rynku amerykańskim. Jak się okazało, poziom ten różnił się znacznie zależnie od marki; różnice istniały także w obrębie jednego napoju w zależności od zastosowanego smaku. Badacze zanurzali próbki szkliwa ludzkich zębów w każdym z drinków przez 15 minut.

Następnie próbki te były pozostawiane na 2 godziny w sztucznej ślinie. Cykl ten był powtarzany cztery razy dziennie przez kolejne dni, gdy próbki szkliwa były naprzemiennie zanurzane w badanych napojach i sztucznej ślinie. Jak przekonuje kierująca badaniami dr Poonam Jain, obrana przez jej zespół forma badania symuluje ekspozycję na działanie kwasów zębów młodych Amerykanów, którzy piją tego typu napoje średnio co kilka godzin.

Badanie wykazało, że oznaki zniszczenia szkliwa były widoczne już po pięciu dniach, przy czym wykazano średnio dwukrotnie większą szkodliwość poddanych testowi napojów energetycznych niż izotonicznych. Autorzy artykułu jednocześnie zwrócili uwagę na fakt, że napoje energetyczne spożywa regularnie 30–50% młodych Amerykanów, a po izotoniczne sięga każdego dnia 62% z nich. Podkreślili ponadto pilną potrzebę edukacji, wskazując, że uszkodzenie szkliwa jest procesem nieodwracalnym i bez ochrony szkliwa łatwo narazić zęby na nadwrażliwość i skłonność do próchnicy.

Dr Jain dodaje: Osoby spożywające tego rodzaju napoje zakładają, że w ten sposób poprawią swoje wyniki sportowe i podniosą poziom energii oraz że są one dla nich lepsze niż woda. Są zszokowani, gdy dowiadują się od lekarza, że pijąc tego typu drinki dosłownie płuczą swoje zęby w kwasie.

Dr Jain proponuje, by co najmniej ograniczyć picie tego typu napojów, a po ich spożyciu zaleca żucie gumy bez cukru i płukanie jamy ustnej wodą, gdyż obydwa te zabiegi wpływają na wzrost sekrecji śliny, stanowiącej naturalną barierę ochronną.

źródło: ScienceDaily.com, opr. TH


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zeby1
Dentyści ostrzegają: "zdrowy" napój z TikToka uszkodzi szkliwo Asysta

Trendsetterzy z platformy TikTok nie ustają w wysiłkach, aby podnieść oglądalność swoich postów, a zarazem znaleźć kolejnych followersów gotowych wypróbować polecane przez nich produkty lub praktyki. Po „poprawianiu” linii zębów przy użyciu pilniczka...

cukrzyca
Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę, a nie słodkie napoje! Lekarz

Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...

slodzone napoje
AHA/ASA Journals: słodzone napoje szkodzą sercu Lekarz

Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodkie napoje
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...

napoje bezalkoholowe
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane? Lekarz

Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...

slodkie napoje
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby Lekarz

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

slodzone napoje
Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje Asysta

Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...

erozja zebow mlecznych
Które napoje odpowiadają za erozję zębów mlecznych? Asysta

Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za  erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...

alkohol1
UK: młodzi częściej sięgają po napoje bezalkoholowe Lekarz

Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...

zab
Archives of Oral Biology: wpływ cukrzycy na szkliwo i zębinę Lekarz

Najnowsze badanie przeprowadzone na zwierzętach dowodzi, że cukrzyca typu 1 ma jednoznacznie negatywny wpływ na mikrotwardość szkliwa i zębiny. Praca amerykańskich naukowców została opublikowana na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives ...