Kawa zapobiega próchnicy?
Kawa zapobiega próchnicy?
Kawa ma właściwości przeciwbakteryjne oraz skutecznie zapobiega osadzaniu się na zębach bakterii powodujących próchnicę – do takich wniosków doszli włoscy naukowcy.
Roztwory kawy zapobiegają przywieraniu do zębów bakterii dzięki pewnym cząsteczkom, zawartym w kawie naturalnej lub powstałym w trakcie wypalania. Takie wnioski wysnuła Gabriella Gazani z Uniwersytetu Pavia, która wraz ze współpracownikami przez wiele miesięcy analizowała próbki palonej oraz świeżej kawy z różnych krajów.
Podczas testów okazało się, że kawa rozpuszczalna silniej niż kawa mielona zwalcza bakterie wywołujące próchnicę. Wyniki badań kawy kofeinowej i bezkofeinowej wydają się wskazywać, że właściwości przeciwbakteryjne nie zależą od obecności kofeiny w tym popularnym na całym świecie napoju -orzekli naukowcy. Twierdzą oni, że najbardziej odpowiedzialny za takie właściwości kawy może być rozpuszczalny w wodzie składnik kawy, współdecydujący o zapachu i smaku napoju.
Choć wyniki badań wydają się zachęcające, sami badacze podchodzą do nich ostrożnie, podkreślając, że właściwość antybakteryjna kawy wymaga dalszych badań. Niemniej można wysnuć hipotezę, że kawa może być skuteczna w zwalczaniu próchnicy, która stała się chorobą cywilizacyjną – stwierdzili włoscy naukowcy.
(inf.wł.)
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
– Podczas 3. Konferencji Dentonet Online poprowadzę dla Państwa wykład dotyczący roli czynników genetycznych w etiologii próchnicy – mówi dr n. med. Paula Piekoszewska-Ziętek, jedna z wykładowczyń KDO. – Konferencję polecam przede wszystkim osobom...
Analiza danych z kilkunastu badań wykazała, że picie kawy i herbaty wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła. Wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowców zostały opublikowane 23 grudnia ...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Badacze z Cheng Kung University w Tajwanie twierdzą, że regularny skaling zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u pacjentów po endoprotezoplastyce stawu kolanowego. Ich zdaniem, to właśnie bakterie z jamy ustnej rozprzestrzeniające się po organizmie ...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...